Ny dataplan

Riksdagshuset Med Blå Himmel

Regeringen ger nu flera myndigheter i uppdrag att ta fram lösningar så privatpersoner får en ökad insyn och kontroll på sin persondata inom offentlig förvaltningen. Tanken är att lösningarna även ska kunna integreras för privat sektor. 

– Vi behöver stärka individens möjligheter att få insyn och kontroll över sin personliga data. Det handlar om att människor ska få bättre kunskap och mer inflytande, men också om att förenkla att viss information på individens begäran smidigt kan delas mellan flera myndigheter. Det här uppdraget syftar till att möjliggöra det, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. 

Det blir Arbetsförmedlingen, E-hälsomyndigheten, DIGG och Skatteverket som ska hitta myndighetsgemensamma lösningar så att privatpersoner lättare ska kunna få tillgång till data om  som finns inom offentlig förvaltning. 

Myndigheten för digital förvaltning ansvarar för den övergripande samordningen av uppdraget och ska redovisa resultatet till regeringskansliet senast 1 juni 2021.

Källa: Regeringen

11 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng