Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Säkert nät med Cisco

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

– Secure X är en ny lösning som vi lanserade i somras och är en central plattform som alla säkerhetsverktyg kan integreras till för att ge en överblick över hela it-miljön, säger Håkan Nohre, säkerhetsspecialist och lösningsarkitekt på Cisco.

23 miljoner per intrång

Enligt en undersökning som Truesec presenterar under Cisco Connect har antalet cyberbrott och malware ökat med 20 procent mellan 2013 och 2019. I Skandinavien är den genomsnittliga kostnaden 23 miljoner kronor för ett intrång, vilket i första hand beror på uteblivna intäkter.

Det kan ta så lite som en helg innan det första phishing-mejlet öppnas på fredag eftermiddag till dess att data är krypterad och stulen och en lösensumma krävs för att hackarna ska ge tillbaka det veckan därpå.

Upptäck brister i nätverket innan attacken äger rum

– Ofta beror det på gamla system som exponerar onödigt mycket information mot internet och att det saknas en central styrning över nätverksutrustning. Ett första steg är just att skapa kontroll över sitt nätverk, säger Heresh Zaremand, seniorkonsult på säkerhetsföretaget Truesec.

Färdiga arbetsflöden

Att skapa kontroll kan till exempel handla om att segmentera sitt nät så att rätt enheter och personer har tillgång till rätt data och att ha klart för sig hur man ska agera om olyckan är framme.

I Cisco Secure X integreras alla organisationens säkerhetssystem och därefter kan de säkerhetsansvariga enkelt bygga flödesscheman och sätta upp åtgärder om vad som ska göras beroende på vad för typ av enhet, avdelning eller person som skulle kunna bli attackerad.

– Det finns färdiga arbetsflöden och det går också att hämta in tidigare flödesscheman som använts i andra mjukvaror. Secure X är kostnadsfritt för alla de som redan valt att investera i tidigare säkerhetslösningar från Cisco, går att färdigställa på femton minuter och du kommer enkelt åt det med en single sign-on, säger Håkan Nohre.

Nätverket glömmer inte

Nohre Proffe

Håkan Nohre, säkerhetsspecialist och lösningsarkitekt på Cisco.

Ytterligare ett sätt att bli bättre på att förhindra attacker är att se till att ha en så god insikt som möjligt i det egna nätverket och investera i lösningar som håller koll på allt som händer. Eftersom all trafik och aktivitet i nätet loggas är det viktigt att ofta och grundligt exportera den här datan så att den inte försvinner.

– Spara helst ett år tillbaka i tiden. Det kan ibland vara svårt att veta när de första intrången skedde men det går att se exakt i nätverkstrafiken för den som tar hand om den datan, säger Heresh Zaremand.

Med hjälp av Ciscos lösning Netflow lagras och struktureras information om till exempel ip-adresser, portnummer, tider och antal bytes upp. Det är viktigt för att veta vilka delar av ens organisation som har blivit attackerade och hjälper till både i arbetet med att spåra intrången och i arbetet med att starta upp nätet på ett säkert sätt efter ett intrång.

– Det blir som nätverkets telefonräkning och är också oerhört hjälpsamt i förebyggande syfte. Överhuvudtaget handlar det om att upptäcka brister i nätverket innan attackerna äger rum, och där har Cisco flera verktyg som kan hjälpa, säger Håkan Nohre.

7 oktober 2020 Uppdaterad 23 december 2020 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Ett Öga Med Ljusblå Färg Som Strålas Utifrån Det På Sidorna
video
ett samarbete med cisco

Säkra nyheter från Cisco Live

31 mar 2021 säkerhet

Lösenordsfria inlogg, supersnabb datahantering och bättre och säkrare koll på trafiken. Cisco presenterar en mängd nyheter under Cisco Live 2021.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

glidflygare på väg att kasta sig ut från en klippa2.jpg
video

Så säkrar Cisco

7 apr 2020 digit

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.