Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI läser döda språk

Bokstäver Formar En Svans Mot Vit Bakgrund

En AI som kan dechiffrera utdöda språk skulle kunna öppna upp en värld av hittills okänd historia. Det är vad forskare vid MIT hoppas på.

AI-lösningen som forskarna har utvecklat har visat sig kunna dechiffrera utdöda språk, utan att vara tränad på vilken relation det språket har med andra språk. AI:n har sedan kunnat relatera till andra språk. Nyligen publicerades en studie där samma algoritm visat att iberiska språk i norra Spanien inte är relaterade till baskiskan i Barcelona.

Historiska språkregler

Förhoppningen är att den i framtiden ska kunna översätta utdöda språk där vi idag bara har ett par tusen ord att utgå ifrån. Tack vare historiska språkregler, som till exempel att ett språks ljud för bokstaven P kan ändras till B snarare än ett K i nästa språkgeneration, lyckas algoritmen för maskininlärning föreslå tänkbara översättningar av ett språk.

Därefter kan forskare jämföra utfallet med andra historiska källor för att kontrollera vederhäftigheten.

Framöver hoppas forskarna att få AI:n att dechiffrera språk och föreslå semantiska meningar av ord, utan att den vet hur relationen till andra språk ser ut eller ens hur ordet ska läsas.

– Den huvudsakliga forskningsfrågan just nu är om detta är möjligt utan någon träning på data i det gamla språket, säger Regina Brazilay, professor i språkbearbetning vid MIT.

Källa: Scitechdaily

30 oktober 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

El för Volvo 2030

2 mars 2021

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

Digitala nationella prov försenas

2 mars 2021

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

MS anpassar moln

1 mars 2021

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Digital brottskarta

1 mars 2021

Region Stockholm lanserar en karta över anmälda brott. Syftet är att ge polis och övriga i samhället bättre koll och att skadegörelse, droger och inbrott ska minska.