Quarkus 10x snabbare

Färgglada Byggklossar

Lufthansa Technik minskade sina molnkostnader till en tredjedel efter att ha börjat använda Red Hats Quarkus. Lösningen är en av Red Hats senaste nyheter och riktar sig till alla som arbetar i containermiljöer.

 

– Efter en sprint på tre veckor har vi nu Quarkus i vår produktion. Det drar ner molnresurskostnader till en tredjedel av tidigare kostnad, och vi kan köra tre gånger så kompakta driftsättningar utan att tumma på tillgänglighet eller responstider, säger Thorsten Pohl, Product Owner Aviatar Platform på Lufthansa Technik under ett break out-pass på Red Hat Summit 2020.

Lufthansa Technik är världens ledande och oberoende leverantör av underhåll, reparation och översyn av flygplan och Aviatar är en digital enhet på Lufthansa Technik, som skapar digitala tvillingar av alla flygplan för att kunna optimera dem ännu bättre.

Aviatar har valt att bygga sin verksamhet i små autonoma devops-team för att både roll- och ansvarsfördelningen ska vara tydlig.

Och efter att ha nosat upp Quarkus under förra årets Red Hat Summit var Thorsten Pohl villig att prova för att se hur det kunde optimera deras mikrotjänstmiljö.

En tiondel av prestandan

Quarkus är en lösning som är utvecklad för utvecklingsteam som använder containerplattformen Openshift och orkestreringsverktyget Kubernetes, där Openshift är en plattform på vilken it-avdelningar och utvecklingsteam har möjlighet att bygga sina mikrotjänster och applikationer i en smidig containermiljö.

Det är en ny sorts grundteknik som förenklar arbetet för utvecklingsteam.

Den här miljön måste orkestreras, vilket innebär att man skapar automatiserade arbetsflöden och ett smart sätt att handhava arbetsbelastningar, och för detta används oftast lösningen Kubernetes.

Och det är här Quarkus kommer in i bilden. Quarkus är ett sorts ramverk som är optimerat för att användas i Red Hat Openshift och Kubernetes.

– Den största vinsten med Quarkus är att det är ett ramverk optimerat för Java i en miljö med mikrotjänster i en containermiljö, och kan i bästa fall köra dessa på en tiondel av resurserna som annars behövs, samtidigt som starttiden också minskas kraftigt, säger Thomas Qvarnström, produktchef för Quarkus på Red Hat Sverige.

Så funkar Quarkus

Anledningen till att bryta ner sina appar, så kallade monoliter, i mikrotjänster från första början är för att det går snabbare att förändra dem och lättare att hantera dem, och för att det i slutändan inte krävs lika mycket kraft för att driva dem.

Men att driva mikrotjänster kostar trots allt också i prestanda och prestanda kostar pengar. En stor anledning till det är att många kör sina Java-kodade mikrotjänster i ramverk som inte är optimerade för att användas som mikrotjänster i containrar, som till exempel Java EE eller Spring.

Qvarnström Proffe

Thomas Qvarnström, produktchef för Quarkus på Red Hat Sverige.

Att Quarkus har förmågan att minimera arbetsbelastningen beror på att den hanterar mycket utav det dynamiska möjligheterna i dessa ramverk redan under byggfasen. Utvecklare kan fortfarande använda dynamiska verktyg som kännetecknar moderna Java-ramverk, men istället för att ta upp resurser som minne och processorkraft under drift, sker detta när utvecklaren bygger applikationen istället. 

– Det finns andra ramverk som kan åstadkomma liknande prestandaförbättringar, men det som är unikt med Quarkus är att vi använder alla de rådande standardgränssnitten som utvecklare är vana vid. På det stora hela märker du som utvecklare inte så stor skillnad i ditt arbete, med andra ord, säger Thomas Qvarnström.

Vilka riktar sig lösningen till?

– Den riktar sig till alla som utvecklar i en containermiljö. Det är en ny sorts grundteknik som förenklar arbetet för alla som har ett eget utvecklingsteam och som vill köra sina appar i några av de populära molntjänsterna.

12 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Thomas Qvarnström

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng