Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

En smartare it-nyhetssajt

Flexibelt på riktigt

När allt fler ska och vill jobba flexibelt behöver arbetsplatsen funka. HP:s senaste USB-C-baserade dockningslösningar fungerar med alla typer av datorer och uppdateras automatiskt på ett säkert sätt. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock, HP 22 januari 2020 digit

– Med våra nya dockningsstationer får användarna en bättre arbetsmiljö och dessutom har it koll på både arbetsplatserna och de senaste uppdateringarna, säger Jenny Gustavsson, produktchef Desktop, skärm och tillbehör, HP.

Från moderkort till USB

Tidigare generationens dockningsstationer, det vill säga den ställning på arbetsplatsen som används för att koppla upp datorn till exempelvis en extern skärm, behövde aldrig uppdateras. Det beror på att de ofta kopplades direkt till moderkortet på den datorn som användaren kopplade in. Men nuförtiden kopplar man istället upp sin dator till skärm, tangentbord, mus och andra tillhörigheter via en USB-C-kabel.

Den huvudsakliga anledningen till detta skifte är att marknaden har drivit våra datorer att bli tunnare och lättare, vilket även har krympt kontakten till dockningsstationerna. Dessutom ger USB-C möjligheten till snabbare överföringar.

Det handlar om att minska frustrationen hos användarna.

Uppdateringar krävs

Detta skifte har lett till att även dockningsstationerna behöver ta del av alla de uppdateringar som skickas ut av exempelvis Microsoft, för att de ska fungera korrekt. Men eftersom dockorna ska vara så osmarta som möjligt, kan de inte uppdateras centralt utan det krävs att en uppdaterad dator kopplas in och för över sina uppdateringar till dockan.

Flexibel arbetsplats

Ett av bekymren med tidigare USB-C-lösningar har varit att dockningsstationerna inte fungerar till alla typer av datorer, vilket i synnerhet är ett bekymmer för alla de små och stora bolag som satsar på den flexibla arbetsplatsen, där du som användare ska kunna dyka in på kontoret och sätta dig där det finns plats för att börja arbeta, oavsett dator.

Följden blir att installationen av drivrutinerna även idag kan strula och då är det inte säkert att dockan är uppdaterad.

Detta bekymmer har HP nu adresserat.

– It-avdelningen kan skjuta ut alla önskade uppdateringar till personalens datorer. När en dator som kan vara en Mac eller en PC sedan kopplas till någon utav våra dockor uppdateras dockan automatiskt, och man kan dessutom som användare välja om uppdateringen ska ske direkt eller när datorn kopplas ur. It-avdelningen kan därefter se vilka dockor som blivit uppdaterade, vilket i sin tur ger effekten att man kan börja misstänka att vissa arbetsplatser inte används om de inte blivit uppdaterade på länge, säger Jenny Gustavsson.

Dator under radarn

jenny gustavsson.jpg

säger Jenny Gustavsson, produktchef Desktop, skärm och tillbehör, HP

En annan utmaning av lite mer teknisk karaktär har bestått i att både dockor och datorer har varsin nätverksadress, en så kallad MAC-adress, som är ett slags identifikationsnummer för nätverkskortet i dockan eller i datorn som vill komma åt nätverket. Tidigare har det hänt att när en ny dator kopplas in i en docka så väljer dockan att skicka information till it-avdelningen utifrån MAC-adressen på själva dockan. Risken finns då att man missar viktig information från datorn som kopplas in, som flyger in i nätverket lite under radarn.

Nya tider

HP har arbetat för att komma till bukt med även denna utmaning i två års tid och tiden är nu mogen för att börja fasa ut förra generationens dockningsstation.

– Till syvende och sist handlar detta om att minska frustrationen hos användarna och effektivisera arbetsplatsen. De två dockningsstationerna som presenterats på CES i Las Vegas, med tillhörande skärm, samt den separata dockan som kom i höstas fungerar till alla typer av datorer och med dem tror vi att vi kan bidra till en bättre arbetsmiljö, säger Jenny Gustavsson.

HP dockningsgrejor.jpg

En av HP:s dockningsskärmar och dockan USB-C Dock G5

Rekommenderad läsning

Rosa Soffgrupp Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Jobba hemma med HP

3 jul 2020 digit

Framtidens kontor ska vara så attraktivt att medarbetarna väljer att åka till jobbet. Distansarbete, även efter pandemin, är här för att stanna och kräver it-utrustning som fungerar. Det menar Jenny Gustavsson, produktchef desktop, HP Sverige.

killar sitter vid datorer och spelar på en turnering.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Snabbare dator med AMD

6 mar 2020 digit

Datorspelsfanatiker har länge uppskattat AMD för bolagets grafikkortsteknik och processorer, men nu finns anledning för alla som är sugna på mer datorkraft på liten yta att spärra upp ögonen. I en mängd av HP:s datorer finns den senaste AMD-tekniken. 

kvinna-med-hund-jobbar-hemifrån.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Workstation på distans

20 mar 2020 digit

Nu kan alla som på jobbet använder en workstation även dra nytta av den kraftfulla datorn på distans. HP Zcentral garanterar 100-procentig prestanda och är en helhetslösning både vad gäller hård- och mjukvara.

bläck i olika färger i vattenlösning.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP skriver hållbart

14 jan 2020 digit

Med 17 miljarder utskrivna sidor om året lär det papperslösa kontoret dröja. HP Pagewide ser till att allt skrivs ut med mindre bläck och minskad elförbrukning.

gamla och nya hus i kina.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP:s hållbara väg

13 dec 2019 digit

Varje minut levererar HP 100 datorer och 90 skrivare. Med den volymen gör detaljer som materialval, möjligheter till uppgradering och transporter med med tåg en stor skillnad för miljön. Med Trans-Eurasia Railway, som sträcker sig hela vägen från Kina till Tyskland, minskar utsläppen betydligt. 

en skolkorridor med gula skåp och solljus.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP:s snabba skydd

30 aug 2019 digit

Många organisationer saknar fortfarande en krisplan som håller för cyberattacker, men det går att förebygga problemen. Med HP Sure Recover kan både användarna och organisationen snabbt återställa operativsystem som har attackerats. 

Skåne-unikom-citrix-960640.jpg
Ett samarbete mellan Citrix och Voister

Citrix säkrar Unikoms appar

29 aug 2018 digit

Unikom har investerat i Citrix Netscaler SDX, en plattform för applikationsleverans som ska öka deras mobilitet och säkra deras appar i en allt mer flexibel och hotfull omvärld. 

en våg håller på att slå över intill en solig strand.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Inget brus med HP

17 sep 2018 digit

Nu presenterar HP en viktig pusselbit för smarta, digitala möten. Konferenssystemet HP Elite Slice skalar bort onödigt brus, innebär hög säkerhet och är lätt att använda.

bilar-trafik-videomöten-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Logitech och Voister

Möten utan stress och köer

8 jun 2018 digit

Logitech vill sänka den tekniska barriären för videomöten genom att fungera ihop med alla olika typer av mjukvara. De ser också mötesformen som något som kan minska utgifterna, stressen och miljöpåverkan. Redan har myndigheter som satsat på digitala möten minskat sina utsläpp tre gånger mer än övriga.