Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan HP och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Rent hav blir pc

HP har världens mest hållbara pc-portfölj. Det baserar bolaget på flest antal produkter med miljömärkningen EPEAT. Bolagets arbete omfattar bland annat ett hållbart val av material, insamling av havsplast i Haiti och tågtransporter från Kina.

Det här handlar inte bara om någon viss produkt, utan arbetet är övergripande. Oberoende av vilken enhet och vilka tekniska specifikationer du eftersöker, så följer alltid hållbarhetstänket med på köpet. Det ska skapa en enkelhet och säkerhet hos alla personer som väljer HP, säger Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

HP:s hållbarhetsarbete går över flera spektran, som produktion, transport och användning. Bland annat samlar bolaget in havsplast i Haiti, vilket sedan används till skrivare, skärmar och laptops. Hitintills har HP samlat in cirka 450 ton plast vilket motsvarar runt 35 miljoner plastflaskor.

Den här plasten kommer bland annat att vara inkluderat i alla stationära och bärbara HP Elite och HP Pro-enheter som vi lanserar under 2020.

Bulk och aluminium

När kunder vill beställa HP-datorer från fabrikerna i Kina finns det möjlighet att få enheterna skickade via tåg, vilket bolaget var först med att införa och ska endast generera 4 procent av koldioxidutsläppen som flygfrakt annars innebär. Datorerna kan även skickas i bulkförpackningar, med andra ord storpack, om kunden begär det, vilket ska spara in 15-20 procent av förpackningsmaterialet.

HP gör även sina Elitebooks i aluminium, vilket bland annat ska minska risken för repor och ge en mekaniskt hållbar produkt.

På så sätt ska ingen strunta i att återanvända enheter av estetiska skäl. Det är fortfarande så att många datorer på marknaden är gjorda av kolfiber, vilket är svårt att återvinna, men aluminium är ju i sig ett återvunnet material.

I Sverige har HP 68 EPEAT-guldmärkningar och 199 silver, där den närmaste konkurrenten har 39 guld respektive 116 silver. EPEAT-märkningen har bland annat krav på produktlivslängd och återvinning och liknar på många sätt den svenska märkningen TCO certified.

Madeleine Bergrahm Proffe

Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

Det här är ett kvitto på vårt arbete och anledningen till att vi kan säga att vi besitter världens mest hållbara pc-portfölj.

Tillverkningen av datorer har en större inverkan på miljön än någon annan del av livscykeln, så därför designar vi våra pc för hållbarhet och vi har som standard att våra batterier ska hålla hög kapacitet i tre år. Det ligger även i våra kunders intresse att datorerna ska hålla länge för att sedan återanvändas eller återvinnas.

Viktigt samarbete

När datorn väl ska användas handlar mycket om samarbetet mellan HP och kund och viktiga frågor är vad de gör med produkterna, hur de beställer och hur de använder dem.

En hjälp är mjukvaran Techpulse, som samlar in data kring hur produkterna mår och ser om de utnyttjas till fullo. Baserat på den insamlade datan kan service göras på fler datorer som finns på samma eller närliggande kontor, och kunden får underlag för att besvara om de borde ha en annan dator eller behöver byta ut något.

Vi designar produkter i hög kvalitet så att de tål att tappas, återanvändas och håller länge. Men arbetet är inte slut här utan det krävs samarbete för att föra hållbarheten vidare in i användningen. Jag brukar säga att den mest hållbara produkten är ett samarbete.

EPEAT

EPEAT är en hållbarhetsmärkning som startades av federala kunder i USA tillsammans med it-branschen. Kraven tas fram i en konsensusprocess öppen för alla intressenter.

EPEAT-registrerade produkter uppfyller krav på låg energiförbrukning samt restriktioner kring kemikalier, produktlivslängd och återvinning.

Produkterna kan kategoriseras som guld, silver eller brons baserat på hur många valbara krav de uppfyller, utöver de obligatoriska. EPEAT-certifierade produkter revideras regelbundet för att se till att alla uppfyller kraven.

30 juni 2020 Uppdaterad 11 augusti 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Adobestock 199083282
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

Bitcoin som eltjuv

15 feb 2021 digit

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Reservdel Dator

Reservdelar till salu

26 jan 2021 digit

Nu kan du köpa reservdelar från datorer som inte kan återanvändas. Det är bolaget Inrego som lanserar den nya produktgruppen, efter att ha konstaterat ett ökat intresse för återbruk av it-utrustning.

Kretskort Mm Som Skräp

3 500 hållbara produkter

17 dec 2020 digit

TCO Development har utvecklat en tjänst där användare kan gå in och jämföra it-produkter och deras klimatavtryck. I dagsläget är mer än 3 500 produkter certifierade.

Bulldoser På Soptipp

Rent avfall i Västerås

16 dec 2020 digit

VafabMiljö i Västerås utbildar skolor och företag i avfallshantering. När pandemin slog till fick kommunalförbundet ställa om och spelade istället in allt utbildningsmaterial i en studio, vilket både har uppskattats och gett mersmak.