Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI läser döda språk

Bokstäver Formar En Svans Mot Vit Bakgrund

En AI som kan dechiffrera utdöda språk skulle kunna öppna upp en värld av hittills okänd historia. Det är vad forskare vid MIT hoppas på.

AI-lösningen som forskarna har utvecklat har visat sig kunna dechiffrera utdöda språk, utan att vara tränad på vilken relation det språket har med andra språk. AI:n har sedan kunnat relatera till andra språk. Nyligen publicerades en studie där samma algoritm visat att iberiska språk i norra Spanien inte är relaterade till baskiskan i Barcelona.

Historiska språkregler

Förhoppningen är att den i framtiden ska kunna översätta utdöda språk där vi idag bara har ett par tusen ord att utgå ifrån. Tack vare historiska språkregler, som till exempel att ett språks ljud för bokstaven P kan ändras till B snarare än ett K i nästa språkgeneration, lyckas algoritmen för maskininlärning föreslå tänkbara översättningar av ett språk.

Därefter kan forskare jämföra utfallet med andra historiska källor för att kontrollera vederhäftigheten.

Framöver hoppas forskarna att få AI:n att dechiffrera språk och föreslå semantiska meningar av ord, utan att den vet hur relationen till andra språk ser ut eller ens hur ordet ska läsas.

– Den huvudsakliga forskningsfrågan just nu är om detta är möjligt utan någon träning på data i det gamla språket, säger Regina Brazilay, professor i språkbearbetning vid MIT.

Källa: Scitechdaily

30 oktober 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Digit Hub stödjer automation i Skåne

17 maj 2021

Flödesdata i Landskrona och automatiserade processer för möbeltillverkningsföretaget Vilax. Det är två digitaliseringsprojekt som nu får stöd av initiativet Digit Hub. Beslut om stöd till nya projekt fattas under hösten 2021 och verksamheter kan redan nu anmäla sitt intresse.

Teams lär elever att läsa

17 maj 2021

Microsofts nya verktyg Reading Progress ska hjälpa skolelever att förbättra sina läsfärdigheter. Elever spelar in sig själva när de läser och läraren kan bland annat bedöma noggrannhet, uttal och antal ord per minut.

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.