Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Skolan som klarar corona

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Många moment är effektivare att göra på ett digitalt sätt, men enligt Stojanka Drinic pekar forskning på att läsning i riktiga böcker är bättre än de digitala motsvarigheterna.

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

– Vi har en plan för många tänkbara scenarion, beroende på hur pandemin utvecklas under hösten. Men det enda vi kan vara förberedda på i dagsläget och veta med säkerhet, är att vi måste vara redo för snabba förändringar, precis som vi var under vintern och våren, säger Stojanka Drinic, biträdande rektor för grundskolan Nya Elementar i Bromma.

Höstplan på plats

Utvecklingssamtal kommer fortsatt hållas digitalt. Vårdnadshavare får varken lämna eller hämta barn inne i skolbyggnaden. Är man sjuk, eller har sjuka föräldrar eller föräldrar i riskzonen gör man bäst i att fortsätta studera hemifrån. De som är i skolan påminns ständigt om fysisk distansering och om att tvätta händerna noga.  

Vi har arbetat med en digital kultur under en lång period.

I ljuset av Skolverkets senaste rekommendationer inför skolstarten kommer Nya Elementar fortsätta arbeta på liknande sätt och med samma inställning under höstterminen som under vårterminen.

Förberedda med Apple Classroom

När coronapandemin började ge sig till känna på allvar i Sverige i mitten av mars var det fortfarande oklart huruvida för- och grundskolor skulle stänga helt och hållet. Då förberedde sig lärarna och ledningen på Nya Elementar på flera olika scenarion.

Oavsett om skolans alla 1 200 elever skulle behöva stanna hemma var man redo för undervisning på distans, bland annat tack vare sin satsning på Apple Classroom.

– Vi har arbetat med att sätta en digital kultur under en lång period och både föräldrar, lärare och elever är vana att arbeta i verktyget, och har koll på hur uppgifter lämnas in, var man hittar återkoppling, med mera.

Alla möten med elever eller personal emellan har skett i Microsoft Teams, och för att vara på säkra sidan har även alla lärt sig att hantera Zoom, och i början uppdaterade skolan tätt så fort det kom nya besked kring hur pandemisituationen utvecklade sig.

Positiva resultat

Enligt Stojanka Drinic var resultatet över vårterminen nästan bara positivt. Men som så många andra skolledare vittnar om, är det de elever som har det tufft i skolan som har drabbats hårdast av pandemin.

– De har varit i skolan fysiskt så mycket som möjligt eftersom det blir lättare för både dem och oss att hjälpa dem då.

Omfamna digitaliseringen

Enligt Stojanka Drinic bör en skolledare omfamna digitala verktyg, där både forskning och praxis visar en iögonfallande effektivisering, för att överhuvudtaget kunna bedriva en relevant skolverksamhet. Det visar inte minst nuvarande situation. 

Stojanka Proffe

Stojanka Drinic, biträdande rektor, Nya Elementar

– Ta en sådan sak som screening av elever, det vill säga att få ett hum om hur nya och nuvarande elever på skolan ligger till i de olika ämnena. Det tar så oerhört mycket längre tid att göra analogt än digitalt och är nästan omöjligt att göra analogt på distans.

– Där måste man som ledare visa vägen med rätt inställning och att man är öppen för förändringar. Det innebär inte att allt ska digitaliseras när eleverna lär sig bättre analogt, som till exempel bokläsning.

Inom vilket område kan digitala verktyg vara till stor hjälp framöver?

– Vi har otroligt mycket data som elever själva rapporterar in med jämna mellanrum om deras inställning till lärande, undervisning och självlärande. Om vi kan samla upp och analysera den datan kan vi få en helt annan inblick om vad de efterfrågar, vilken stöttning de känner att de behöver, och vad de saknar i sitt lärande och sin skolmiljö, har vi otroligt mycket att vinna.

13 augusti 2020 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Vaccinpass Kivra

Vaccinpass i Kivra

27 apr 2021 digit

Personer som vaccineras mot covid-19 kommer att kunna få ett vaccinationsbevis i sin digitala brevlåda. Intyget som är specifikt för covid-19 har getts namnet Gröna beviset.

Distansskola 960640

Covid skapar nya skolbehov

27 apr 2021 digit

Pandemin har ökat skolans behov av beställarkompetens och det krävs mer digitala satsningar för att byta ut föråldrad teknik och minska det digitala gapet. Det visar en branschrapport från Swedish Edtech Industry. 

Moln Cio

Molnet trendar för CIO:er

26 apr 2021 digit

De globala investeringarna i publika moln kommer att öka med 23 procent i år och marknaden lär omsätta 332 miljarder dollar. Pandemin och en ändrad inställning bland CIO:er bidrar starkt till utvecklingen.

Vgr Covid19

VGR säkrar på distans

23 apr 2021 säkerhet

För att säkra distansarbetare under pandemin använder Västragötalandsregionen en ny VPN-tjänst och en multifaktor-lösning. Andra viktiga pusselbitar är molnet, krypterade hårddiskar och en SIEM-plattform som loggar vad användare utsätts för. 

Vaccin 960640

WHO vaccinvarnar

30 mar 2021 säkerhet

Världshälsoorganisationen WHO varnar för förfalskade vaccin, vaccinintyg och negativa tester för covid-19. Det och mycket annat är just nu till salu på dark web.

Bäddad Säng

Hemmajobbare sover mer

25 mar 2021 digit

Personer som arbetar hemifrån sover längre, producerar lika mycket och rör sig lika mycket som när de jobbar på kontoret. Det visar en studie från Högskolan i Gävle.

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin.