Gartner om it-året

Shopping 960640

Marknaden för global it beräknas uppgå till totalt 3,4 biljoner dollar 2020, en minskning med 8 procent jämfört med 2019. Nedgången är en följd av coronapandemin vilket lett till att it-chefer endast får prioritera verksamhetskritiska initiativ. 

Investeringar kommer att minimeras och fokus måste ligga på de delar som håller verksamheten igång, vilket kommer att vara högsta prioritet för de flesta organisationer under 2020, säger John-David Lovelock, forskningsdirektör på Gartner, analysföretaget som gjort undersökningen.

Gartner delar upp it-marknaden i datacenter, enheter, it-tjänster, kommunikationstjänster och programvaror riktade till företag och organisationer. Alla segment kommer att uppleva en nedgång under året men kraftigast är den på enheter och datacenter, som går ned med 15,5 respektive 9,7 procent.

Offentliga molntjänster upp

Däremot växer vissa undersegment som offentliga molntjänster (+19 procent) och molnbaserad telefoni (+8,9 procent), delvis på grund av att så många arbetar på distans.

Återhämtningen kommer vara långsam under hela 2020. För de hårdast drabbade industrierna, såsom underhållning och lufttransport, kommer det att ta över tre år för att komma tillbaka till 2019 års investeringar. Det kommer inte gå att lätt studsa tillbaka från corona, utan de flesta organisationer behöver förändra sina tankesätt för att lyckas framöver, säger John-David Lovelock.

Källa: Gartner

20 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng