Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lax med blockkedja

Lax Fiske Digitalisering

Coronapandemin har fått norsk fiskeindustri att påskynda sin digitaliseringen. Utöver blockkedjeteknik för att garantera ursprung finns nu både fjärrdiagnostisering och fjärrmatning på plats. 

​– Fiskodlare behöver kunna autentisera den levererade fisken, dokumentera väl fungerande odling och registrera att fiskarna mår bra när de anländer och därför har branschen utvecklat lösningar baserade på blockkedja, för att få spårbarhet i alla led, säger Trond Henriksen, ansvarig för vattenbruk på Atea Norge. 

Coronapandemin har lett till att stora delar av Norges fiskeindustri tänker mer långsiktigt och hittar nya digital sätt för att öka hållbarheten. Ett projekt inom samma sfär som den nya blockkedjelösningen handlar om fjärrdiagnostisering av sjuk fisk. För att minska mänskliga interaktioner och hålla social distansering kan nu fiskhälsoveterinären sitta hemma eller på sitt kontor men ändå vara till hjälp i sökandet efter skadad fisk. 

​– Tekniken är idag så pass bra att veterinären på distans kan vägleda personen på plats i hur man ska skära fisken och vad man ska leta efter. 

En stor anledning till de nya lösningarna i norskt vattenbruk är att uppfödarna under våren haft mer tid till att fundera över vilka möjligheter som finns för att förenkla och digitalisera sina processer.

​– Vi ser flera projekt på gång som ökar kunskapen om miljön och fiskens välmående samt leder till effektiviseringar i verksamheten. Framstegen som skett under de senaste fem veckorna hade i en normal situation tagit fem år. 

Automatisering och data

En annan nyhet är fjärrmatning av odlad fisk vilket ett antal företag har infört. Från baser på land kan anställda via skärmar följa fiskarna och mata dem vid behov. Det här lär bli allt mer utbrett framöver och kommer även att generera mycket mer data till verksamheten. 

​– Automatiseringen av branschen har fått ett uppsving vilket skapar en positiv ekonomisk påverkan och kan förbättra konkurrenskraften. Dessutom kan företag nu hämta ut mer data från driften, vilket även det kan öka effektiviteten i Norges fiskenäring. 

Även Geir Bornö, avdelningschef för fjärrdiagnostik på norska Veterinärinstitutet, uppskattar de nya innovationerna och ser dem som en naturlig följd av teknikens utveckling. Dock vill han vara tydlig med att det fortsatt finns stora värden av fysiska besök, exempelvis vad gäller diagnostisering av sjuk fisk. 

​– Jag ser diagnoser på distans som ett komplement till fysiska besök. Det är under besök på plats som vi får en fullständig bild av fiskhälsosituationen. Dessutom har vi regelverk att förhålla oss till som kräver besök ute på anläggningarna, säger Geir Bornö.

25 maj 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Vaccin 960640

WHO vaccinvarnar

30 mar 2021 säkerhet

Världshälsoorganisationen WHO varnar för förfalskade vaccin, vaccinintyg och negativa tester för covid-19. Det och mycket annat är just nu till salu på dark web.

Bäddad Säng

Hemmajobbare sover mer

25 mar 2021 digit

Personer som arbetar hemifrån sover längre, producerar lika mycket och rör sig lika mycket som när de jobbar på kontoret. Det visar en studie från Högskolan i Gävle.

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Datorer Marknad Canalys

Ny pc-boom

16 mar 2021 digit

Pc-marknaden kommer att växa med 8 procent under 2021 jämfört med 2020, som också var ett rekordår. Nästan 500 miljoner enheter kommer säljas under året och det är fortsatt covidrestriktioner som driver försäljningen.
Kina Vaccinpass

Först med vaccinpass

10 mar 2021 säkerhet

Kina blir först i världen med vaccinpass som visar att personen är vaccinerad mot covid-19. Vaccinintyget kommer att distribueras digitalt via sociala medieplattformen WeChat.

Uppsala Rpa

Regionen RPA-spårar corona

8 mar 2021 digit

Region Uppsala använder sig av RPA i arbetet med smittspårning. Det är en lösning som sparar tid, både för medborgare och medarbetare.

Konsert 960640

Covidpass med blockkedja

4 mar 2021 säkerhet

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Servicerobot

Boom för robotar

26 feb 2021 digit

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

Klocka 960640

126 000 hot/minut

25 feb 2021 säkerhet

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.