Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

voister trend 2020

En smartare it-nyhetssajt

När viruset kom till Qstar

Fyra Bensinpump

Med Teams utrullat till alla medarbetare och proaktiva säkerhetsrutiner var Qstar redo för distansarbete när pandemin krävde hemmajobb. För att allt ska fungera krävs både hög flexibilitet och en ökad omvärldsbevakning.

Läs Voister Trend 2020 och ta del av hur it-branschen har agerat under pandemin, de största utmaningarna och vilken teknik som är i fokus. 

– När pandemin slog till tog det kanske ett par veckor men sedan var Teams det nya normala. Jag tror aldrig vi har genomfört en så stor förändring så snabbt. På så sätt har pandemin gett en värdefull knuff framåt, säger Björn Dilton, CIO på Qstar Försäljning som har cirka 320 bensinstationer på i första hand mindre orter från Kiruna till Skanör.

Timing är allt

Efter en höst av förberedelser slog Qstar i januari ihop två organisationer, som tidigare haft varsin plattform ,och alla arbetade i Office 365 och Teams. Några veckor senare förändrade covid-19 förutsättningarna för de flesta verksamheter.

– Med fem veckors marginal hade vi en gemensam plattform. Dessutom hade våra tunna Citrix-klienter precis börjat stödja Teams, det fanns inte i höstas. Ju mer homogen miljö, desto enklare och vi hade verkligen tur med timingen.

– Under inkörningsperioden försökte vi få till Teamsmöten, men intresset var svagt. När det sedan blev skarpt läge så var det ingen tvekan och förutom några frågor om hörlurar precis i början så gick det jättebra. Det har varit den enskilt största förändringen, och möjligheten att dela dokument i SharePoint och inte behöva skicka till varandra är också väldigt uppskattat.

Flexibelt och säkert

Enligt de tillfrågade CIO:erna i Voister Trend är säkerhet ett prioriterar områden under coronapandemin. Qstars irländska ägare ställer alltid höga krav på säkerhet och skyddandet av information och Björn Dilton känner sig lugn.

– Vi jobbar alltid proaktivt med säkerheten och har fortsatt som vanligt med det. Det innebär bland annat att vi kör regelbundna nätfiske- och penetrationstester, och har koll på farliga mejl med en speciell programvara. Vi har sedan tidigare infört tvåfaktorsautentisering och alla datorer är krypterade för att nämna några insatser.

Det är inte bara formerna för möten som förändrats i och med Teams och pandemin. Björn Dilton ser också stora förändringar när det gäller innehållet.

– För att hålla igång verksamheten har kraven på flexibilitet ökat och vi får jobba mer proaktivt än tidigare. Nu handlar våra möten om vad som händer de närmaste dagarna och vi jobbar ännu mer med omvärldsbevakning än tidigare, bland annat för att ha koll på alla råd om säkerhet och hälsa.  

Utveckla Teams

Pandemin har visat styrkan i Qstars it-organisation och nu kan Björn Dilton blicka framåt.

Dilton Proffe

Björn Dilton, CIO, Qstar.

– Jag ser fram emot att utveckla hur vi jobbar i Teams, till exempel med interaktiva whiteboards som sparas i projektrummet med tillhörande noteringar och utvecklade att-göra-listor i Teams. Det är viktiga hjälpmedel som vi vill ska vara enkla för den som bara jobbar i Teams då och då, och kunna byggas ut för alla som jobbar dagligen i verktygen.

Vad tar du med dig från den här tiden?

– Kanske i första hand hur bra det fungerat att ställa om. Efter pandemin vill jag fortsätta diskutera hur vi kan jobba ännu mer med kontoret på fickan. Jag hoppas balansen mellan att jobba hemma och på kontoret blir mer accepterad och påverkar hur vi väljer att mötas. Just nu ser jag mest fram emot när jag kan träffa kollegorna på kontoret igen.

12 augusti 2020 Uppdaterad 28 januari 2021 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock, voister

Rekommenderad läsning

Nationsflaggor I Pratbubblor

Nya språk för Webex

3 mar 2021 digit

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

5 Män Med Olika Yrken

MS anpassar moln

1 mar 2021 digit

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Flygplan Vaccin Covid

Digitalt vaccinintyg

5 feb 2021 digit

Den 1 juni ska infrastrukturen för ett digitalt vaccinationsintyg vara på plats. Intyget kan komma att krävas för inresa till vissa länder och för att gå på kultur och idrottsevenemang.

Markus Lingman 960640

Så jobbar Årets AI-svensk

1 feb 2021 digit

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att få skräddarsydda behandlingar baserade på vårt unika genom. Det menar Markus Lingman, överläkare i Region Halland som 2020 utsågs till Årets AI-svensk. 

Mobil Telefon Kina

Nya mobilsuccén

1 feb 2021 digit

Världens smartphonemarknad gick upp med 4,3 procent under 2020:s sista kvartal, jämfört med samma period 2019. En stor del av ökningen står Apple för, men även nykomlingen Xiaomi slår kvartalsrekord.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Sjukhus Karolinska

Karolinskas videoboom

29 jan 2021 digit

Antalet videokonferenser på Karolinska Universitetssjukhuset ökade kraftigt under 2020 och ledde till en kostnadsbesparingar på närmare 22 miljoner kronor. Dessutom har färre resor inneburit en minskad miljöpåverkan med 121 323 kilo koldioxidutsläpp.