Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gröna regioner

Solros Hållbarhet

Sveriges regioner fortsätter att minska sin klimatpåverkan, bland annat är gemensamma krav i upphandling ett framgångsrecept i miljöarbetet. Det visar en ny rapport. 

– Att gå samman för att upphandla är ett kraftfullt verktyg såväl för god kvalitet, bra pris och inte minst att uppnå en giftfri miljö, minska klimatpåverkan och värna en produktion med schyssta arbetsvillkor, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner.

Alla regioner ställer hållbarhetskrav i sina upphandlingar, men det finns en stor variation kring vad och hur man ställer dem. Rapporten Årets Öppna jämförelser – Miljöarbetet i regionerna lyfter fram regionernas gemensamma satsning vid upphandlingar genom det nationella kansliet för hållbar upphandling. 

– Nationella kansliet för hållbar upphandling ger regionerna en samlad röst när de upphandlar, säger Gunilla Glasare.

Bland annat är it ett centralt område för det nationella kansliet, som även kan hjälpa med formulering av krav samt hur kraven ska verifieras och följas upp.  

Rapporten visar att regionerna har minskat sin klimatpåverkan inom flera områden mellan 2009 till 2019. Till exempel har andelen ekologiska livsmedel ökat från 13 till 45 procent och förnybara drivmedel i kollektivtrafiken ökat från 42 till 91 procent.

Källa: SKR

6 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.