Årets AI-svenskar

Fem Svenska Flaggor Hissade

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

– När något är nytt krävs mod att bryta vanor och bana väg. I Sverige behöver vi tillämpa mer AI och för att klara det behöver några gå före och visa vägen. Det handlar om att vara en förebild för andra och inspirera till att fler tar steget och gör nytta för fler av AI, säger Louise Callenberg, Chef digital samverkan och förnyelse på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Föra svensk AI framåt

Årets AI svensk delas ut av IT&Telekomföretagen tillsammans med Teknikföretagen. Priset syftar till att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt.

I år nomineras bland annat Amy Loutfi, professor, Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet, med motiveringen att hon överbryggar gapet mellan djup AI-expertis å ena sidan och hur vi kan få AI att bidra till samhället på ett ansvarsfullt sätt å andra sidan.

En annan är Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg, Region Halland, som genom mod och engagemang ska ha utfört ett exceptionellt arbete med att förena vårdens behov med teknikens möjligheter inom vård- och omsorgssektorn.

När det kommer till att utveckla AI på ett ansvarsfullt sätt menar juryn att Virginia Dignum, professor, Institutionen för datavetenskap, Umeå Universitet, har satt Sverige på kartan, och hon har också fått ansvar att bygga upp det nationella forskningsprogrammet WASP Humanity and Society, vilket ligger till grund för nomineringen.

Vinnaren av Årets AI svensk presenteras på AI SUMMIT 2020 den 11 november.

De nominerade är...

Amy Loutfi, professor, Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet

Göran Lindsjö, AI-rådgivare, Governo

Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg, Region Halland

Martin Svensson, co-director, AI Sweden

Virginia Dignum, professor, Institutionen för datavetenskap, Umeå Universitet

Källa: aretsaisvensk.se

3 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng