Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Dell och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Allt förnybart på Dell 2030

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Dell 13 november 2020 digit

– Våra svenska kunder är några av de mest progressiva i världen och det hållbarhetsarbete som bedrivs i Sverige idag är nog där resten av världen kommer att vara om fem-sex år. Svenska företag har ställt de viktiga hållbarhetsfrågorna längre och mer än några andra vi samarbetar med, säger David Lear, VP Corporate Sustainability, Dell Technologies.

Sverige världsledande

Sedan ett antal år har Dell bjudit in partners och kunder till rundvandringar hos bolagets leverantörer. Enligt David Lear, som är baserad i Austin i Texas, är det framförallt bolag och organisationer från Sverige som har visat intresse och har varit med på resorna.

– Det är ofta svenska bolag som räcker upp handen och vill följa med. Att genomgående driva hållbarhetsfrågor i vår leverantörskedja är väldigt viktigt för oss. Vi har som mål att 2030 samarbeta med våra leverantörer för att reducera koldioxidutsläppen med 60 procent per enhet.

Varje it-chef och CIO har chansen att bli hjälte.

Hållbarhet är kreativt

David Lears gruppering fokuserar också på att driva hållbarhet internt. Det har bland annat handlat om att hitta nya sätt att paketera och konstruera alla de tiotals miljoner pc-datorer bolaget säljer globalt varje år.

Enligt David Lear har Dell, sedan det grundades av Michael Dell 1984, inkorporerat hållbarhet i design i sina produkter.

– Alla våra designers och konstruktörer som arbetar med paketering får möjlighet att vara kreativa och titta på alternativa eller återvunna material. Jag och mitt team har inte sprungit in några barriärer utan våra medarbetare förstår vilken betydelse det spelar för miljön i det långa loppet.

Aggressiva mål

I Dells klimat- och hållbarhetssatsning har bolaget satsningar som innebär att 2030 återvinna eller återanvända en produkt för varje köp av motsvarande produkt och att hälften av alla produkter och 100 procent av alla förpackningar ska bestå av att förnybart eller återvunnet material.

Lear Proffe (1)

David Lear, VP Corporate Sustainability, Dell Technologies.

Målen ingår i bolagets övergripande plan om att accelerera den cirkulära ekonomin och skydda planeten.

– Det är aggressiva mål och ett sätt att visa marknaden, våra partners, våra kunder och till och med våra konkurrenter att vi vill gå så här långt och sätta en standard.

Vad har du för tips till bolag som vill bli mer hållbara med sin it-hantering?

– Titta på FN:s klimatmål och nyttja digitala lösningar för att nå målen. Jag är övertygad om att varje it-chef och CIO har chansen att bli hjälte genom att låta digitala lösningar göra det möjligt att driva sin verksamhet på ett hållbarare sätt, oavsett om de arbetar i en bank, på en restaurang eller inom livsmedelsproduktion. Alla redskapen finns i den digitala verktygslådan.  

Atea Sustainability Focus

David Lear kommer att vara en av huvudtalarna på Atea Sustainability Focus Forum den 17 november. ASF Forum hålls i år digitalt och kommer att rikta fokus mot hur den gemensamma kraften från Nordens it-köpare kan bidra till konkreta framsteg inom transparens och cirkulär ekonomi.­

          

Rekommenderad läsning

Dell Screens 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells öppna skärmar

9 jun 2020 digit

När Dell Technologies utvecklar skärmar ligger fokus på att garantera hög kvalitet, öppen standard och hållbarhet. Dessutom, skulle något gå sönder skickas en ny skärm dagen efter. 

Olivolja Hälls På En Sked Med Grön Bakgrund
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells väloljade hybrid

11 sep 2020 digit

Dell Technologies Cloud Platform inkluderar allt från självbetjäning och automation till mjukvarudefinierad lagring och nätverk. För alla som vill testa hur det fungerar för just deras verksamhet finns det nu en demomiljö hos Atea. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Björkskog
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hållbar it med HPE

9 okt 2020 digit

Mjukvara som tjänst som drivs av hållbar energi och cirkulär hårdvara är grundbulten för hållbar it. Det säger Chris Wellise, globalt ansvarig för hållbarhet på HPE. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

Exponentiell Tillväxt Ris Schack
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Lagring för framtiden

22 jun 2020 digit

Dell EMC:s nya lagringsplattform Powerstore ska förenkla för företag att kunna möta framtidens växande databehov. Prestanda och flexibilitet är två nyckelord.

Strand Renthav Havsplast
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Rent hav blir pc

30 jun 2020 digit

HP har världens mest hållbara pc-portfölj. Det baserar bolaget på flest antal produkter med miljömärkningen EPEAT. Bolagets arbete omfattar bland annat ett hållbart val av material, insamling av havsplast i Haiti och tågtransporter från Kina.

kretskort-lenovo.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lenovo släpper patent

22 nov 2019 digit

Lenovo använder Low Temperature Solder i produktionen av kretskort till sina datorer. Det nya sättet att löda i lägre temperatur ger en miljöbesparing på 6 000 ton koldioxid per år och minskat spill av kretskort.

microsoft-surface-hållbarhet.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Surface ökar hållbarheten

3 apr 2020 digit

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Det påverkar hela bolagets arbete, inte minst på hårdvarusidan där allt fler produkter har en inbyggd smarthet, håller länge och kan återuppstå på flera sätt.