Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

LRF:s nya it-miljö

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

Text Tim Leffler Foto adobestock, LRF 30 mars 2020 digit

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

– Vi har transformerat sättet vi arbetar på och en effekt är att it frigör pengar till verksamheten. I förlängningen leder det till en bättre verksamhet för våra medlemmar, säger Karin von Pongrácz, CIO på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en företags- och intresseorganisation för företag som har sin bas inom jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Tidigare hade LRF en helt outsourcad it-leverans, men har valt att ändra strategi utifrån att nya molnbaserade tjänster innebär möjligheter för verksamheten samt att det varit förändringar i koncernen. 

– Vi var 2 000 anställda när jag tillträdde som CIO för tre år sedan, och jag tyckte att det borde finnas bättre förutsättningar att göra saker på ett annat sätt och mer själva.

Stycka elefanten

Det fanns en del att ta tag i. Bland annat behövde de 100 användare som valt Mac-datorer en hel del support. Med hjälp av en extern leverantör, som specialiserat sig på just den här typen av lösningar kunde it-avdelningen både avslastas och lösa problemen.

Det har varit ett fantastiskt lagarbete där alla bidragit.

Windows 10 var också något som behövde införas. LRF beslutade att satsa på managerade klienter och att ansluta sig till olika molntjänster. Samtidigt såg organisationen över sina wan-förbindelser och byggde ett eget säkert wifi-nät.

– Det var en elefant som skulle styckas och det gjorde vi. I början av 2018 sålde LRF ett av dotterbolagen och därmed tappade vi tre fjärdedelar av vår personalstyrka, vilket skapade ännu mer förutsättningar att förnya it-miljön.

Uttalad MS-strategi

LRF har sedan tidigare använt en del tjänster i O365. Efter att i första hand ha förändrat sin mejllösning har nu LRF omfamnat hela O365-sviten, med bland annat One Drive och Teams och därmed har gamla hemmakataloger och mappar på filservrar försvunnit. 

kvp porträtt.jpg

Karin von Pongrácz, CIO, LRF.

Med drygt 20 kontor i Sverige har det varit en resa som har involverat många verksamheter. Hela moderniseringen av organisationens it innebär dessutom en mer kostnadseffektiv it-drift.

Mot nytt kontor

Med grunden lagd är Karin von Pongrácz full av tillförsikt inför den flytt av huvudkontoret som LRF ska göra under 2020. Ambitionen är att skapa näringslivets gröna mötesplats och ett aktivitetsbaserat kontor.

– Vi flyttar visserligen bara rakt över gatan men det blir inte en omfattande förändring av it. Vi kommer inte behöva göra några stora förändringar, utan vi kan nu bygga vidare på den it-grund vi har lagt. Det är och har varit ett fantastiskt lagarbete där alla bidragit utifrån olika kompetensområden, säger Karin von Pongrácz.

Rekommenderad läsning

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Vitt Snus
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Tre Mute Ikoner

Hindra mute i Teams

12 nov 2020 digit

Motverka mute, ny offline-funktion och nya Teams-mallar. Microsoft Teams får ständigt nya uppdateringar i takt med att fler och fler användare ansluter sig till tjänsten.

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
Ett samarbete med Microsoft

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag.