AI läser döda språk

Bokstäver Formar En Svans Mot Vit Bakgrund

En AI som kan dechiffrera utdöda språk skulle kunna öppna upp en värld av hittills okänd historia. Det är vad forskare vid MIT hoppas på.

AI-lösningen som forskarna har utvecklat har visat sig kunna dechiffrera utdöda språk, utan att vara tränad på vilken relation det språket har med andra språk. AI:n har sedan kunnat relatera till andra språk. Nyligen publicerades en studie där samma algoritm visat att iberiska språk i norra Spanien inte är relaterade till baskiskan i Barcelona.

Historiska språkregler

Förhoppningen är att den i framtiden ska kunna översätta utdöda språk där vi idag bara har ett par tusen ord att utgå ifrån. Tack vare historiska språkregler, som till exempel att ett språks ljud för bokstaven P kan ändras till B snarare än ett K i nästa språkgeneration, lyckas algoritmen för maskininlärning föreslå tänkbara översättningar av ett språk.

Därefter kan forskare jämföra utfallet med andra historiska källor för att kontrollera vederhäftigheten.

Framöver hoppas forskarna att få AI:n att dechiffrera språk och föreslå semantiska meningar av ord, utan att den vet hur relationen till andra språk ser ut eller ens hur ordet ska läsas.

– Den huvudsakliga forskningsfrågan just nu är om detta är möjligt utan någon träning på data i det gamla språket, säger Regina Brazilay, professor i språkbearbetning vid MIT.

Källa: Scitechdaily

30 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng