Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hjälp med GDPR

GDPR gör skillnad på personuppgiftsansvariga och personuppgiftsbiträden. Därför har Datainspektionen varit med och tagit fram en vägledning som ska klarlägga gränsdragningen mellan rollerna och ge klarhet i vilka följderna blir när man har någon av dem. 

Text Fredrik Adolfsson 9 september 2020 säkerhet

Gdpr Hjalp Hund

– I praktiken, med dagens allt mer komplexa it-system och flöden av personuppgifter, kan det vara svårt att bedöma vilken organisation som faktiskt är personuppgiftsansvarig och vilken som är biträde. Det har funnits ett stort behov av vägledning på det här området, säger Elisabeth Jilderyd, jurist och internationell samordnare på Datainspektionen.

Den personuppgiftsansvariga är organisationen som bestämt hur och varför en viss hantering av personuppgifter ska ske. Denna organisation kan dock ta hjälp av någon annan för den faktiska hanteringen, vilket då är ett personuppgiftsbiträde. I dessa roller finns olika skyldigheter och rättigheter.

Den Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har nu publicerat en vägledning som ska fokusera på gränsdragningen mellan dessa roller, samt beskriva vilka följderna blir av att ha en viss roll. Dessutom ska vägledningen förklara vad som måste ingå i ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan den ansvariga organisationen och biträdesorganisationen.

– GDPR innehåller en tydlig och grundläggande ansvarsprincip för de som hanterar personuppgifter. Det åligger i första hand den personuppgiftsansvarige att se till att GDPR följs. En nyhet i GDPR är att det nu finns speciella skyldigheter även för personuppgiftsbiträden. Därför är det viktigt att klart och tydligt definiera dessa roller mellan de aktörer som är involverade i en viss behandling.

Datainspektionen ledde arbetet

Utöver det innehåller guiden en närmare beskrivning av gemensamt personuppgiftsansvar. Det rör situationer där två eller fler organisationer tillsammans är ansvariga för en viss behandling, och här ska vägledningen beskriva hur ansvaret fördelas mellan dessa.

– Det är alltid upp till de berörda organisationerna att själva avgöra vem som har vilken roll som ansvarig respektive biträde. Vår förhoppning är att den här vägledningen kommer att vara till konkret hjälp i det arbetet.

Handledningen har tagits fram av en arbetsgrupp ledd av svenska Datainspektionen. Den har antagits av EDPB och är tillgänglig för publik konsultation till och med 19 oktober.

– Vår uttalade ambition är att aktivt vara med och påverka de viktiga och grundläggande dataskyddsfrågor som diskuteras inom EU, säger Elisabeth Jilderyd.

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.