Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gröna regioner

Sveriges regioner fortsätter att minska sin klimatpåverkan, bland annat är gemensamma krav i upphandling ett framgångsrecept i miljöarbetet. Det visar en ny rapport. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 6 november 2020 digit

Solros Hållbarhet

– Att gå samman för att upphandla är ett kraftfullt verktyg såväl för god kvalitet, bra pris och inte minst att uppnå en giftfri miljö, minska klimatpåverkan och värna en produktion med schyssta arbetsvillkor, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner.

Alla regioner ställer hållbarhetskrav i sina upphandlingar, men det finns en stor variation kring vad och hur man ställer dem. Rapporten Årets Öppna jämförelser – Miljöarbetet i regionerna lyfter fram regionernas gemensamma satsning vid upphandlingar genom det nationella kansliet för hållbar upphandling. 

– Nationella kansliet för hållbar upphandling ger regionerna en samlad röst när de upphandlar, säger Gunilla Glasare.

Bland annat är it ett centralt område för det nationella kansliet, som även kan hjälpa med formulering av krav samt hur kraven ska verifieras och följas upp.  

Rapporten visar att regionerna har minskat sin klimatpåverkan inom flera områden mellan 2009 till 2019. Till exempel har andelen ekologiska livsmedel ökat från 13 till 45 procent och förnybara drivmedel i kollektivtrafiken ökat från 42 till 91 procent.

Källa: SKR

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.