Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lax med blockkedja

Coronapandemin har fått norsk fiskeindustri att påskynda sin digitaliseringen. Utöver blockkedjeteknik för att garantera ursprung finns nu både fjärrdiagnostisering och fjärrmatning på plats. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 25 maj 2020 digit

Lax Fiske Digitalisering

​– Fiskodlare behöver kunna autentisera den levererade fisken, dokumentera väl fungerande odling och registrera att fiskarna mår bra när de anländer och därför har branschen utvecklat lösningar baserade på blockkedja, för att få spårbarhet i alla led, säger Trond Henriksen, ansvarig för vattenbruk på Atea Norge. 

Coronapandemin har lett till att stora delar av Norges fiskeindustri tänker mer långsiktigt och hittar nya digital sätt för att öka hållbarheten. Ett projekt inom samma sfär som den nya blockkedjelösningen handlar om fjärrdiagnostisering av sjuk fisk. För att minska mänskliga interaktioner och hålla social distansering kan nu fiskhälsoveterinären sitta hemma eller på sitt kontor men ändå vara till hjälp i sökandet efter skadad fisk. 

​– Tekniken är idag så pass bra att veterinären på distans kan vägleda personen på plats i hur man ska skära fisken och vad man ska leta efter. 

En stor anledning till de nya lösningarna i norskt vattenbruk är att uppfödarna under våren haft mer tid till att fundera över vilka möjligheter som finns för att förenkla och digitalisera sina processer.

​– Vi ser flera projekt på gång som ökar kunskapen om miljön och fiskens välmående samt leder till effektiviseringar i verksamheten. Framstegen som skett under de senaste fem veckorna hade i en normal situation tagit fem år. 

Automatisering och data

En annan nyhet är fjärrmatning av odlad fisk vilket ett antal företag har infört. Från baser på land kan anställda via skärmar följa fiskarna och mata dem vid behov. Det här lär bli allt mer utbrett framöver och kommer även att generera mycket mer data till verksamheten. 

​– Automatiseringen av branschen har fått ett uppsving vilket skapar en positiv ekonomisk påverkan och kan förbättra konkurrenskraften. Dessutom kan företag nu hämta ut mer data från driften, vilket även det kan öka effektiviteten i Norges fiskenäring. 

Även Geir Bornö, avdelningschef för fjärrdiagnostik på norska Veterinärinstitutet, uppskattar de nya innovationerna och ser dem som en naturlig följd av teknikens utveckling. Dock vill han vara tydlig med att det fortsatt finns stora värden av fysiska besök, exempelvis vad gäller diagnostisering av sjuk fisk. 

​– Jag ser diagnoser på distans som ett komplement till fysiska besök. Det är under besök på plats som vi får en fullständig bild av fiskhälsosituationen. Dessutom har vi regelverk att förhålla oss till som kräver besök ute på anläggningarna, säger Geir Bornö.

Rekommenderad läsning

epidemi-corona-folk.jpg

Bluffmejl om corona

28 feb 2020 säkerhet

Bedragare och kriminella utnyttjar allmänhetens oro över coronaviruset. Flera olika typer av bluffmejl dyker nu upp alltmer frekvent, allt i syfte att skada och komma åt känslig information.

otemedel. 

kinalyktor-960640.jpg

Censur mot corona

4 mar 2020 säkerhet

Kina gör det olagligt för medborgare att publicera negativt innehåll om landet på internet. Lagen tros bland annat kunna nyttjas för att undertrycka nyheter om coronaviruset, efter att ett antal visselblåsare har försvunnit och misstänks ha arresterats, eller på annat sätt tystats.

corona-virus.jpg

Corona slår mot it-event

5 mar 2020 digit

Oroligheterna kring coronaviruset gör att flera av årets större it-konferenser ställs in. IBM:s årliga Think-event kommer endast hållas virtuellt. Det gäller även för Red Hat Summit.

coronaviruset.jpg

App hittar corona

10 mar 2020 digit

Många är oroliga för framfarten av coronaviruset och antalet smittade ökar. Nu jobbar forskare intensivt för att under de närmaste veckorna lansera en app som på mindre än en minut kan berätta om du är frisk eller bör söka läkare för Covid-19-provtagning.

coronakarta-johnshopkins-university.jpg

Hackarnas coronakarta

13 mar 2020 säkerhet

Flera företag och organisationer har gjort digitala coronakartor för att erbjuda koll på virusets spridning. Men nu har hackare hittat ett sätt att använda sig av kartorma för att infektera datorer med malware. 

kinalampor.jpg

Corona slår mot it

14 feb 2020 digit

Coronaviruset drabbar den svenska it-branschen på många olika sätt, bland annat genom stora leveransproblem. Speciellt utsatt är mobilindustrin. 

skor-ryggsack-960640.jpg

Listan för digital skola

17 mar 2020 it i skolan

Nu lanseras Skola online (covid-19) där lärare, elever och skolledare kan få en överblick över alla digitala läromedel och verktyg som är tillgängliga att använda gratis. 

två coronavirus, en röd till vänster och en blå till höger.jpg

Stopp för fake news

18 mar 2020 säkerhet

Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter Youtube och Reddit. Alla de stora plattformarna går samman för att motverka att falsk information om coronaviruset sprids via dem.

tjej-hostar.jpg

Hemmatest av corona

19 mar 2020 digit

I rådande coronatider har Region Stockholm lanserat ett test där oroliga medborgare kan göra en självskattning för att se ifall de kan ta hand om sig själva eller behöver komma i kontakt med vården.