ett samarbete mellan hp och voister

Jobba hemma med HP

Framtidens kontor ska vara så attraktivt att medarbetarna väljer att åka till jobbet. Distansarbete, även efter pandemin, är här för att stanna och kräver it-utrustning som fungerar. Det menar Jenny Gustavsson, produktchef desktop, HP Sverige.

– Vi har pratat om framtidens kontor väldigt länge. Men det är först nu som marknaden börjar förstå vad det på riktigt betyder och kan innebära, säger Jenny Gustavsson, produktchef desktop, HP Sverige.

Den här våren har distansarbete inte helt oväntat nått helt nya nivåer och i stort sett alla som har haft möjlighet att flytta hem arbetet, har gjort det.

– Jag är övertygad om att detta är en nya normala, säger Jenny Gustavsson.

Hemmakontorets krav

När alltfler arbetar hemma krävs det att utrustningen håller. HP välkomnar omställningen och bolaget lägger allt mer krut på att utveckla samtliga av sina produkter så att användaren, snarare än kontoret, hamnar i absolut fokus.

Extra viktigt blir det för dem som måste sitta på samma ytor av huset eller lägenheten som också används när de inte arbetar.

– Jag ser många lösningar där personer sitter både i soffan, vid köksbordet eller ligger i sängen. Det funkar förstås om du ska arbeta hemma en eftermiddag ibland, men mitt råd är att försöka ordna en liten arbetsplats, kanske i en bokhylla eller ett mindre skrivbord. Det absolut viktigaste är att ha en ordentlig skärm för att kunna sitta ergonomiskt och motverka gamnacken.

Skärm, skärm, skärm

I en värld där videomöten har exploderat betonar Jenny Gustavsson betydelsen av en bra kamera, gärna integrerad i skärmen, samt en mikrofon som stänger ute brus.

Jenny Gustavsson tipsar

HP E24d G4 FHD Advanced Docking Monitor är en dockningsstation som sköts centralt av bolagets it-avdelning och passar utmärkt för en bekvämare arbetsmiljö hemma.

HP:s Elitebook lämpar sig särskilt för den som vill sitta ute och arbeta tack vare sitt kraftfulla skärmljus, men även för den som arbetar utanför hemmet eftersom den med hjälp av HP Sure View gör att obehöriga inte kan tjuvkika på vad du arbetar med.

När den mobila medarbetaren hamnar i fokus tror Jenny Gustavsson att många företag kommer inse vikten av att tillhandahålla bra och komplett hårdvara.

– Det är dyrt att ha en hög personalomsättning och jag har varit med om situationer där folk har valt att sluta för att utrustningen har varit bristfällig. Skärmen, som är en central del för att kunna arbeta som vanligt hemma, tror jag att vi kommer se en större efterfrågan på.

Kreativa kontor

Jenny Gustavsson

Jenny Gustavsson, produktchef desktop, HP Sverige.

Jenny Gustavsson tror inte att distansarbetet kommer att innebära att kontor helt och hållet stänger igen. Medarbetare behöver fortfarande den sociala kontakten för spontana samtal och idéer, och en del arbetsuppgifter löses helt klart bäst om du är tillsammans med personerna du arbetar med.

Däremot kommer kontoret i större utsträckning än tidigare att bokstavligen behöva locka in medarbetare. Personer i yngre generationer har helt andra krav på att arbetsgivaren erbjuder något mer än bara ett kontor. Det visar en rad undersökningar som HP gjort tillsammans med bland andra Harvard Business Review.

– När jag sitter hemma ska jag känna att jag behöver energi och en kreativ miljö och att jag därför åker in till kontoret. Här tror jag att många bolag kommer att kunna spara kostnader genom mindre aktivitetsbaserade kontor.

3 juli 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock , HP

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng