Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI spårar alzheimer

Ai Alzheimer

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Vi behöver desperat mer forskning av det här slaget, med tanke på att Alzheimers sjukdom orsakar hjärnförändringar upp till 15 år innan symtom visar sig, säger Fiona Carragher, forskningschef på Alzheimer's Society i Storbritannien.

En teckning på när två barn stjäl kakor bakom en diskande mamma används av AI för att upptäcka Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede. AI-systemet använder natural language processing, NLP, för att analysera röstprover på när personer beskriver teckningen.

Den upptäcker subtila språkförändringar, exempelvis grammatiska fel, som indikerar en kognitiv nedsättning. Därefter förutsäger den om friska personer kan komma att få sjukdomen.

Kaka Teckning

AI-systemet analyserar hur personer beskriver teckningen på barnen och mamman.

Att få en tidig demensdiagnos är avgörande för att kunna leva väl med tillståndet. Befintliga behandlingar är mer effektiva ju tidigare människor får dem. Samma sak gäller för potentiella nya behandlingar, som även kan vara effektivare innan symtom börjar synas, säger Fiona Carragher.

AI-modellen är utvecklad av IBM Research och läkemedelsföretaget Pfizer.

Det viktigaste fyndet är att vi med 70 procents säkerhet, sju år före en klinisk diagnos, kan säga att människor kommer att utveckla Alzheimers sjukdom. Även om du inte kan påverka sjukdomsförloppet kan du förbereda dig och och hantera ditt liv bättre, säger Ajay Royyuru på IBM Healthcare Research.

26 oktober 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

El för Volvo 2030

2 mars 2021

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

Digitala nationella prov försenas

2 mars 2021

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

MS anpassar moln

1 mars 2021

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Digital brottskarta

1 mars 2021

Region Stockholm lanserar en karta över anmälda brott. Syftet är att ge polis och övriga i samhället bättre koll och att skadegörelse, droger och inbrott ska minska.