Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så omstartar Sverige

Ett nytt digitaliseringsmål, en nationell plattform för myndighetsdata och bibliotek som minskar det digitala utanförskapet. Det är några av Amy Loutfis förslag i Omstartskommissionens rapport för ett starkare digitalt Sverige.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Örebro universitet 18 augusti 2020 digit

Stockholm Sverige Omstartskommissionen

Digitaliseringen har möjliggjort en plan B för många organisationer under coronapandemin, nu är det dags att digitalisering blir plan A, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och vicerektor för AI vid Örebro universitet.

Under måndagen lanserade Omstartskommissionen rapporten Idéer för ett starkare Sverige som handlar om hur Sverige ska börja om på nytt efter coronapandemin. En av delarna heter Digitalisering för ett starkare Sverige med Amy Loutfi som författare, och några av hennes förslag är ambitiösare mål och bättre förutsättningar för AI och datorstyrning. 

Ett nytt ambitiöst digitaliseringsmål

Att bara vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter räcker inte, utan Sverige behöver och har möjlighet att inom vissa områden också leda digitaliseringen och skapa innovationer på området.

Skapa förutsättningar för implementering av AI och autonoma system

Det behövs ett svenskt regelverk för automatiserat beslutsfattande för alla olika aktörer, inklusive checklistor för branschen, för att vägleda dem i utvecklingen av autonoma lösningar.

Bygg upp bättre mekanismer för datastyrning

En heltäckande API-gateway och en nationell digital plattform behövs som central punkt för att ta hand om data från olika myndigheter, säkerställa säkerheten och göra en enkel och användbar delning möjlig.

Vi kan se att länder med tydliga strategier för dataförvaltning lyckas väldigt väl. Estland, Singapore och Finland visar vägen i frågan. Sverige har potential att följa efter.

Offentliga bibliotek ska få i uppgift att utveckla tjänster för att minska det digitala utanförskapet.

Enligt Amy Loutfi krävs även ett ökat fokus på den mänskliga delen av digitaliseringen. Ett förslag här är att offentliga bibliotek ska få i uppgift att utveckla tjänster för att minska det digitala utanförskapet.

Amy Loutfi Orebro

Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och vicerektor för AI vid Örebro universitet.

Det krävs också en ökad innovationstakt för att få till en snabb omstart och återhämtning. Det vill man se genom att skapa så kallade regulatoriska sandlådor för utrullningen av nya digitala verktyg.

Amy Loutfi vill även att Sverige stöttar testmiljöer för 5G på områden där det finns bra samverkan mellan akademi, industri, stat och offentlig sektor. Sedan behöver hela Sverige, inklusive glesbygden, ha tillgång till uppkoppling och där kan nya tekniker erbjuda ett alternativ till fiber.

 Överge målet om viss uppkopplingshastighet och satsa på ett kvalitativt mål: bra uppkoppling som kan användas för utbildning och jobb på distans. Olika tekniker kan komplettera varandra, till exempel fiber och fasta trådlösa anslutningar.

Fler förslag från utredningen

Förändra trygghetssystemen vid arbetslöshet

På så sätt ska de omfatta omskolning och vidareutbildning i digitala färdigheter, och erbjuda trygghet på individnivå.

Utbildningssystemet måste erbjuda livslångt lärande

Skapa långsiktiga incitament för högre utbildningsinstanser att erbjuda omskolning och vidareutbildning inom exempelvis AI, cybersäkerhet och digitalisering.

Behandla digitalisering som ett eget utbildningsspår i skolan

Alla elever ska få kunskap om grundläggande tekniska begrepp och digitaliseringens sociala påverkan.

Rekommenderad läsning

sveriges-flagga-ygeman.jpg

Ygemans coronafokus

6 maj 2020 digit

Utbyggnaden av Sveriges digitala infrastruktur gör att vi klarar oss förvånansvärt väl under coronakrisen. Det menar Anders Ygeman, vars prio framöver är 5G-nät, höghastighetsinternet och en smartare välfärd med AI. Samtidigt passar han på att uppmana alla att videochatta med far- och morföräldrar och ta vara på all insparad tid. 

Kontor Coor 960640

Framtidens IoT-kontor

3 nov 2020 digit

Coor använder sensorer på kontor för att mäta koldioxidhalt, temperatur, luftfuktighet samt hur utrymmen används. Inte minst sedan covid-19 drabbade världen är ren luft, fri från virus, viktigt för att öka tryggheten hos anställda. 

Coronavirus 960640

Nytt coronatest

7 maj 2020 digit

Inför påsken skickades coronatester till 1 000 slumpmässigt utvalda stockholmare. Resultatet har nu analyserats och 10 procent av de testade visade sig vara smittade. Nu gör forskarna ett nytt utskick. 

mobiltelefon-ras-marknad.jpg

Corona ger ras

4 maj 2020 digit

Mobilmarknaden gick ned med 13 procent under årets första kvartal, jämfört med samma period 2019. Alla de stora leverantörerna, förutom Xiaomi, minskade sin försäljning.

streaming-hemma-karantän.jpg

Netflix rekord

6 maj 2020 digit

Coronavirus, karantän och hemmasittande har inneburit nya rekord för Netflix. Under det första kvartalet har hela 16 miljoner nya prenumeranter tillkommit, vilket är den största ökningen någonsin för bolaget.

Skr Folk På Stan Corona

SKR om covid-19

8 maj 2020 digit

De ekonomiska konsekvenserna av covid-19 är påtagliga. De senaste månaderna har inneburit historiska minskningar i produktion, inkomster och sysselsättning. SKR:s skatteunderlagsprognos visar de långsiktiga effekterna för kommuner och regioner.

virus-corona-ventilator.jpg

Andas i 3D

24 apr 2020 digit

En grupp innovativa spanjorer har tagit fram en prototyp av en ventilator som printas med en 3D-skrivare. Koden är publik, så att sjukhus och andra verksamheter inom vården, kan skriva ut ventilatorer.

många människor går på stan i rusning.jpg

Simulering mot corona

1 apr 2020 digit

Forskare vid Umeå universitet leder ett internationellt projekt som bygger på teoretiska modeller av epidemier, socialt beteende och ekonomi. Resultatet kan bli ett verktyg för att minska spridningen av coronaviruset.

norsk-flagga-oslo.jpg

App spårar smittade

30 mar 2020 digit

Norge utvecklar en spårningsapp som varnar när du befunnit dig nära någon som fastställts som smittad av coronaviruset. En sådan lösning är inte aktuell för Sverige. Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell.