Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

voister paper - cisco webex teams

En smartare it-nyhetssajt

Akademiska Hus väljer Webex

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, akademiska hus 31 augusti 2020 digit

Universitetsbiblioteket i Lund ägs av Akademiska Hus.

Läs mer om Cisco Webex Teams. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

– Med Cisco Webex har vi hittat en säker plattform för videomöten som vi kan lita på, något som är av högsta vikt för oss. Att vi nu kan träffas digitalt har också lett till att vårt resande har minskat, säger Royne Söderström, hållbarhetssamordnare för Akademiska Hus.

Staten äger Akademiska Hus som i sin tur äger och förvaltar fastigheter vid universitet och högskolor. Fastighetsbeståndet har ett värde på cirka 94 miljarder kronor och den uthyrningsbara ytan är drygt tre miljoner kvadratmeter. Bolaget arbetar enligt Agenda 2030 och ska nå FN:s 17 globala mål för miljömässig hållbarhet.

– Akademiska Hus har ambitiösa klimatmål, vilket bland annat innebär att vår interna verksamhet ska vara klimatneutral till år 2025. Resfria möten är en viktig förutsättning för att vi ska lyckas.

Knuff i rätt riktning

Det blir mindre stress, bättre sömn och mer tid med familjen och det är såklart bra för hälsa och miljö.

Sedan lite drygt ett år finns videomötesplattformen Cisco Webex på bolagets lokalkontor runt om i landet. De cirka 500 medarbetarna kan välja att ha sina onlinemöten i fysiska mötesrum med stor skärm, eller via sin dator, telefon eller platta. Royne Söderström har fått genomgående positiva signaler.

– Man ska ha en värd för varje möte och precis i början upplevdes det som lite omständligt. Men sedan har jag bara hört nöjda röster om plattformen. Vi har också genomfört workshops via Webex och det har fungerat jättebra, även för deltagare som inte använt plattformen tidigare. Det är också väldigt positivt.

Royne Söderström har arbetat med hållbarhetsfrågor i drygt 20 år och följt utvecklingen för videomöten med stort intresse.

– Jag har bara goda erfarenheter av digitala möten, men har sett lite tvekan i de organisationer jag arbetat i. Man får väl säga att pandemin bidragit till att knuffa många över kanten och gjort digitala möten och ett mer digitalt arbetssätt till vardag.

Ett möte räcker

Royne Söderström ser bara fördelar med Cisco Webex och videomöten, men när man arbetar med nya personer i större projekt finns det en fördel med fysiska möten.

Royne Proffe

Royne Söderström, hållbarhetssamordnare för Akademiska Hus.

– Det kan vara bra att ha träffats en gång så att alla känner varandra i arbetsgruppen. Att ha den relationen gör det enklare att hitta lösningar och fatta beslut under arbetets gång.

Tror du resandet kommer öka igen efter pandemin?

– Som jag ser det har pandemin bidragit till ett redan pågående trendbrott när det gäller resfria möten. Nu har det blivit en vana och därför är min bedömning att vi kommer att se en generell och tydlig minskning i resandet.

– Nu inser också allt fler att man sparar otroligt mycket tid på att inte resa. Det blir också mindre stress, bättre sömn och mer tid med familjen. Och det är såklart bra för hälsa och miljö förstås, säger Royne Söderström.

Rekommenderad läsning

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

luft-kvävedioxid-europa.jpg

Bättre luft i Europa

25 mar 2020 digit

Europeiska rymdorganisationen, ESA, kan nu påvisa att mängden kvävedioxid i luften har sjunkit kraftigt i Europa under de senaste månaderna. Allra störst skillnader går att se i norra Italien, vilket kan förklaras av att landet befinner sig i karantän.

mobilmarknad.jpg

Historiskt mobilras

26 mar 2020 digit

Marknaden för smartphones såg under februari sin kraftigaste minskning i historien, försäljningen sjönk med 38 procent. Även AR och VR-marknaden hämmas på grund av coronaviruset. 

läkare med munskydd i förgrunden och läkare i bakgrunden.jpg

Robotar i vården

31 mar 2020 digit

Robotar som städar, tar tempen och är sociala med patienter skulle underlätta för vården. Det gäller inte minst nuvarande situation med pandemi, men utvecklingen går alltför långsamt. Det menar fem framstående robotforskare.

skola-fjarrundervisning.jpg

Preppat för fjärrundervisning

24 mar 2020 digit

För att lyckas med fjärrundervisning har Cedergrenska satsat på fem studiedagar för lärare, en egen digital enhet till alla elever samt fler IKT-specialister och supportpersonal. Det har lett till en minskad stress och en bra energi bland lärarna. 

nuro-sjalvkorande-fordon.jpg

Självkörande mat

14 apr 2020 digit

Att få mat hemkört till dörren blir allt mer populärt i coronatider, men bristen på förare ökar. Nu testar Kalifornien självkörande skåpbilar som levererar mat.

vmware marie some.jpg
podcast

VMware som en startup

22 apr 2020 digit

VMware är som ett startup-bolag, digitala lösningar har aldrig varit viktigare och de bästa männen finns inom it-branchen. Det konstaterar Marie Berner Moberg, Sverigechef VMware i Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Elisabeth Nore. Dagen till ära inleds Voisterpodden med skönsång av Kalle.  

skafferi timpan.jpg

Så möter MSB kris

28 apr 2020 digit

För MSB är kriser vardag, vilket ställer krav på effektiva digitala verktyg. Sedan flera år har MSB en tydlig strategi för mötesrum, både det fysiska rummet och det digitala. 

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
voister paper - cisco wifi6

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.