ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

– Vår stora utmaning är att driva åtta e-handelssajter på flera plattformar. Med Azure går det smidigare att kopiera infrastruktur för flera geografiska platser och datacenter. Det handlar om mycket stora förändringar och så här långt är vi nöjda även om det krävts vissa förändringar i kod, säger Janne Kalian, CTO/CIO på Haypp Group.

Haypp Group är världens största återförsäljare av tobaksfria nikotinpåsar. Med en omsättning som i år beräknas växa med cirka 80 procent jämfört med 2019, är företaget ett resultat av förra årets sammanslagning av Snusbolaget.se och Northerner.

Tobaksfritt 

Efterfrågan på mer hälsosamma tobaksliknande produkter har ökat med coronapandemin.

– De tobaksfria nikotinpåsarna är den produkt som öppnat hela Europa som marknad, och konsumenttrenden fortsätter blåsa i den riktningen. Men Snusbolagets framgångar började med e-handel av ett komplett sortiment snus, från standardprodukter till små, obskyra märken. Vi var alternativet till den lokala butikens kylskåp med kanske tio olika sorter.

Försäljningen av nikotinprodukter till 500 000 kunder i 30 länder via åtta e-handelssajter i bland annat Sverige, Norge och Schweiz är vare sig okontroversiell eller okomplicerad.

– Vi har omfattande lagstiftning att förhålla oss till, inte minst när vi bygger sajter är det en mycket viktig aspekt där vi tar hjälp av våra jurister och andra experter.

Med Azure får vi den skalbarhet vi behöver.

Skalbarhet

Snusbolaget.se och Northerner hade med sig ett par olika e-handelsplattformar i boet, bland annat ett par Magento-plattformar, som fortfarande är i drift. Med den snabba expansionen i flera länder behöver Haypp Group en kraftfull e-handelsplattform att växa med.

– Vi har Haypp Core, som är en specialanpassad .Net-plattform, den öppna programvaran. Den har skalats hela tiden och vuxit enormt i volym. Parallellt med att vi har uppgraderat den befintliga plattformen, har vi utvecklat och lanserat en ny version, Haypp Core 2.0 som är baserad på .Net Core och Azure-infrastruktur.

Haypp Proffe

Janne Kalian, CTO/CIO på Haypp Group.

– Net Core handlar mycket om prestanda, och vi var helt nöjda med vår gamla e-handelsplattform, men ur ett tekniskt perspektiv har vi gjort resan från litet till stort bolag på mycket kort tid. Med Azure får vi den skalbarhet vi behöver för att fortsätta expandera på flera geografiska marknader med bibehållen hög användarupplevelse.

100 medarbetare 

På två år har Haypp Group vuxit från 22 till över 100 medarbetare och den utvecklingen ställer nya krav på verksamhetens it-system.

– Vi sätter bland annat upp affärssystem i USA med Microsoft Dynamics i Azure. Under det närmaste året jobbar vi vidare med att steg för steg uppgradera våra äldre e-handelssajter till den nya Azure-baserade versionen. Vi har också planer på att utveckla app-services, för att bara nämna några möjligheter, säger Janne Kalian.

20 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock, haypp

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng