Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ökat tryck på AI

Globala investeringar inom AI kommer att fördubblas de fyra kommande åren och gå från 50 miljarder dollar 2020 till 110 miljarder dollar 2024. Det anser analysföretaget IDC. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 1 september 2020 digit

Skor På Orange Bakgrund

AI kommer att vara en viktig del när organisationer går igenom sin digitala transformation och ska förbli konkurrenskraftiga i den digitala ekonomin. Den sammansatta årliga tillväxttakten, CAGR, för perioden 2019 till 2024 kommer att vara 20,1 procent. 

Två av de största drivkrafterna för att föra in AI är att kunna leverera en bättre kundupplevelse och att hjälpa de anställda att bli duktigare på sina jobb. 

Företag kommer att införa AI, inte bara för att de kan, utan för att de måste. Artificiell intelligens är det som kommer hjälpa företag att kunna vara agila och innovativa. De som blir AI-drivna kommer bland annat ha förmågan att konvertera data till kunskap, säger Ritu Jyoti, program vice president AI på IDC. 

Bank och detaljhandel är de branscher som kommer att investera mest pengar på AI-lösningar de kommande åren. I detaljhandeln kommer stort fokus ligga på en förbättrad kundupplevelse genom exempelvis chattbottar och verktyg som gör rekommendationer. Bank och finans kommer å sin sida att framförallt investera mycket pengar på bedrägerianalyser. 

För många branscher har covid-19 orsakat vissa förseningar vad gäller AI-implementationer. Andra har tänkt att inget ont som inte för något gott med sig, och sett en möjlighet att genom AI bli mer motståndskraftiga och agila på lång sikt. AI fortsätter att vara viktigt i återhämtningen från coronaviruset och kommer att hjälpa många företag att göra om eller förbättra framtida inkomstströmmar och verksamheter, säger Stacey Soohoo, research manager på IDC. 

Källa: IDC

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.