Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Dell

En smartare it-nyhetssajt

Allt förnybart på Dell 2030

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Dell 13 november 2020 digit

– Våra svenska kunder är några av de mest progressiva i världen och det hållbarhetsarbete som bedrivs i Sverige idag är nog där resten av världen kommer att vara om fem-sex år. Svenska företag har ställt de viktiga hållbarhetsfrågorna längre och mer än några andra vi samarbetar med, säger David Lear, VP Corporate Sustainability, Dell Technologies.

Sverige världsledande

Sedan ett antal år har Dell bjudit in partners och kunder till rundvandringar hos bolagets leverantörer. Enligt David Lear, som är baserad i Austin i Texas, är det framförallt bolag och organisationer från Sverige som har visat intresse och har varit med på resorna.

– Det är ofta svenska bolag som räcker upp handen och vill följa med. Att genomgående driva hållbarhetsfrågor i vår leverantörskedja är väldigt viktigt för oss. Vi har som mål att 2030 samarbeta med våra leverantörer för att reducera koldioxidutsläppen med 60 procent per enhet.

Varje it-chef och CIO har chansen att bli hjälte.

Hållbarhet är kreativt

David Lears gruppering fokuserar också på att driva hållbarhet internt. Det har bland annat handlat om att hitta nya sätt att paketera och konstruera alla de tiotals miljoner pc-datorer bolaget säljer globalt varje år.

Enligt David Lear har Dell, sedan det grundades av Michael Dell 1984, inkorporerat hållbarhet i design i sina produkter.

– Alla våra designers och konstruktörer som arbetar med paketering får möjlighet att vara kreativa och titta på alternativa eller återvunna material. Jag och mitt team har inte sprungit in några barriärer utan våra medarbetare förstår vilken betydelse det spelar för miljön i det långa loppet.

Aggressiva mål

I Dells klimat- och hållbarhetssatsning har bolaget satsningar som innebär att 2030 återvinna eller återanvända en produkt för varje köp av motsvarande produkt och att hälften av alla produkter och 100 procent av alla förpackningar ska bestå av att förnybart eller återvunnet material.

Lear Proffe (1)

David Lear, VP Corporate Sustainability, Dell Technologies.

Målen ingår i bolagets övergripande plan om att accelerera den cirkulära ekonomin och skydda planeten.

– Det är aggressiva mål och ett sätt att visa marknaden, våra partners, våra kunder och till och med våra konkurrenter att vi vill gå så här långt och sätta en standard.

Vad har du för tips till bolag som vill bli mer hållbara med sin it-hantering?

– Titta på FN:s klimatmål och nyttja digitala lösningar för att nå målen. Jag är övertygad om att varje it-chef och CIO har chansen att bli hjälte genom att låta digitala lösningar göra det möjligt att driva sin verksamhet på ett hållbarare sätt, oavsett om de arbetar i en bank, på en restaurang eller inom livsmedelsproduktion. Alla redskapen finns i den digitala verktygslådan.  

Atea Sustainability Focus

David Lear kommer att vara en av huvudtalarna på Atea Sustainability Focus Forum den 17 november. ASF Forum hålls i år digitalt och kommer att rikta fokus mot hur den gemensamma kraften från Nordens it-köpare kan bidra till konkreta framsteg inom transparens och cirkulär ekonomi.­

          

Rekommenderad läsning

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

Bitcoin som eltjuv

15 feb 2021 digit

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Mobil 960640

Minskat mobilsug

26 jan 2021 digit

I Västeuropa byter numera genomsnittet sin telefon var 40:e månad. Det är en rekordhög siffra, men som beräknas sjunka till var 33:e månad till 2025 och skillnaderna mellan olika länder är stor.

Reservdel Dator

Reservdelar till salu

26 jan 2021 digit

Nu kan du köpa reservdelar från datorer som inte kan återanvändas. Det är bolaget Inrego som lanserar den nya produktgruppen, efter att ha konstaterat ett ökat intresse för återbruk av it-utrustning.

Kretskort Mm Som Skräp

3 500 hållbara produkter

17 dec 2020 digit

TCO Development har utvecklat en tjänst där användare kan gå in och jämföra it-produkter och deras klimatavtryck. I dagsläget är mer än 3 500 produkter certifierade.

Bulldoser På Soptipp

Rent avfall i Västerås

16 dec 2020 digit

VafabMiljö i Västerås utbildar skolor och företag i avfallshantering. När pandemin slog till fick kommunalförbundet ställa om och spelade istället in allt utbildningsmaterial i en studio, vilket både har uppskattats och gett mersmak.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.