Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skolan som klarar corona

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 13 augusti 2020 it i skolan

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Många moment är effektivare att göra på ett digitalt sätt, men enligt Stojanka Drinic pekar forskning på att läsning i riktiga böcker är bättre än de digitala motsvarigheterna.

– Vi har en plan för många tänkbara scenarion, beroende på hur pandemin utvecklas under hösten. Men det enda vi kan vara förberedda på i dagsläget och veta med säkerhet, är att vi måste vara redo för snabba förändringar, precis som vi var under vintern och våren, säger Stojanka Drinic, biträdande rektor för grundskolan Nya Elementar i Bromma.

Höstplan på plats

Utvecklingssamtal kommer fortsatt hållas digitalt. Vårdnadshavare får varken lämna eller hämta barn inne i skolbyggnaden. Är man sjuk, eller har sjuka föräldrar eller föräldrar i riskzonen gör man bäst i att fortsätta studera hemifrån. De som är i skolan påminns ständigt om fysisk distansering och om att tvätta händerna noga.  

Vi har arbetat med en digital kultur under en lång period.

I ljuset av Skolverkets senaste rekommendationer inför skolstarten kommer Nya Elementar fortsätta arbeta på liknande sätt och med samma inställning under höstterminen som under vårterminen.

Förberedda med Apple Classroom

När coronapandemin började ge sig till känna på allvar i Sverige i mitten av mars var det fortfarande oklart huruvida för- och grundskolor skulle stänga helt och hållet. Då förberedde sig lärarna och ledningen på Nya Elementar på flera olika scenarion.

Oavsett om skolans alla 1 200 elever skulle behöva stanna hemma var man redo för undervisning på distans, bland annat tack vare sin satsning på Apple Classroom.

– Vi har arbetat med att sätta en digital kultur under en lång period och både föräldrar, lärare och elever är vana att arbeta i verktyget, och har koll på hur uppgifter lämnas in, var man hittar återkoppling, med mera.

Alla möten med elever eller personal emellan har skett i Microsoft Teams, och för att vara på säkra sidan har även alla lärt sig att hantera Zoom, och i början uppdaterade skolan tätt så fort det kom nya besked kring hur pandemisituationen utvecklade sig.

Positiva resultat

Enligt Stojanka Drinic var resultatet över vårterminen nästan bara positivt. Men som så många andra skolledare vittnar om, är det de elever som har det tufft i skolan som har drabbats hårdast av pandemin.

– De har varit i skolan fysiskt så mycket som möjligt eftersom det blir lättare för både dem och oss att hjälpa dem då.

Omfamna digitaliseringen

Enligt Stojanka Drinic bör en skolledare omfamna digitala verktyg, där både forskning och praxis visar en iögonfallande effektivisering, för att överhuvudtaget kunna bedriva en relevant skolverksamhet. Det visar inte minst nuvarande situation. 

Stojanka Proffe

Stojanka Drinic, biträdande rektor, Nya Elementar

– Ta en sådan sak som screening av elever, det vill säga att få ett hum om hur nya och nuvarande elever på skolan ligger till i de olika ämnena. Det tar så oerhört mycket längre tid att göra analogt än digitalt och är nästan omöjligt att göra analogt på distans.

– Där måste man som ledare visa vägen med rätt inställning och att man är öppen för förändringar. Det innebär inte att allt ska digitaliseras när eleverna lär sig bättre analogt, som till exempel bokläsning.

Inom vilket område kan digitala verktyg vara till stor hjälp framöver?

– Vi har otroligt mycket data som elever själva rapporterar in med jämna mellanrum om deras inställning till lärande, undervisning och självlärande. Om vi kan samla upp och analysera den datan kan vi få en helt annan inblick om vad de efterfrågar, vilken stöttning de känner att de behöver, och vad de saknar i sitt lärande och sin skolmiljö, har vi otroligt mycket att vinna.

Rekommenderad läsning

tjej-nyaelementar.jpg
video

Nya Elementars viktiga varför

28 aug 2019 it i skolan

Grundskolan Nya Elementar har transformerat verksamheten i tre delar. I arbetet har man inlett med att fråga sig varför man gör det man gör. Den största utmaningen är kommunikationen med föräldrar och det viktigaste är ett modigt ledarskap. 

barn går ner för trappen i en skola.jpg
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

När AR kom till skolan

3 jul 2019 it i skolan

För många barn och ungdomar innebär AR i undervisningen ett bättre sätt att ta till sig ny kunskap. På Stenkulaskolan i Malmö har lärarna och skolledningen valt att metodiskt väva in AR på lektionerna och de ser många konkreta fördelar. 

barn på skärstad förskola i skogen med digitalt mikroskop.png
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Kod och kryp i förskolan

21 aug 2019 it i skolan

Med hjälp av ett äggformat mikroskop kopplat till en platta kan barnen upptäcka naturen på ett nytt sätt. Skärstads förskola jobbar även med andra digitala verktyg, för att lära barnen grunderna i programmering och att knäcka mattekoden. 

skor-ryggsack-960640.jpg

Listan för digital skola

17 mar 2020 it i skolan

Nu lanseras Skola online (covid-19) där lärare, elever och skolledare kan få en överblick över alla digitala läromedel och verktyg som är tillgängliga att använda gratis. 

skola-fjarrundervisning.jpg

Preppat för fjärrundervisning

24 mar 2020 digit

För att lyckas med fjärrundervisning har Cedergrenska satsat på fem studiedagar för lärare, en egen digital enhet till alla elever samt fler IKT-specialister och supportpersonal. Det har lett till en minskad stress och en bra energi bland lärarna. 

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

Mobiler På Rad

Minskad köpvilja

27 aug 2020 digit

Covid-19 fortsätter att påverka mobilindustrin negativt. Under Q2 såldes 295 miljoner enheter globalt, en minskning med drygt 20 procent jämfört med samma period förra året.