Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Blekinges nya skydd

Region Blekinge använder sig av ett paraplyverktyg för att övervaka nätverk, göra prestandamätningar och hantera larm och analyser i realtid. Lösningen ska avlasta servicedesk och på sikt även skydda för yttre hot. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 14 september 2020 säkerhet

Region Blekinge 960640

Tanken är att vi ska veta om felen innan användarna hör av sig, så att servicedesk inte behöver svara på samma fråga 50 gånger i rad. Istället kan vi nu jobba proaktivt och informera användarna direkt när vi märker att något är fel, exempelvis när nätet har gått ned, säger Jens Svendsen, drifttekniker, Region Blekinge.

Region Blekinge behövde investera i ett nytt övervakningsverktyg, när den gamla miljön blev utdaterad. Regionen gjorde då en undersökning och frågade servicedesk och systemförvaltare vad de saknade i sitt dagliga arbete, och efter att svaren kom in föll valet på IBM:s Netcool. 

Vi önskade ett paraplyverktyg som kunde samla in larm och varningar från våra befintliga övervakningssystem, exempelvis Vrealize. Då kom vi fram till att Netcool passade oss bäst.

Nu ska det vara lätt att få kontroll då layouten i verktyget tillåter användarna att göra egna vyer, ända ned på personnivå om man vill.

Man kan bygga upp det lite hur man vill, exempelvis skapa kartor med alla våra switchar ute i länet och kommer det ett larm på en switch lyser det rött. Det blir lätt att övervaka för service desk och systemförvaltare som kan hantera larmen omgående.

Utöver ökad proaktivitet och kontroll tror Jens Svendsen att regionen på sikt även kan minska sina utgifter.

Nertid på ett system eller nät kostar massa pengar. Vi kan behöva skicka hem patienter som skall undersökas och avdelningarna förlorar tid när de inte kan dokumentera, leta i journaler och så vidare. Sådana störningsmoment kan minska med Netcool.

Svendsen Mindre

Jens Svendsen, drifttekniker, Region Blekinge.

Vilka nackdelar finns?

Verktyget kan vara en aning komplicerat. Men jag och en kollega ska gå en utbildning där vi hoppas på att kunna lära oss det som vi ännu inte känner till.

Finns det utvecklingsmöjligheter?

Det gör det absolut. De tekniska systemförvaltarna vill ha mer översyn i verktyget, så det ska vi fixa. Dessutom ska vi göra så att service desk och systemförvaltare får de bra larmen men inte de ointressanta, vilket kräver lite städning och utbildning. Det kommer nästan dagligen frågor från tekniska systemförvaltare om man kan övervaka detta i Netcool, så de har förstått vikten av att kunna övervaka och ha allt i samma system.

Vi ser också en framtid där Netcool skyddar mot yttre hot. Det har vi inte hunnit få till än men det kommer.

Rekommenderad läsning

Riksidrottsförbundet.jpg

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

militar-i-bakhall.jpg

Sorglig rapport från Transportstyrelsen

24 jan 2018 säkerhet

När Transportstyrelsen presenterade sin rapport över säkerhetshaveriet i somras var slutsatserna på flera sätt värre än vad många befarat. Information som rör försvaret mot terrorism är röjd och det som hänt har stor inverkan på andra myndigheter.

Cisco Per Samuelsson .jpg
video

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

3 barn mot vit bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Tre säkra steg med IBM

12 dec 2018 säkerhet

Ett bra it-skydd mot attacker som även följer varje transformation samt GDPR, kan kräva att man anställer minst tio personer. Med Security Operations Center som tjänst kan företag och organisationer avlastas i sitt säkerhetsarbete.

jerhamre nytt.jpg
video

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på. 

hpda_regionvasterbotten.jpg
voister paper - ibm big data

Big data i Region Västerbotten

27 jun 2019 it i vården

När sjukvården kretsar kring big data är lagringen en stor utmaning för regionernas it-avdelningar. Lösningen för Region Västerbotten är en datalagringsarkitektur som erbjuder både enkel indexering och grönare it.

vatican-city-flag.jpg

Påven reglerar AI

3 mar 2020 säkerhet

Vatikanen har tagit fram riktlinjer för en etisk och mer likvärdig AI, bland annat vad det gäller ansiktsigenkänning. Microsoft och IBM har redan skrivit under. 

boras-centrum.jpg
video

Så säkrar Boråsregionen

18 sep 2019 säkerhet

För Boråsregionen är en stor del av arbetet en balansgång mellan kreativitet och säkerhet. Det gäller att skapa en bra kultur bland medarbetare och få alla att förstå vad som gäller för molntjänster, GDPR och inte minst, vad som är lagligt.