Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI läser döda språk

En AI som kan dechiffrera utdöda språk skulle kunna öppna upp en värld av hittills okänd historia. Det är vad forskare vid MIT hoppas på.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 30 oktober 2020 digit

Bokstäver Formar En Svans Mot Vit Bakgrund

AI-lösningen som forskarna har utvecklat har visat sig kunna dechiffrera utdöda språk, utan att vara tränad på vilken relation det språket har med andra språk. AI:n har sedan kunnat relatera till andra språk. Nyligen publicerades en studie där samma algoritm visat att iberiska språk i norra Spanien inte är relaterade till baskiskan i Barcelona.

Historiska språkregler

Förhoppningen är att den i framtiden ska kunna översätta utdöda språk där vi idag bara har ett par tusen ord att utgå ifrån. Tack vare historiska språkregler, som till exempel att ett språks ljud för bokstaven P kan ändras till B snarare än ett K i nästa språkgeneration, lyckas algoritmen för maskininlärning föreslå tänkbara översättningar av ett språk.

Därefter kan forskare jämföra utfallet med andra historiska källor för att kontrollera vederhäftigheten.

Framöver hoppas forskarna att få AI:n att dechiffrera språk och föreslå semantiska meningar av ord, utan att den vet hur relationen till andra språk ser ut eller ens hur ordet ska läsas.

– Den huvudsakliga forskningsfrågan just nu är om detta är möjligt utan någon träning på data i det gamla språket, säger Regina Brazilay, professor i språkbearbetning vid MIT.

Källa: Scitechdaily

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.