Blockkedjans nya kamp

Boxningshandskar Blockchain

Investeringar i blockkedjeteknik kommer att öka mindre än förväntat under 2020, som en följd av coronapandemin. Marknaden beräknas uppgå till 4,3 miljarder dollar 2020. Det anser analysföretaget IDC.

Liksom alla teknikinvesteringar har blockkedjeprojekt påverkats negativt av covid-19. När organisationer börjar återhämta sig kan dock blockchain återgå snabbare till det normala än andra tekniker. Det beror på att tekniken besitter unika drag som decentralisering, transparens och redundans som många branscher efterfrågar idag, säger James Wester, forskningschef på Worldwide Blockchain Strategies.

Värdet på marknaden på 4,3 miljarder dollar 2020 är en ökning på 57 procent gentemot 2019, men det är ändå en lägre ökning än tidigare prognoser, och det gäller oavsett vilken bransch som åsyftas.

Mellan 2018-2023 tror IDC på genomsnittlig årlig tillväxttakt, CAGR, på 57 procent globalt, vilket innebär att vi 2023 kommer investera 14,4 miljarder dollar på blockkedjan.

Företag som börjat använda tekniken tidigt har upplevt stora fördelar under de första månaderna av coronapandemin, exempelvis en bättre kontroll över leveranskedjan och ökad spårbarhet på varor. Det har visat sig vara en räddning för vissa företag. Även om det finns en motvilja till tekniken så kommer många företag att börja implementera blockchain efter covid-19, säger Ritika Srivastava, marknadsanalytiker på IDC.

Källa: IDC

29 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng