Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Video mot vatten

Alla fuktskador behöver inte besiktigas på plats utan kan numera ske via video. Rådgivning online innebär färre resor och en lägre kostnad för kund.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 1 juni 2020 digit

Polygon Vatten

För oss är vattenskador vardag, men det kan vara svårt för kunder att avgöra om en skada är stor eller liten. Därför kan nu våra kunder få en okulär besiktning via video, säger Mattias Wiklund, försäljningschef Polygon Sverige.

Rådgivning online sker via videosamtal. Kunden filmar skadan med mobil eller surfplatta och teknikern gör en bedömning ifall ett fysiskt besök behövs. Programmet, som bolaget använder, tillåter även att båda kan rita på skärmen och att teknikern kan peka i bilden.

– Inom 48 timmar kan vi lämna ett första utlåtande från en expert. Samtidigt kan de som verkligen är i behov av ett fysiskt besök få det snabbare. Det finns även en hållbarhetsaspekt då vi på det här sättet kan minska vårt resande. Polygon har 110 fukttekniker i Sverige och det är inte optimalt om alla åker bil.

Ris och ros

Wiklund Mattias

Mattias Wiklund, försäljningschef på Polygon.

Videotjänsten är den första i sitt slag i branschen och den har mottagits med olika reaktioner. Även om coronasituationen inte har något med lanseringen att göra har den lett till att vissa kunder ser besiktning på distans som ett lämpligt alternativ. Samtidigt finns åsikter som handlar om att fukttekniker alltid ska vara på plats fysiskt och att tjänsten är ett hot mot det traditionella sättet att arbeta.

Jag kan på ett sätt förstå dem eftersom det här är helt nytt, men vi har otroligt kompetent personal och nu kan vi flytta in den expertisen till kontoret. Samtidigt kan teknikerna planera sina dagar bättre och alltid ha rätt utrustning när de åker ut.

Vad är nästa steg?

Det är att få lösningen accepterad av alla. Polygon har funnits i nästan 50 år och är loket inom fuktbranschen. Om det är något företag som ska lansera nya verktyg som det här så är det vi, och därför hoppas jag att kunderna litar på oss, avslutar Mattias Wiklund.

Rekommenderad läsning

21_201512_PMU_DRC_Jeppe_Schilder.jpg

Ateas chef för hållbarhet gruvgranskar i Kongo

24 maj 2016 digitalt ledarskap

Mineralerna knackas loss för hand från berget och bärs i säckar till körbara stigar. Trots tuffa arbetsförhållanden såg Andreas Rydell, chef för kvalitet och miljö på Atea, även tecken på framsteg när han besökte gruvor i Kongo.

Looprocks_960x640.jpg

Så skapade NCC ett digitalt ekosystem på 16 veckor

1 jun 2017 digit

När allt fler företag och branscher digitaliseras skapas nya möjligheter långt bortom den egna sfären. Det menar Anders Torell, digital affärschef på NCC, som precis lanserat startupen Loop Rocks, en plattform för byggbranschen.

linbäckWEBB.jpg

Från pärmar till skärmar

21 aug 2017 digit

En ny digitaliseringsplattform ska få byggföretaget Lindbäcks att effektivisera sin produktion. När man i slutet av året öppnar sin nya fabrik i Piteå räknar man med att mer än fördubbla sin produktion.

kvinna-shoppar-pa-ikeas-koksavdelning.jpg

Ikeas hållbara paket

13 mar 2018 digit

Ungefär 900 miljoner människor besöker Ikeas varuhus varje år. De platta paketen som kommer med hem innehåller inte bara omtyckt design och inredning utan också ett långtgående engagemang i hållbarhet.

bendersWEBB.jpg

Benders rustar för digitaliseringsboom

19 okt 2017 ledarskap

Det är hög tid för byggföretag att komma ikapp sina motsvarigheter i andra branscher. Det menar Mathias Olsson, operativchef på byggföretaget Benders.

Eugene2-utdragbar_sang.jpg

Robotmöbler för trångbodda

2 feb 2018 digit

Alla trångboddas dröm har blivit verklighet. Nu kommer smarta robotmöbler som gör minsta etta lika flexibel som en paradvåning.

lyftkranar med solnedgång i bakgrunden.jpg

Rambolls smarta städer

27 sep 2018 digit

Smarta städer kräver samverkan mellan invånare, byggfirmor, och stadsplanerare. Samhällsbyggarbolaget Ramboll befinner sig mitt uppe i en digital verksamhetsutveckling där Building Information Modelling, BIM, är ett av de verktyg som kan göra våra samhällen smartare snabbare.

massor av bilar i en backspegel.jpg

I Kinas backspegel

16 jul 2018 digit

Sverige har bra förutsättningar att ställa om till en hållbar trafik med självkörande fordon. Men för att det ska bli verklighet måste de stora fordonstillverkarna börja ställa om på allvar, menar elbilsföretaget Einrides vd Robert Falck.

deedster-app-miljö-960640.jpg

Svensk app räddar klimatet

28 aug 2018 digit

Om alla länder levde som vi i Sverige skulle det behövas fyra jordklot. Deedster är appen som ska få Sverige, och framöver världen, att agera mer hållbart.