Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

LRF:s nya it-miljö

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

Text Tim Leffler Foto adobestock, LRF 30 mars 2020 digit

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

– Vi har transformerat sättet vi arbetar på och en effekt är att it frigör pengar till verksamheten. I förlängningen leder det till en bättre verksamhet för våra medlemmar, säger Karin von Pongrácz, CIO på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en företags- och intresseorganisation för företag som har sin bas inom jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Tidigare hade LRF en helt outsourcad it-leverans, men har valt att ändra strategi utifrån att nya molnbaserade tjänster innebär möjligheter för verksamheten samt att det varit förändringar i koncernen. 

– Vi var 2 000 anställda när jag tillträdde som CIO för tre år sedan, och jag tyckte att det borde finnas bättre förutsättningar att göra saker på ett annat sätt och mer själva.

Stycka elefanten

Det fanns en del att ta tag i. Bland annat behövde de 100 användare som valt Mac-datorer en hel del support. Med hjälp av en extern leverantör, som specialiserat sig på just den här typen av lösningar kunde it-avdelningen både avslastas och lösa problemen.

Det har varit ett fantastiskt lagarbete där alla bidragit.

Windows 10 var också något som behövde införas. LRF beslutade att satsa på managerade klienter och att ansluta sig till olika molntjänster. Samtidigt såg organisationen över sina wan-förbindelser och byggde ett eget säkert wifi-nät.

– Det var en elefant som skulle styckas och det gjorde vi. I början av 2018 sålde LRF ett av dotterbolagen och därmed tappade vi tre fjärdedelar av vår personalstyrka, vilket skapade ännu mer förutsättningar att förnya it-miljön.

Uttalad MS-strategi

LRF har sedan tidigare använt en del tjänster i O365. Efter att i första hand ha förändrat sin mejllösning har nu LRF omfamnat hela O365-sviten, med bland annat One Drive och Teams och därmed har gamla hemmakataloger och mappar på filservrar försvunnit. 

kvp porträtt.jpg

Karin von Pongrácz, CIO, LRF.

Med drygt 20 kontor i Sverige har det varit en resa som har involverat många verksamheter. Hela moderniseringen av organisationens it innebär dessutom en mer kostnadseffektiv it-drift.

Mot nytt kontor

Med grunden lagd är Karin von Pongrácz full av tillförsikt inför den flytt av huvudkontoret som LRF ska göra under 2020. Ambitionen är att skapa näringslivets gröna mötesplats och ett aktivitetsbaserat kontor.

– Vi flyttar visserligen bara rakt över gatan men det blir inte en omfattande förändring av it. Vi kommer inte behöva göra några stora förändringar, utan vi kan nu bygga vidare på den it-grund vi har lagt. Det är och har varit ett fantastiskt lagarbete där alla bidragit utifrån olika kompetensområden, säger Karin von Pongrácz.

Rekommenderad läsning

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

AFA Försäkring väljer O365

28 jan 2019 digit

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.

scania-i-molnet.jpg
video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

några av de nya ikonerna från microsoft.jpg

Nya Microsoft lanseras

3 jan 2019 digit

Microsoft Office-paketets ikoner har fått en ny stil för att spegla den moln- och plattformsoberoende resa bolaget befinner sig på.

växjö.jpg
video

Växjö växer med Teams

18 jul 2019 digit

I Växjö har kommunen utbildat över 4000 medarbetare i hur de kan arbeta smartare efter förflyttningen till molnet och Office 365. Redan nu har verktyg som Flow och Forms varit centrala för att förenkla ärendehantering och med Teams samlas många av arbetsrutinerna under ett och samma tak. 

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

jordbruk-960640.jpg

Hållbart jordbruk med tech

10 jun 2019 digit

Rise har invigt en testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Här ska man arbeta med utveckling och samarbeten kring teknik som kan leda till ett fossilfritt samt mer lönsamt och hållbart jordbruk. 

snip damgard.JPG
video

Joacim Damgard om Microsofts utveckling

24 okt 2016 ledarskap

Den 1 juni tillträdde Joacim Damgard som vd för Microsoft Sverige. Säkerhet, IoT och kundernas efterfrågan på molnlösningar driver efterfrågan. Och så avslöjar Joacim sin personliga favorit i MS-familjen.

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.