Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Årets AI-svenskar

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 3 november 2020 digit

Fem Svenska Flaggor Hissade

– När något är nytt krävs mod att bryta vanor och bana väg. I Sverige behöver vi tillämpa mer AI och för att klara det behöver några gå före och visa vägen. Det handlar om att vara en förebild för andra och inspirera till att fler tar steget och gör nytta för fler av AI, säger Louise Callenberg, Chef digital samverkan och förnyelse på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Föra svensk AI framåt

Årets AI svensk delas ut av IT&Telekomföretagen tillsammans med Teknikföretagen. Priset syftar till att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt.

I år nomineras bland annat Amy Loutfi, professor, Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet, med motiveringen att hon överbryggar gapet mellan djup AI-expertis å ena sidan och hur vi kan få AI att bidra till samhället på ett ansvarsfullt sätt å andra sidan.

En annan är Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg, Region Halland, som genom mod och engagemang ska ha utfört ett exceptionellt arbete med att förena vårdens behov med teknikens möjligheter inom vård- och omsorgssektorn.

När det kommer till att utveckla AI på ett ansvarsfullt sätt menar juryn att Virginia Dignum, professor, Institutionen för datavetenskap, Umeå Universitet, har satt Sverige på kartan, och hon har också fått ansvar att bygga upp det nationella forskningsprogrammet WASP Humanity and Society, vilket ligger till grund för nomineringen.

Vinnaren av Årets AI svensk presenteras på AI SUMMIT 2020 den 11 november.

De nominerade är...

Amy Loutfi, professor, Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet

Göran Lindsjö, AI-rådgivare, Governo

Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg, Region Halland

Martin Svensson, co-director, AI Sweden

Virginia Dignum, professor, Institutionen för datavetenskap, Umeå Universitet

Källa: aretsaisvensk.se

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.