Digital skärgård

Sthlm Skargard

Nu ska båtturer i Stockholms skärgård samordnas digitalt. Mindre båtföretag och taxibåtar ska kunna samlas i ett digitalt verktyg, vilket möjliggör fler och mer utspridda besökare.

Jag ser detta som ett strategiskt komplement till nuvarande båttrafik. Det gör det lättare att hitta alternativa vägar ut i skärgården när man ska åka hem, besöka sitt sommarboende eller koppla av på ett trevligt skärgårdshotell i några dagar. Samtidigt hjälper det till att främja det lokala näringslivet och skapa arbetstillfällen, säger Gustav Hemming (C) Skärgårdsregionråd.

Pilotprojektet Stockholm Archipelago kan med digital samordning hjälpa till att sprida ut besökare till fler öar, inte endast till de bryggor eller öar som Vaxholmbolagets båtar går till. Här finns ett behov bland företag med mindre båtar att utöka sin målgrupp till privatkunder då många företags- och gruppbokningar avbokats under våren.

Kan vi använda smart teknik för att underlätta för besökare och samtidigt sprida ut besöken till fler öar så är det ett bra komplement till den ordinarie trafiken. Jag hoppas också på att pilotprojektet bidrar till att man upptäcker fler smultronställen ute i skärgården, inte bara dit ordinarie trafik lägger till, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge tillika ledamot i Regionfullmäktige.

Målet är i slutändan att lösningen ska göra att gäster kan boka vart de själva vill åka från och när.

Stockholm Archipelago är ett samarbete mellan länets skärgårdskommuner, Visit Stockholm med flera. Pilotprojektet har tilldelats 150 000 kronor ur Region Stockholms regionala hållbarhets- och skärgårdsanslag.

Källa: Haninge kommun

11 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng