Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI spårar alzheimer

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 26 oktober 2020 digit

Ai Alzheimer

Vi behöver desperat mer forskning av det här slaget, med tanke på att Alzheimers sjukdom orsakar hjärnförändringar upp till 15 år innan symtom visar sig, säger Fiona Carragher, forskningschef på Alzheimer's Society i Storbritannien.

En teckning på när två barn stjäl kakor bakom en diskande mamma används av AI för att upptäcka Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede. AI-systemet använder natural language processing, NLP, för att analysera röstprover på när personer beskriver teckningen.

Den upptäcker subtila språkförändringar, exempelvis grammatiska fel, som indikerar en kognitiv nedsättning. Därefter förutsäger den om friska personer kan komma att få sjukdomen.

Kaka Teckning

AI-systemet analyserar hur personer beskriver teckningen på barnen och mamman.

Att få en tidig demensdiagnos är avgörande för att kunna leva väl med tillståndet. Befintliga behandlingar är mer effektiva ju tidigare människor får dem. Samma sak gäller för potentiella nya behandlingar, som även kan vara effektivare innan symtom börjar synas, säger Fiona Carragher.

AI-modellen är utvecklad av IBM Research och läkemedelsföretaget Pfizer.

Det viktigaste fyndet är att vi med 70 procents säkerhet, sju år före en klinisk diagnos, kan säga att människor kommer att utveckla Alzheimers sjukdom. Även om du inte kan påverka sjukdomsförloppet kan du förbereda dig och och hantera ditt liv bättre, säger Ajay Royyuru på IBM Healthcare Research.

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.