Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Hjälp med GDPR

Gdpr Hjalp Hund

GDPR gör skillnad på personuppgiftsansvariga och personuppgiftsbiträden. Därför har Datainspektionen varit med och tagit fram en vägledning som ska klarlägga gränsdragningen mellan rollerna och ge klarhet i vilka följderna blir när man har någon av dem. 

– I praktiken, med dagens allt mer komplexa it-system och flöden av personuppgifter, kan det vara svårt att bedöma vilken organisation som faktiskt är personuppgiftsansvarig och vilken som är biträde. Det har funnits ett stort behov av vägledning på det här området, säger Elisabeth Jilderyd, jurist och internationell samordnare på Datainspektionen.

Den personuppgiftsansvariga är organisationen som bestämt hur och varför en viss hantering av personuppgifter ska ske. Denna organisation kan dock ta hjälp av någon annan för den faktiska hanteringen, vilket då är ett personuppgiftsbiträde. I dessa roller finns olika skyldigheter och rättigheter.

Den Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har nu publicerat en vägledning som ska fokusera på gränsdragningen mellan dessa roller, samt beskriva vilka följderna blir av att ha en viss roll. Dessutom ska vägledningen förklara vad som måste ingå i ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan den ansvariga organisationen och biträdesorganisationen.

– GDPR innehåller en tydlig och grundläggande ansvarsprincip för de som hanterar personuppgifter. Det åligger i första hand den personuppgiftsansvarige att se till att GDPR följs. En nyhet i GDPR är att det nu finns speciella skyldigheter även för personuppgiftsbiträden. Därför är det viktigt att klart och tydligt definiera dessa roller mellan de aktörer som är involverade i en viss behandling.

Datainspektionen ledde arbetet

Utöver det innehåller guiden en närmare beskrivning av gemensamt personuppgiftsansvar. Det rör situationer där två eller fler organisationer tillsammans är ansvariga för en viss behandling, och här ska vägledningen beskriva hur ansvaret fördelas mellan dessa.

– Det är alltid upp till de berörda organisationerna att själva avgöra vem som har vilken roll som ansvarig respektive biträde. Vår förhoppning är att den här vägledningen kommer att vara till konkret hjälp i det arbetet.

Handledningen har tagits fram av en arbetsgrupp ledd av svenska Datainspektionen. Den har antagits av EDPB och är tillgänglig för publik konsultation till och med 19 oktober.

– Vår uttalade ambition är att aktivt vara med och påverka de viktiga och grundläggande dataskyddsfrågor som diskuteras inom EU, säger Elisabeth Jilderyd.

9 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.