Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI-lyft i Mälardalen

Kranhissar Mot Blå Himmel

Nu finns alla förutsättningar för en lyckad digital omställning för svensk industri, men bolag måste hitta rätt sätt att använda data och vara beredd på att utveckla kompetensen. Det menar Daniel Boqvist på Automation Region.

– Idag finns det ett stort behov hos företag och organisationer att bättre utnyttja sin data för att skapa nya insikter. Där kan vi hjälpa till och visa hur till exempel maskininlärning, dataanalys och automationslösningar kan vara ett viktigt verktyg, säger Daniel Boqvist, programansvarig för forskning och innovation på Automation Region.

Automation Region bildades 2007 av företag i Mälardalen, för att driva kompetensfrågor inom automation och stärka svenska företags konkurrenskraft på en global marknad. Organisationen har som mål att skapa förutsättningar för bra automationstillämpningar och att bidra till att öka förståelsen kring utvecklingen inom automationsområdet.

Tillämpning och AI

Ett område som är särskilt aktuellt och där det finns ett stort behov av kompetens och verktyg är inom AI. Automation Region har tillsammans med Rise byggt den nya testmiljön Digicore Lab och nu kan företag ta med sig egen data, eller använda så kallad mockup-data, för att testa och experimentera hur maskininlärning skulle kunna fungera i den egna verksamheten.

– Det innebär att företag får möjlighet att testa och simulera innan man går vidare med sin investering.

Enligt Daniel Boqvist handlar det numera mer om hur AI kan tillämpas än om AI som begrepp.

– Idag pratar vi mer om digitala identiteter och it-säkerhet, mjukvaruintegration, dataanalys och innovationsledning. Begreppet AI börjar nyanseras och vi pratar mer om den industriella tillämpningen och implementationen av de teknologier som ligger under AI-paraplyet.

Många kämpar

Men fortfarande är det många som kämpar med sina digitaliseringsprojekt och som tar hjälp av Automation Regions nationella utbildningssatsningar, som ska underlätta så att företag ska hitta rätt och skapa värde ur ny teknologi.

– Vi ser att det är särskilt angeläget att öka möjligheterna för små- och medelstora företag att ställa om, för att kunna växa och konkurrera globalt.

Genom forskningsutbyten med bland annat Stanford University och ett nära samarbete med start-up miljön i Silicon Valley, via Nordic Innovation House, vill Automation Region öppna för fler samarbeten för medlemsföretagen i organisationen.

– Forskning måste göra nytta på riktigt och bidra till organisationens och affärsmodellens anpassning till ny teknik. Då kan vi tillsammans med våra partners, både i Sverige och internationellt, bidra till att skapa forum för konkreta aktiviteter och projekt.

Daniel Boqvist Proffe

Daniel Boqvist, programansvarig för forskning och innovation, på Automation Region.

Hur kommer det sig att Sverige är bra på digitalisering, samtidigt som vi har kompetensbrist inom flera områden?

– Det ena utesluter inte det andra. Inom innovation är vi världsledande inom många områden, samtidigt som det finns ett stort kompetensgap, till exempel finns det en stor efterfrågan på medarbetare med kompetens inom avancerad dataanalys.

– Vi har mycket spetskompetens inom teknik och forskning, men det behöver komma fler till nytta. Kompetensfrågan är nog den enskilt viktigaste frågan för svensk industris tillväxt och konkurrenskraft på kort lång sikt.

– För att vi ska nå dit behöver vi hitta nya sätt att kompetensutveckla och att företag ges möjlighet att ställa om och anpassa strukturer och affärsmodeller. Då kan automatisering och digitalisering ta fart på allvar.

Automation Region

Automation Region är ett nätverk bestående av cirka 160 företag, akademi och organisationer i samhället och finansieras till största del från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova genom Vinnväxt-programmet. Utöver det finansieras verksamheten med medlemsavgifter samt med medel från offentliga regionala och nationella aktörer.

Automation Region har även flera strategiskt viktiga internationella samarbeten med andra innovationsmiljöer i Österrike, Tyskland, Danmark och USA och arbetar för att vara den ledande europeiska innovationsmiljön för automationsindustrin.

20 augusti 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Automation Region

Rekommenderad läsning

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Vaccin Aiprotein

AI-protein som vaccin

9 apr 2021 digit

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Amy Winehouse
video

AI-musik av 27-klubben

8 apr 2021 digit

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Digitalt Möte

Bättre möten utan video

7 apr 2021 digit

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.

Lungor 3D Print

Printa med biobläck

31 mar 2021 digit

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram ett biobläck som gör det möjligt att 3D-printa luftvägar i naturlig storlek. Förhoppningen är att framöver kunna skriva ut mänskliga lungor och därmed avlasta kön för transplantationer. 

Tapet 5G

5G i tapeten

29 mar 2021 digit

Morgondagens mobilmaster kommer att vara så små att de kanske inte syns alls och gömmer sig bakom en tapet i vardagsrummet eller är en del av husfasaden.

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Humla Ai 960640

AI kollar pollen

18 mar 2021 digit

AI gör det lättare att analysera pollen, vilket öppnar upp för nya forskningsmöjligheter. På Lunds universitet använder man pollenanalys för att lära sig mer om matvanorna hos humlor.

Gaming Räddabarnen

Rädda Barnen med AI

17 mar 2021 digit

Rädda Barnen ska med hjälp av AI kunna upptäcka, kontakta och ge stöd till barn som utsätts för näthat inom gamingvärlden. AI:n liknas vid en digital fältassistent som alltid är online och tillgänglig dygnet när barn och unga behöver det.