Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Först med vikbar skärm

Med den nya Thinkpad X-serien lanserar Lenovo vikbara skärmar. Det innebär att datorn kan förvandlas till en läsplatta och blir lättare att hantera. Samtidigt uppgraderas de traditionella Thinkpad X-datorerna med ännu högre säkerhet och hållbarhet.

– Vi kommer under lång tid att leva i en värld där vi har ett ökat behov av att kunna arbetad där vi är. En del säger att den smarta telefonen är det viktigaste verktyget, men jag vidhåller att en bra pc fortfarande är viktigare, säger Daniel Lindberg, Sverigechef på Lenovo. 

Ny vikbar skärm

Lenovos Thinkpads, det vill säga lättare laptops, firar 28 år och hösten 2020 komer att innebära ett nytt kliv framåt för datorerna som kallas Thinkpad X. Bland annat kommer bolaget att lansera en dator där skärmen är vikbar, vilket är behändigt om du till exempel vill förvandla din dator till en läsplatta eller helt enkelt vill att den ska ta mindre plats i väskan.

– Aktörer på mobilmarknaden har redan börjat med den här typen av telefon och nu blir vi först på pc-marknaden med X1 Fold, säger Pasi Välimaa, solution technologist på Lenovo.

Därmed, menar Pasi Välimaa, fortsätter Lenovo att gå i bräschen med företagsanpassade datorer med lättare vikt.

– Vi var bland de första med vad som 2000 kallades för ultraportabla datorer. Då var det lättare men mindre kraftfulla datorer som var anpassade för personer som reste mycket. I ljuset av pandemin och den nya arbetssituationen har behovet av lätta och bra datorer ökat kraftigt.

Den säkra och tåliga datorn

Tidigare fanns uppfattningen att det framförallt var medarbetare på fältet, till exempel säljare som behövde lättare och starka datorer. Nu finns inte den skillnaden. Det gäller inte minst när det kommer till hur vi möter både kunder och kollegor via vår bärbara dator. 

Enligt Daniel Lindberg kommer fler digitala möten innebära att alla behöver bättre utrustning och tillbehör. Det kan handla om alltifrån möjligheten att koppla upp sin dator till ett 5G-nät, var du än befinner dig, till att din dator ska klara av stötar under en cykeltur och kaffefläckar, om du jobbar från ditt lokala café.

X1 Fold

Nya Lenovo X1 Fold

Säkerhet är förstås något som alltid står högt på agendan för dagens it-producenter och så också för Lenovo. För den som vill finns till exempel Lenovo Cloud Deploy som gör att användaren kan återställa sin dator hemma eller på resan utan att ta hjälp av it-avdelningen.

– Det är en väldigt bra tjänst, inte minst i dessa tider, och det enda som krävs är en uppkoppling, säger Pasi Välimaa.

Lenovo Daniel Lindberg Proffe

Daniel Lindberg, Sverigechef, Lenovo.

Lenovo har även förfinat och förbättrat modellen för sitt elektroniska privacy-filter som nu är inbyggt i skärmarna på nästa generations datorer.

Enligt Daniel Lindberg håller en Thinkpad X1 i många år och kan återanvändas av flera personer. 

– Datorn är aortan i arbetslivet och vi på Lenovo ska fortsätta att göra det vi har gjort i snart 30 år, det vill säga leverera datorer som är tåliga, hållbara och säkra, säger Daniel Lindberg.

På vilket sätt skiljer sig Lenovos laptops och notebooks från andra?

– Vi har marknadens högsta andrahandsvärde och datorerna genomgår också tester för att de ska klara temperaturförändringar och stötar. Undersökningar från TBR, Technology Business Research, visar att våra datorer är de som mest sällan har inneboende fel, säger Daniel Lindberg.

28 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Lenovo

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng