Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI spårar alzheimer

Ai Alzheimer

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Vi behöver desperat mer forskning av det här slaget, med tanke på att Alzheimers sjukdom orsakar hjärnförändringar upp till 15 år innan symtom visar sig, säger Fiona Carragher, forskningschef på Alzheimer's Society i Storbritannien.

En teckning på när två barn stjäl kakor bakom en diskande mamma används av AI för att upptäcka Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede. AI-systemet använder natural language processing, NLP, för att analysera röstprover på när personer beskriver teckningen.

Den upptäcker subtila språkförändringar, exempelvis grammatiska fel, som indikerar en kognitiv nedsättning. Därefter förutsäger den om friska personer kan komma att få sjukdomen.

Kaka Teckning

AI-systemet analyserar hur personer beskriver teckningen på barnen och mamman.

Att få en tidig demensdiagnos är avgörande för att kunna leva väl med tillståndet. Befintliga behandlingar är mer effektiva ju tidigare människor får dem. Samma sak gäller för potentiella nya behandlingar, som även kan vara effektivare innan symtom börjar synas, säger Fiona Carragher.

AI-modellen är utvecklad av IBM Research och läkemedelsföretaget Pfizer.

Det viktigaste fyndet är att vi med 70 procents säkerhet, sju år före en klinisk diagnos, kan säga att människor kommer att utveckla Alzheimers sjukdom. Även om du inte kan påverka sjukdomsförloppet kan du förbereda dig och och hantera ditt liv bättre, säger Ajay Royyuru på IBM Healthcare Research.

26 oktober 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.