Ett samarbete med Cisco

Akademiska Hus väljer Webex

Universitetsbiblioteket i Lund ägs av Akademiska Hus.

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.

– Med Cisco Webex har vi hittat en säker plattform för videomöten som vi kan lita på, något som är av högsta vikt för oss. Att vi nu kan träffas digitalt har också lett till att vårt resande har minskat, säger Royne Söderström, hållbarhetssamordnare för Akademiska Hus.

Staten äger Akademiska Hus som i sin tur äger och förvaltar fastigheter vid universitet och högskolor. Fastighetsbeståndet har ett värde på cirka 94 miljarder kronor och den uthyrningsbara ytan är drygt tre miljoner kvadratmeter. Bolaget arbetar enligt Agenda 2030 och ska nå FN:s 17 globala mål för miljömässig hållbarhet.

– Akademiska Hus har ambitiösa klimatmål, vilket bland annat innebär att vår interna verksamhet ska vara klimatneutral till år 2025. Resfria möten är en viktig förutsättning för att vi ska lyckas.

Knuff i rätt riktning

Det blir mindre stress, bättre sömn och mer tid med familjen och det är såklart bra för hälsa och miljö.

Sedan lite drygt ett år finns videomötesplattformen Cisco Webex på bolagets lokalkontor runt om i landet. De cirka 500 medarbetarna kan välja att ha sina onlinemöten i fysiska mötesrum med stor skärm, eller via sin dator, telefon eller platta. Royne Söderström har fått genomgående positiva signaler.

– Man ska ha en värd för varje möte och precis i början upplevdes det som lite omständligt. Men sedan har jag bara hört nöjda röster om plattformen. Vi har också genomfört workshops via Webex och det har fungerat jättebra, även för deltagare som inte använt plattformen tidigare. Det är också väldigt positivt.

Royne Söderström har arbetat med hållbarhetsfrågor i drygt 20 år och följt utvecklingen för videomöten med stort intresse.

– Jag har bara goda erfarenheter av digitala möten, men har sett lite tvekan i de organisationer jag arbetat i. Man får väl säga att pandemin bidragit till att knuffa många över kanten och gjort digitala möten och ett mer digitalt arbetssätt till vardag.

Ett möte räcker

Royne Söderström ser bara fördelar med Cisco Webex och videomöten, men när man arbetar med nya personer i större projekt finns det en fördel med fysiska möten.

Royne Proffe

Royne Söderström, hållbarhetssamordnare för Akademiska Hus.

– Det kan vara bra att ha träffats en gång så att alla känner varandra i arbetsgruppen. Att ha den relationen gör det enklare att hitta lösningar och fatta beslut under arbetets gång.

Tror du resandet kommer öka igen efter pandemin?

– Som jag ser det har pandemin bidragit till ett redan pågående trendbrott när det gäller resfria möten. Nu har det blivit en vana och därför är min bedömning att vi kommer att se en generell och tydlig minskning i resandet.

– Nu inser också allt fler att man sparar otroligt mycket tid på att inte resa. Det blir också mindre stress, bättre sömn och mer tid med familjen. Och det är såklart bra för hälsa och miljö förstås, säger Royne Söderström.

Vill du få tillgång till Voister Paper om fördelarna med Cisco Webex Teams? Maila nyheter@voister.se 

31 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock, akademiska hus

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng