Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En Lenovo för hela skoltiden

Med Lenovo 10e Chromebook Tablet ska elever kunna använda en och samma enhet genom hela förskolan, lågstadiet och högstadiet. Prestanda, stryktålighet och hållbarhet är tre nyckelord. 

 Det vanliga scenariot i skolan är att man använder läsplattor upp till årskurs 4, för att sedan börja med chromebooks. Många pedagoger föredrar läsplattor i de yngre åldrarna eftersom man tycker att det är en formfaktor som lämpar sig bra till mindre fingrar.

Men när elever blir lite äldre behöver de tangentbord, vilket också blir ett krav när de nationella proven blir digitala framöver. Det blir kostsamt att komplettera en läsplatta med ett skolanpassat tangentbord, säger Pasi Välimaa, produktchef på Lenovo.

Lenovos nyhet 10e Chromebook Tablet är en chromebook i läsplatteformat, vilket gör den möjlig att managera från samma verktyg som alla andra chromebooks. Därmed kan man använda Google ID ända från förskolan och genom hela grundskolan. Till enheten finns ett kombinerat skydd och tangentbord som tillbehör.

 Att minska komplexiteten är en av de stora poängerna. Det är samma typ av enhet, manageringsverktyg och app-butik under hela tiden vilket underlättar för både lärare och elever.

Samtidigt kan man välja det format som bäst passar elevens olika åldrar. Tidigare har man antingen fått blanda olika typer av enheter och få komplexitet eller köra one-size-fits-all.

Chromebooks i tabletformat är inte helt nytt, så därför skulle man kunna fråga sig varför inte Lenovo lanserat den här enheten tidigare. Enligt Pasi Välimaa är svaret enkelt.

Det har inte funnits någon passande processor godkänd av Google förrän i år, därför har vi inte släppt en produkt som 10e förrän nu.

Uppdateringar i åtta år

I 10e ska det även finnas vissa hållbarhetsaspekter. Enheten är TCO-certifierad och är även garanterad uppdateringar från Google i åtta år, då det så kallade AUE-datumet är först 2028.

Det innebär att livscykeln är på åtta år, vilket kan skapa ett andrahandsvärde för skolorna. Om de vill kan de efter fyra år skicka enheten till en andrahandsmarknad, istället för till återvinning. Ett bra restvärde drar även ned månadskostnaden.

10e är testad enligt MIL-standarden. Det ska innebära att den tål en tuff skolmiljö, exempelvis ska det inte gå att pilla bort tangenter och den ska klara av att bli tappad, vilket gjorts möjligt via bland annat en gummilist runt enheten.

 Plattan stödjer USI-pennan, Googles nya standard från och med i år. Med den har man flyttat intelligensen från skärmen till pennan, så att det nu går att komplettera med en penna i efterhand.

Det finns forskning som visar att muskelminne och finmotorik ökar inlärningen och aktiverar eleven, vilket gör att du går miste om vissa pedagogiska effekter utan en penna. Nu kan skolor köpa ett visst antal pennor till ämnen där det lämpar sig väl, exempelvis bild och matematik.

Passar för hemmaskola

En fördel i rådande situation ska även vara att en ettårig licens på Lan School Air följer med på alla Lenovos skoldatorer.

 Det är ett verktyg för distansundervisning där läraren kan se elevens skärm, eleven kan räcka upp handen och läraren kan bestämma vilka webbsidor som eleven kan gå in på.

Pasi Proffe

Pasi Välimaa, produktchef på Lenovo.

 Digitalisering i skolan är ofta förknippat med stora kostnader. Dessa går att få ned med 10e eftersom den kan användas så länge, samtidigt som man får en tålig enhet med bra prestanda och som är byggd för skolan.

Kan enheten vara intressant för andra branscher än skolan?

 Det finns en stor potentiell målgrupp i folk som arbetar ute i fält, exempelvis taxichaufförer, hotellpersonal, servicetekniker, bud, och så vidare. Alla som idag använder mer konsumentanpassade läsplattor för tidrapportering eller digitala underskrifter.

 Det borde kunna passa dem att ha en stabil, ruggad enhet med långt liv och med pennfunktionalitet. Och så kan tusentals enheter hanteras via administrationsverktyget för chromebooks i stället för tredjeparts MDM-lösningar.

5 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i skolanFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng