Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

LRF:s nya it-miljö

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

– Vi har transformerat sättet vi arbetar på och en effekt är att it frigör pengar till verksamheten. I förlängningen leder det till en bättre verksamhet för våra medlemmar, säger Karin von Pongrácz, CIO på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en företags- och intresseorganisation för företag som har sin bas inom jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Tidigare hade LRF en helt outsourcad it-leverans, men har valt att ändra strategi utifrån att nya molnbaserade tjänster innebär möjligheter för verksamheten samt att det varit förändringar i koncernen. 

– Vi var 2 000 anställda när jag tillträdde som CIO för tre år sedan, och jag tyckte att det borde finnas bättre förutsättningar att göra saker på ett annat sätt och mer själva.

Stycka elefanten

Det fanns en del att ta tag i. Bland annat behövde de 100 användare som valt Mac-datorer en hel del support. Med hjälp av en extern leverantör, som specialiserat sig på just den här typen av lösningar kunde it-avdelningen både avslastas och lösa problemen.

Det har varit ett fantastiskt lagarbete där alla bidragit.

Windows 10 var också något som behövde införas. LRF beslutade att satsa på managerade klienter och att ansluta sig till olika molntjänster. Samtidigt såg organisationen över sina wan-förbindelser och byggde ett eget säkert wifi-nät.

– Det var en elefant som skulle styckas och det gjorde vi. I början av 2018 sålde LRF ett av dotterbolagen och därmed tappade vi tre fjärdedelar av vår personalstyrka, vilket skapade ännu mer förutsättningar att förnya it-miljön.

Uttalad MS-strategi

LRF har sedan tidigare använt en del tjänster i O365. Efter att i första hand ha förändrat sin mejllösning har nu LRF omfamnat hela O365-sviten, med bland annat One Drive och Teams och därmed har gamla hemmakataloger och mappar på filservrar försvunnit. 

kvp porträtt.jpg

Karin von Pongrácz, CIO, LRF.

Med drygt 20 kontor i Sverige har det varit en resa som har involverat många verksamheter. Hela moderniseringen av organisationens it innebär dessutom en mer kostnadseffektiv it-drift.

Mot nytt kontor

Med grunden lagd är Karin von Pongrácz full av tillförsikt inför den flytt av huvudkontoret som LRF ska göra under 2020. Ambitionen är att skapa näringslivets gröna mötesplats och ett aktivitetsbaserat kontor.

– Vi flyttar visserligen bara rakt över gatan men det blir inte en omfattande förändring av it. Vi kommer inte behöva göra några stora förändringar, utan vi kan nu bygga vidare på den it-grund vi har lagt. Det är och har varit ett fantastiskt lagarbete där alla bidragit utifrån olika kompetensområden, säger Karin von Pongrácz.

30 mars 2020 Uppdaterad 28 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock, LRF

Rekommenderad läsning

Perstorp, Teams, Färgglada Molekyler I 3D

Perstorp sjösatte ERP på distans

12 maj 2021 digit

Kemikaliekoncernen Perstorp valde Teams som samarbetsverktyg när pandemin bredde ut sig. Det senaste året har det skånska storbolaget lyckats rulla ut ett helt nytt globalt affärssystem, och i flera länder helt på distans.

Windows 10, Mircosoft, Legogubbar Med Olika Yrken Står Uppställda

Windows 10 görs om

12 maj 2021 digit

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Lynk&Co, Teams, Microsoft, En Kvinna Sitter I En Bil Och Tittar I Backspegeln

Lynk & Co om framtiden med Microsoft

10 maj 2021 digit

Lynk & Co, som är ett Volvosyskon och ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, har satt ytterligare fokus på hållbarhet och säkerhet under pandemin. Dessutom har det varit prio att kunna erbjuda bra verktyg för samarbete till alla medarbetare.

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

Chrome Mac Windows

Google större än Mac

23 feb 2021 digit

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.Apple.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Teams Breakouts

Breakouts i Teams

14 dec 2020 digit

Teams släpper nu funktionen Breakout rooms helt öppet, vilket låter mötesorganisatörer dela upp möten i mindre grupper och på så sätt underlätta diskussioner och brainstorming-sessioner.

Orange Katt Sover På Dator

Mer hemmajobb

8 dec 2020 digit

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.