Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Kompensera med Lenovo

För varje produkt finns ett unikt serienummer som klimatkompenseras och bidrar till vindkraftverk i Bulgarien och Kina. Lenovos projekt CO­2 Compensation Services startade som ett nordiskt initiativ och lanseras nu i hela världen. 

Text Anne Hammarskjöld Foto Adobestock, Lenovo 17 april 2020 digit

– Som tillverkare har vi bra koll på vilka CO­2-utsläpp som produkterna och produktionen genererar. CO­2 Compensation Services innebär att kunden i samband med leveransen av produkten får ett intyg på varje unikt serienummer och hur det är CO­2-kompenserat, säger Daniel Lindberg, vd, Lenovo Sverige.

Hållbarhet ligger mycket högt på Lenovos dagordning och det har resulterat i en rad olika initiativ för minskade utsläpp av växthusgaser. Till exempel sänkt temperatur vid lödning av kretskort i produktionen och en ökad användning av alternativa förpackningsmaterial som till exempel bambu.

Kundernas önskemål

Samtidigt har företaget velat hitta sätt att minska klimatavtrycket som också blir ett konkret mervärde för kunderna och deras hållbarhetsarbete via rapporternig. Resultatet är CO­2 Compensation Services.

– När vi nu CO­2-kompenserar för varje unikt serienummer gör vi det mycket enklare för våra kunder att jobba hållbart och redovisa resultaten. Idén till CO­2 Compensation Services föddes på vår nordiska marknad och är ett resultat av våra kunders önskemål.

Enligt Lenovos interna policy ska de utvalda klimatkompensationsprojekten matcha högt ställda och detaljerade krav.

Koldioxid bryr sig inte om geografiska gränser.

– Det ska vara projekt som är väl igång och som drivs oberoende av Lenovo. Verksamheten granskas och revideras av oberoende partners som är experter på hållbarhetsarbete. Intygen till våra kunder anger också vilket klimatkompensationsprojekt det rör sig om.

Struntar i gränser

Daniel Lindberg ser att det finns fler gemensamma nämnare för de certifierade projekt inom sol- och vindkraft som CO­2 Compensation Services investerar i.

– Koldioxid bryr sig inte om geografiska gränser men i vissa länder gör varje satsning extra stor skillnad. Vi investerar till exempel i vindkraftparker i Bulgarien och i Kina som av tradition använder mycket olja och kol i sin produktion. Nu bidrar CO­2 Compensation Services och Lenovos kunder till mer hållbara alternativ för energianvändningen i de här länderna.

Lenovo Daniel Lindberg proffe.jpg

Daniel Lindberg, vd, Lenovo Sverige.

Frivillig möjlighet

CO­2 Compensation Services har fått ett varmt mottagande från Lenovos kunder inom näringsliv och förvaltning i hela Norden.

– Enligt den feedback vi har fått från våra kunder är det här precis vad man letat efter och tjänsten beskrivs som enkel och tydlig.

– Jag vill också betona att det är upp till varje kund om man vill ha CO­2-kompenserade produkter. Tjänsten är helt frivillig och innebär ingen ekonomisk vinst för oss. Efter piloten i Norden har tjänsten nyligen lanserats i hela världen.  

Rekommenderad läsning

kretskort-lenovo.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lenovo släpper patent

22 nov 2019 digit

Lenovo använder Low Temperature Solder i produktionen av kretskort till sina datorer. Det nya sättet att löda i lägre temperatur ger en miljöbesparing på 6 000 ton koldioxid per år och minskat spill av kretskort.

Kvinna På Brygga I Yogaställning Där Hon Står Upp Och Böjer Överkroppen Längs Med Benen
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Först med vikbar skärm

28 aug 2020 digit

Med den nya Thinkpad X-serien lanserar Lenovo vikbara skärmar. Det innebär att datorn kan förvandlas till en läsplatta och blir lättare att hantera. Samtidigt uppgraderas de traditionella Thinkpad X-datorerna med ännu högre säkerhet och hållbarhet.

gamla och nya hus i kina.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP:s hållbara väg

13 dec 2019 digit

Varje minut levererar HP 100 datorer och 90 skrivare. Med den volymen gör detaljer som materialval, möjligheter till uppgradering och transporter med med tåg en stor skillnad för miljön. Med Trans-Eurasia Railway, som sträcker sig hela vägen från Kina till Tyskland, minskar utsläppen betydligt. 

bläck i olika färger i vattenlösning.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP skriver hållbart

14 jan 2020 digit

Med 17 miljarder utskrivna sidor om året lär det papperslösa kontoret dröja. HP Pagewide ser till att allt skrivs ut med mindre bläck och minskad elförbrukning.

blurrig liten matbutik med två personer.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Mycket data, liten server

21 feb 2020 digit

Redan 2025 spås tre fjärdedelar av all data bearbetas och lagras där den samlas in. Med Lenovo Edge Server säkras datahanteringen för butiker, byggarbetsplatser och mindre bolag.  

plast-hav-hp-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP skapar hållbart Haiti

15 jan 2019 digit

I HP:s printarbete är hållbarhet A och O. Efter naturkatastrofen på Haiti har bolaget fått 600 personer i arbete och samlat in 12 miljoner plastflaskor som annars kunnat hamna i Karibiska havet. Materialet används nu till företagets bläck- och tonerkassetter.

kille gör bakåtvålt i sanden.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lekande lätt med Lenovo

25 jun 2019 digit

Fler och fler mötesrum utrustas med lösningar för att kunna sätta upp snabba videomöten. Bekymret är dock att det inte alltid går så fort som man skulle vilja. Det problemet vill Lenovo lösa med sin 100-procentigt Microsoftbaserade Thinksmart Hub 500.

två tjejer har gjort armhävning och håller varandra i händerna.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Vinnare väljer workstation

25 okt 2019 digit

Bolag inom bygg- och läkemedelsbranschen har redan fattat grejen med en workstation. Med en bättre dator fullspäckad av certifieringar kan alla medarbetare arbeta effektivt.

java-kaffe-.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Red Hat – Javas bästa vän

4 okt 2019 digit

Programspråket Java körs i 15 miljarder produkter och används bland annat för att få bilar, datorer och andra uppkopplade prylar att fungera. Företag och myndigheter väljer Red Hats Java-support OpenJDK av flera skäl.