Hör bra med 3D

Två Vissna Maskrosor Mot Rosa Bakgrund

200 miljoner människor över 65 år lider av nedsatt hörsel. Det vill forskare tackla med en billig 3D-printad hörapparat.

– Vi har visat att det är möjligt att bygga en hörapparat för mindre än priset på en kopp kaffe, säger M. Saad Bhamla, biträdande professor på School of Chemical and Biomolecular Engineering, Georgia Institute of Technology.

3D-print och AA-batterier

M. Saad Bhamla och hans kollegor ville hitta ett sätt att bygga en hörapparat som är betydligt billigare än de som går att köpa idag, och som därför skulle kunna spridas till människor i alla samhällsklasser i hela världen.

Deras prototyp Lochaid är utvecklat på det traditionella sättet att skapa hörapparater där så kallade elektroniska filter används för att förstärka de frekvenser som personen annars skulle ha svårt att höra. Lochaid består av ett 3D-printat skal och drivs av AA-batterier. I dagsläget är den något större än en traditionell hörapparat.

Hörapparaten Lochaid

Lochaids hörapparat. Delarna i den undre bilden monteras ihop och placeras i den blå 3D-printade behållaren, som därefter hängs runt halsen.

– Att bygga dem på det här sättet reducerar både kostnader och tiden det tar att programmera dem, säger Soham Shinha, forskare och förstaförfattare på studien som han och hans kollegor publicerat.

Äldre i fokus

För att skapa en så generellt användbar apparat som möjligt fokuserade de på äldre som vars hörsel försämras på grund av att de tappar förmågan att höra höga frekvenser.

Det återstår kontrollförsök och att prototypen testas i verkligheten innan den kan nå marknaden, men forskarna menar att behovet är uppenbart och viktigt.

– Vår förmåga att höra har en direkt inverkan på hur vi mår och agerar. Att förlora hörseln kan leda till snabba och stora kognitiva förluster för äldre vuxna, säger Vinaya Manchaiah, professor i speech and hearing sciences på Lamar University, och en av forskarna som tagit fram hörapparaten.

Nedsatt hörsel

Över 200 miljoner personer i världen över 65 år drabbas av nedsatt hörsel. Kostnaden är en av huvudorsakerna till att hörapparater används i betydligt större utsträckning i höginkomstländer jämfört med låg- och medelinkomstländer. I USA kan en hörapparat i snitt 4 700 dollar.

Källa: Scitechdaily

28 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Georgia Tech

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng