Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ny teknik på Nordiska museet

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under pandemin. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Text Tim Leffler Foto Hendrik Zeitler/Nordiska museet, Stefan von Pongrácz 26 oktober 2020 digit

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Utställningen Arktis medan isen smälter, på Nordiska museet som startade i oktober 2020.

– Vi har i uppdrag att bevara och levandegöra minnet av liv och arbete i Sverige och i Norden. Vi ska så klart sikta på att ständigt öka antalet besökare och i det arbetet är fungerade digitala plattformar och ny teknik en förutsättning för att vi ska lyckas, säger Stefan von Pongrácz, it-chef för Nordiska museet.

Treårig renovering

Stefan von Pongrácz har erfarenheter från företag som Ericsson och Telia och har också drivit affärsutveckling på startupbolag. På Nordiska Museet är han inne på sitt fjärde år som it-chef, och sedan han kom dit har mycket handlat om att byta ut gammal it-infrastruktur och driva omställningen till smidigare och smartare samarbetsplattformar, som ska fungera både internt och med alla de externa experter och forskare som Nordiska museet har ständig kontakt med.

– I mångt och mycket är arbetet i det avseendet väldigt likt hur det ser ut för många andra it-chefer. Men jag vill framhålla hur engagerade och intresserade alla kollegor och medarbetare har varit på denna resa. En nyckel till det är att snabbt visa på nytta och värde med de nya lösningar och den nya tekniken vi testar, säger han.

Vårt tidigare grundläggande arbete har varit oumbärligt.

Arktis och minnen.se

Enligt Stefan von Pongrácz finns det många exempel på hur ny teknik bidrar till en bättre besöksupplevelse. Det handlar om alltifrån förenklad, digital biljettförsäljning till teknik där du kan prova klädesplagg i olika tidsåldrar.

Digitaliseringen gör det också möjligt att kunna interagera med materialet på ett helt annat sätt. I utställningen Arktis – medan isen smälter, som nominerades till Årets utställning 2019 av Forum för utställare, får besökaren uppleva hur Arktis ser ut på olika platser på jorden i detta nu, och hur det tidigare har sett ut.

Ett annat projekt som Stefan von Pongrácz lyfter är ett samarbete med Utbildningsradion och Nordiska museets utställning Tidsvalvet där elever på skolor runt om i Sverige kan bli moderna så kallade skaffare av minnen.

I den digitala databasen minnen.se kan alla personer lämna efter sig berättelser och minnen som museet kan bevara för framtiden.

– Speciellt under coronapandemin har det varit väldigt populärt, där även Riksdagens ledamöter har blivit uppmanade att gå in och lämna sina upplevelser och berättelser.

Livesändningar under pandemin

Kulturbranschen och besöksnäringen har förstås prövats hårt den gångna våren och sommaren, med betydligt färre fysiska besök. Men Stefan von Pongrácz vittnar också om hur det lett till en uppfinningsrikedom för att hitta nya sätt att nå besökare.

S V Pongratz Proffe (1)

Stefan von Pongrácz, it-chef på Nordiska museet.

Museets medarbetare var snabba med att starta upp livesändningar kring de utställningar som finns och de populära temakvällarna som Nordiska museet annars brukar anordnar har i stället skett på digital väg.

– En kris föder uppfinningar och vi har fått oerhört bra respons. Här har vårt tidigare grundläggande arbete varit oumbärligt, och vi har haft rätt förutsättningar både i fråga om nätverk och om teknik för själva sändningarna.

Vad tittar ni på härnäst?

– Vi scannar ju in både texter, foton och föremål och bygger ständigt ut vårt digitala bibliotek. I det sammanhanget borde AI kunna hjälpa oss att lättare och snabbare kunna hitta i vårt stora kulturarv.

Nordiska museet

Nordiska museet grundades av Artur Hazelius och byggdes upp på Djurgården mellan 1889 och 1907. Idag finns här över 1,5 miljoner föremål av alltifrån kläder och kakelugnar till dagböcker och flera miljoner fotografier.

Stiftelsen som förvaltar museet på Djurgården förvaltar även till exempel Tyresö slott och Julita gård i Södermanland. Nordiska museet på Djurgården har ungefär 170 medarbetare och strax under 700 000 besökare varje år.

Rekommenderad läsning

två robotar skakar hand.jpg

Två sidor av samma bot

19 mar 2020 digit

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.

massa skrotade bilar på hög.jpg
video

Inga fler krockar

27 feb 2020 digit

Forskare kan vara ett steg närmare att lösa problemet med hur stora flottor av självkörande bilar inte ska krocka med varandra eller orsaka trafikstockningar. Nyckeln är decentraliserade algoritmer.

timmerstockar på hög med ljusblå himmel i bakgrunden.jpg

Smart virkesmätning

6 maj 2020 digit

Efter att ha tränat på att mäta upp virke har en AI tagit anställning hos skogsnäringsaktören Biometria. Nu används den som stöd på tre mätplatser.

Emojis 960640

Facebook raderar hat

19 aug 2020 digit

Efter växande protester kommer Facebook att förbjuda uppdateringar som innehåller hets mot folkgrupp, som blackface och antisemitiska stereotyper. Bolagets AI som detekterar hatiskt innehåll blir allt mer sofistikerad, och nu raderas 95 procent med hjälp av artificiell intelligens.

kvinna tittar ointresserat och besviket i kameran.jpg

Missen med RPA

11 dec 2019 digit

Det finns stora förhoppningar bland företag om möjligheterna med RPA och intelligent automation. Samtidigt har nästan 70 procent glömt bort ett av de viktigaste resultaten av effektiv automatisering.

morätter skurna och upplagt i ett mönster.jpg

Så kom ST in i matchen

27 jan 2020 digit

På bara några år har fackförbundet ST vänt utvecklingen från digital ökenvandring till att vara en förebild för andra. Med visionen om it som tjänst följde också en bunt morötter i form av verktyg som Outlook och Onenote.

sverige-etisk-ai.jpg

Branschkod för AI

20 nov 2019 digit

IT- och Telekomföretagen har tillsammans med åtta företag lämnat över en branschkod för ansvarsfull AI till näringsminister Ibrahim Baylan. Koden har tre principer: ett mänskligt och hållbart samhälle, förståelse och inkludering samt förtroende. 

närbild på skor på campare i närbild när de går.jpg

Vagabonds väg framåt

25 nov 2019 digit

Skoföretaget Vagabond städar ut gamla system och förbereder för Microsofts senaste produkter. Med en global organisation och nya onlinebutiker ligger fokus för bolagets nya CIO Jesper Lagernäs på att bygga en proaktiv it-avdelning med smart infrastruktur.

stockholm-960640.jpg

Svenskar tvekar inför AI

5 dec 2019 digit

Algoritmer i allmänhetens tjänst borde vara tillgängliga enligt offentlighetsprincipen och oron för en AI-styrd framtid ökar ju mer man läser om ämnet. Det visar en ny undersökning gjord av AI-nätverket AddAI.