Ett samarbete mellan HP och Voister

HP räddar regnskog

Amazonas regnskog och Kinas statsägda skog får nu stöd av HP. Under fem år kommer bolaget att vara med och bidra till en återställning av regnskogen och ett hållbart skogsbruk.

– Världens skogar är helt avgörande för klimatet och med vår satsning i Brasilien och Kina räddas en yta motsvarande 80 hektar. Arbetet är beräknat att pågå i fem år och kommer över tid omfatta fler räddade skogsmiljöer, säger Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

Tidigare i år lanserade HP en långsiktig satsning på hållbart skogsbruk i samarbete med Världsnaturfonden, WWF. Genom initiativet HP:s Sustainable Forests Cooperative investerar HP 11 miljoner dollar, cirka 108 miljoner kronor, för att återställa en del av Brasiliens hotade regnskog, samt utveckla ett mer hållbart skogsbruk inom ramen för Kinas statsägda skogsplanteringar.

– Vårt samarbete med Världsnaturfonden är det senaste exemplet på hur vi tänker kring hållbar råvarumaterialutvinning för våra produkter och förpackningar, som förutom träråvaror också omfattar plast och metall.

Investeringen ska också bidra till mer forskning kring hur skogens känsliga ekosystem kan räddas och återställas.

Helt hållbar råvara

Sedan två år använder HP enbart återvunnet papper eller råvara från hållbart skogsbruk till HP-papper för skrivare. Under 2020 siktar man mot ytterligare ett viktigt mål då all förpackningsråvara ska komma från återvunnet papper eller hållbart skogsbruk.

HP var tidiga med möjligheterna att återvinna plast som annars riskerar att hamna i havet, ocean bound plastic. Om fem år ska 30 procent av all plast som företaget använder vara återvunnen och under nästa år ska alla pc-förpackningar tillverkas helt utan plast. 

Satsar på spårbarhet

Arbetet mot konfliktmineraler är en annan viktig utmaning och här väljer HP att samarbeta med en lång rad andra branscher. I en verklighet där en lögn kan hota de etiska målen hos flera företag är spårbarhet ett viktigt verktyg.

– Branschen har gemensamt valt att fokusera på smältverken och att de levererar spårbar metallråvara till våra underleverantörer. Idag har drygt 90 procent av de smältverk som levererar metall till våra underleverantörer ett ledningssystem där de tar reda på var råvaran kommer ifrån.

Madeleine Bergrahm Proffe

Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

Återvunna metaller är också ett prioriterat område. Till exempel är 82 procent av metallen i HP:s nylanserade Elite Dragonfly återvunnen.

Tungt erkännande

HP:s hållbarhetsarbete har nyligen fått en unik utmärkelse av den internationella hållbarhetsorganisationen CDP, Carbon Disclosure Project. Med rankningen tre A för transparens, aktiviteter för klimatet, samt risker kopplat till vatten och skogar är HP i en liga för sig.

– HP är det första it-bolag som fått en sådan hög rankning, men vi står inte ensamma i det här. Det är tack vare ett tätt samarbete med våra underleverantörer som vi kan nå de resultat vi gör inom hållbarhet.

20 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne HammarskjölddigitFoto Adobestock, HP

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng