Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

Flexibelt på riktigt

När allt fler ska och vill jobba flexibelt behöver arbetsplatsen funka. HP:s senaste USB-C-baserade dockningslösningar fungerar med alla typer av datorer och uppdateras automatiskt på ett säkert sätt. 

– Med våra nya dockningsstationer får användarna en bättre arbetsmiljö och dessutom har it koll på både arbetsplatserna och de senaste uppdateringarna, säger Jenny Gustavsson, produktchef Desktop, skärm och tillbehör, HP.

Från moderkort till USB

Tidigare generationens dockningsstationer, det vill säga den ställning på arbetsplatsen som används för att koppla upp datorn till exempelvis en extern skärm, behövde aldrig uppdateras. Det beror på att de ofta kopplades direkt till moderkortet på den datorn som användaren kopplade in. Men nuförtiden kopplar man istället upp sin dator till skärm, tangentbord, mus och andra tillhörigheter via en USB-C-kabel.

Den huvudsakliga anledningen till detta skifte är att marknaden har drivit våra datorer att bli tunnare och lättare, vilket även har krympt kontakten till dockningsstationerna. Dessutom ger USB-C möjligheten till snabbare överföringar.

Det handlar om att minska frustrationen hos användarna.

Uppdateringar krävs

Detta skifte har lett till att även dockningsstationerna behöver ta del av alla de uppdateringar som skickas ut av exempelvis Microsoft, för att de ska fungera korrekt. Men eftersom dockorna ska vara så osmarta som möjligt, kan de inte uppdateras centralt utan det krävs att en uppdaterad dator kopplas in och för över sina uppdateringar till dockan.

Flexibel arbetsplats

Ett av bekymren med tidigare USB-C-lösningar har varit att dockningsstationerna inte fungerar till alla typer av datorer, vilket i synnerhet är ett bekymmer för alla de små och stora bolag som satsar på den flexibla arbetsplatsen, där du som användare ska kunna dyka in på kontoret och sätta dig där det finns plats för att börja arbeta, oavsett dator.

Följden blir att installationen av drivrutinerna även idag kan strula och då är det inte säkert att dockan är uppdaterad.

Detta bekymmer har HP nu adresserat.

– It-avdelningen kan skjuta ut alla önskade uppdateringar till personalens datorer. När en dator som kan vara en Mac eller en PC sedan kopplas till någon utav våra dockor uppdateras dockan automatiskt, och man kan dessutom som användare välja om uppdateringen ska ske direkt eller när datorn kopplas ur. It-avdelningen kan därefter se vilka dockor som blivit uppdaterade, vilket i sin tur ger effekten att man kan börja misstänka att vissa arbetsplatser inte används om de inte blivit uppdaterade på länge, säger Jenny Gustavsson.

Dator under radarn

jenny gustavsson.jpg

säger Jenny Gustavsson, produktchef Desktop, skärm och tillbehör, HP

En annan utmaning av lite mer teknisk karaktär har bestått i att både dockor och datorer har varsin nätverksadress, en så kallad MAC-adress, som är ett slags identifikationsnummer för nätverkskortet i dockan eller i datorn som vill komma åt nätverket. Tidigare har det hänt att när en ny dator kopplas in i en docka så väljer dockan att skicka information till it-avdelningen utifrån MAC-adressen på själva dockan. Risken finns då att man missar viktig information från datorn som kopplas in, som flyger in i nätverket lite under radarn.

Nya tider

HP har arbetat för att komma till bukt med även denna utmaning i två års tid och tiden är nu mogen för att börja fasa ut förra generationens dockningsstation.

– Till syvende och sist handlar detta om att minska frustrationen hos användarna och effektivisera arbetsplatsen. De två dockningsstationerna som presenterats på CES i Las Vegas, med tillhörande skärm, samt den separata dockan som kom i höstas fungerar till alla typer av datorer och med dem tror vi att vi kan bidra till en bättre arbetsmiljö, säger Jenny Gustavsson.

HP dockningsgrejor.jpg

En av HP:s dockningsskärmar och dockan USB-C Dock G5

22 januari 2020 Uppdaterad 29 januari 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, HP

Rekommenderad läsning

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Orange Katt Sover På Dator

Mer hemmajobb

8 dec 2020 digit

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

En Snigel På En Väg Sedd Bakifrån

Teams mot dåligt nät

2 dec 2020 digit

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

Hund Och Matte Tittar I En Laptop

Krav på distansjobb

23 nov 2020 digit

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete med HP

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

Tre Mute Ikoner

Hindra mute i Teams

12 nov 2020 digit

Motverka mute, ny offline-funktion och nya Teams-mallar. Microsoft Teams får ständigt nya uppdateringar i takt med att fler och fler användare ansluter sig till tjänsten.

Hand Håller I En Enkilos Vikt Mot Blå Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP:s lättaste arbetsplats

30 okt 2020 digit

Allt fler vill och behöver jobba flexibelt, ibland från kontoret vid andra tillfällen hemifrån eller på ett café. Därför släpper HP nu sin lättaste dator hittills.

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.