Munskydden som har fläktar och sensorer

Genomskinlig Ansiktsmask På Mörkhyad Kvinna

En ansiktsmask kan vara obekväm och även innebära för andra att det är svårt att höra vad du säger och att läsa av din mimik. Men nu finns det lösningar.

– Vår mask har inbyggda fläktar för ett bättre luftflöde. Den har också sensorer som känner av luftfuktighet och hur mycket partiklar det finns i luften, säger chefsdesignern för Leaf Mask.

Leaf Mask är en amerikansk startup som har utvecklat en genomskinlig ansiktsmask, som ska ta död på virus med hjälp av UVC-ljus, och som skickar all information till en app som gör att bäraren kan ha full koll.

Ansiktsmaskdebatten

Kravet på ansiktsmask i offentliga miljöer har diskuterats flitigt sedan coronapandemin bröt ut och för många kan ansiktsmasken bli ett hinder i kommunikationen. Eftersom masken döljer en stor del av ansiktet försvårar det kommunikationen och det är inte lika lätt att läsa av en persons känslor och mimik. 

– När det handlar om avsky eller ilska kommer mycket av denna information från hur munnen är formad. Det kan handla om små, subtila rörelser i mungiporna som avslöjar i vilket känslotillstånd jag är, säger Bhismadev Chakrabarti, professor i neurovetenskap vid University of Reading.

Ljudförstärkning och inspelning

Italienska Cliu är ytterligare en startup som fokuserar på genomskinliga ansiktsmasker. Men det finns också andra initiativ som japanska Donut Robotics, vars smarta mask placeras över en vanlig ansiktsmask och som kan spela in och transkribera samtal som förs under masken, och dessutom översätta japanska till åtta andra språk.

Men kanske ännu viktigare kan den förstärka din röst för att tränga igenom brus och göra tydligt vad du säger. En ansiktsmask tar nämligen bort de höga frekvenserna i din röst som gör att det är svårare för mottagaren att höra.

– Om du är på en plats med mycket annat ljud fokuserar du i vanliga fall på munnen hos den du talar med för att begripa vad hen säger. När personer har mask kan det således blir mycket svårare att förstå vad de säger, säger Gwyneth Doherty-Sneddon, chef för School of Psychology vid Newcastle University.

Källa: Wired

19 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Leaf Mask

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng