Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Blekinges nya skydd

Region Blekinge 960640

Region Blekinge använder sig av ett paraplyverktyg för att övervaka nätverk, göra prestandamätningar och hantera larm och analyser i realtid. Lösningen ska avlasta servicedesk och på sikt även skydda för yttre hot. 

Tanken är att vi ska veta om felen innan användarna hör av sig, så att servicedesk inte behöver svara på samma fråga 50 gånger i rad. Istället kan vi nu jobba proaktivt och informera användarna direkt när vi märker att något är fel, exempelvis när nätet har gått ned, säger Jens Svendsen, drifttekniker, Region Blekinge.

Region Blekinge behövde investera i ett nytt övervakningsverktyg, när den gamla miljön blev utdaterad. Regionen gjorde då en undersökning och frågade servicedesk och systemförvaltare vad de saknade i sitt dagliga arbete, och efter att svaren kom in föll valet på IBM:s Netcool. 

Vi önskade ett paraplyverktyg som kunde samla in larm och varningar från våra befintliga övervakningssystem, exempelvis Vrealize. Då kom vi fram till att Netcool passade oss bäst.

Nu ska det vara lätt att få kontroll då layouten i verktyget tillåter användarna att göra egna vyer, ända ned på personnivå om man vill.

Man kan bygga upp det lite hur man vill, exempelvis skapa kartor med alla våra switchar ute i länet och kommer det ett larm på en switch lyser det rött. Det blir lätt att övervaka för service desk och systemförvaltare som kan hantera larmen omgående.

Utöver ökad proaktivitet och kontroll tror Jens Svendsen att regionen på sikt även kan minska sina utgifter.

Nertid på ett system eller nät kostar massa pengar. Vi kan behöva skicka hem patienter som skall undersökas och avdelningarna förlorar tid när de inte kan dokumentera, leta i journaler och så vidare. Sådana störningsmoment kan minska med Netcool.

Svendsen Mindre

Jens Svendsen, drifttekniker, Region Blekinge.

Vilka nackdelar finns?

Verktyget kan vara en aning komplicerat. Men jag och en kollega ska gå en utbildning där vi hoppas på att kunna lära oss det som vi ännu inte känner till.

Finns det utvecklingsmöjligheter?

Det gör det absolut. De tekniska systemförvaltarna vill ha mer översyn i verktyget, så det ska vi fixa. Dessutom ska vi göra så att service desk och systemförvaltare får de bra larmen men inte de ointressanta, vilket kräver lite städning och utbildning. Det kommer nästan dagligen frågor från tekniska systemförvaltare om man kan övervaka detta i Netcool, så de har förstått vikten av att kunna övervaka och ha allt i samma system.

Vi ser också en framtid där Netcool skyddar mot yttre hot. Det har vi inte hunnit få till än men det kommer.

14 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Konsert 960640

Covidpass med blockkedja

4 mar 2021 säkerhet

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Färgglada Skåp I Skolan

Säkerhet i skolan

21 sep 2020 säkerhet

KTH utbildar skolelever i it-säkerhet. Planen är att 10 000 av Sveriges grundskoleelever ska utbildas inom projektet #290CyberSecurity. 

vatican-city-flag.jpg

Påven reglerar AI

3 mar 2020 säkerhet

Vatikanen har tagit fram riktlinjer för en etisk och mer likvärdig AI, bland annat vad det gäller ansiktsigenkänning. Microsoft och IBM har redan skrivit under. 

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

katt-tittar-ut-ur-hål.jpg

Hålen i Tor

23 jan 2020 säkerhet

Två forskare på Karlstad universitet har hittat säkerhetshål i anonymitetsnätverket Tor. Bristerna är åtgärdade på kort sikt och nu forskar de båda på nya, mer långsiktiga typer av skydd. 

boras-centrum.jpg
video

Så säkrar Boråsregionen

18 sep 2019 säkerhet

För Boråsregionen är en stor del av arbetet en balansgång mellan kreativitet och säkerhet. Det gäller att skapa en bra kultur bland medarbetare och få alla att förstå vad som gäller för molntjänster, GDPR och inte minst, vad som är lagligt.

hpda_regionvasterbotten.jpg
ett samarbete med ibm

Big data i Region Västerbotten

27 jun 2019 it i vården

När sjukvården kretsar kring big data är lagringen en stor utmaning för regionernas it-avdelningar. Lösningen för Region Västerbotten är en datalagringsarkitektur som erbjuder både enkel indexering och grönare it.

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på. 

3 barn mot vit bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Tre säkra steg med IBM

12 dec 2018 säkerhet

Ett bra it-skydd mot attacker som även följer varje transformation samt GDPR, kan kräva att man anställer minst tio personer. Med Security Operations Center som tjänst kan företag och organisationer avlastas i sitt säkerhetsarbete.