Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Kompensera med Lenovo

För varje produkt finns ett unikt serienummer som klimatkompenseras och bidrar till vindkraftverk i Bulgarien och Kina. Lenovos projekt CO­2 Compensation Services startade som ett nordiskt initiativ och lanseras nu i hela världen. 

Text Anne Hammarskjöld Foto Adobestock, Lenovo 17 april 2020 digit

– Som tillverkare har vi bra koll på vilka CO­2-utsläpp som produkterna och produktionen genererar. CO­2 Compensation Services innebär att kunden i samband med leveransen av produkten får ett intyg på varje unikt serienummer och hur det är CO­2-kompenserat, säger Daniel Lindberg, vd, Lenovo Sverige.

Hållbarhet ligger mycket högt på Lenovos dagordning och det har resulterat i en rad olika initiativ för minskade utsläpp av växthusgaser. Till exempel sänkt temperatur vid lödning av kretskort i produktionen och en ökad användning av alternativa förpackningsmaterial som till exempel bambu.

Kundernas önskemål

Samtidigt har företaget velat hitta sätt att minska klimatavtrycket som också blir ett konkret mervärde för kunderna och deras hållbarhetsarbete via rapporternig. Resultatet är CO­2 Compensation Services.

– När vi nu CO­2-kompenserar för varje unikt serienummer gör vi det mycket enklare för våra kunder att jobba hållbart och redovisa resultaten. Idén till CO­2 Compensation Services föddes på vår nordiska marknad och är ett resultat av våra kunders önskemål.

Enligt Lenovos interna policy ska de utvalda klimatkompensationsprojekten matcha högt ställda och detaljerade krav.

Koldioxid bryr sig inte om geografiska gränser.

– Det ska vara projekt som är väl igång och som drivs oberoende av Lenovo. Verksamheten granskas och revideras av oberoende partners som är experter på hållbarhetsarbete. Intygen till våra kunder anger också vilket klimatkompensationsprojekt det rör sig om.

Struntar i gränser

Daniel Lindberg ser att det finns fler gemensamma nämnare för de certifierade projekt inom sol- och vindkraft som CO­2 Compensation Services investerar i.

– Koldioxid bryr sig inte om geografiska gränser men i vissa länder gör varje satsning extra stor skillnad. Vi investerar till exempel i vindkraftparker i Bulgarien och i Kina som av tradition använder mycket olja och kol i sin produktion. Nu bidrar CO­2 Compensation Services och Lenovos kunder till mer hållbara alternativ för energianvändningen i de här länderna.

Lenovo Daniel Lindberg proffe.jpg

Daniel Lindberg, vd, Lenovo Sverige.

Frivillig möjlighet

CO­2 Compensation Services har fått ett varmt mottagande från Lenovos kunder inom näringsliv och förvaltning i hela Norden.

– Enligt den feedback vi har fått från våra kunder är det här precis vad man letat efter och tjänsten beskrivs som enkel och tydlig.

– Jag vill också betona att det är upp till varje kund om man vill ha CO­2-kompenserade produkter. Tjänsten är helt frivillig och innebär ingen ekonomisk vinst för oss. Efter piloten i Norden har tjänsten nyligen lanserats i hela världen.  

Rekommenderad läsning

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Björkskog
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hållbar it med HPE

9 okt 2020 digit

Mjukvara som tjänst som drivs av hållbar energi och cirkulär hårdvara är grundbulten för hållbar it. Det säger Chris Wellise, globalt ansvarig för hållbarhet på HPE. 

Skor Ung O Äldre
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En Lenovo för hela skoltiden

5 okt 2020 it i skolan

Med Lenovo 10e Chromebook Tablet ska elever kunna använda en och samma enhet genom hela förskolan, lågstadiet och högstadiet. Prestanda, stryktålighet och hållbarhet är tre nyckelord. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Indisk Rupie Med Mathatma Gandi (1)

Kodens förlorare

7 sep 2020 digit

När västvärlden utlokaliserar hanteringen av gamla kodspråk till utvecklingsländer finns det en risk att det skapar ett B-lag inom programmering. Det visar en avhandling från Malmö universitet.