Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rätt strategi med IBM

I takt med att hybrida moln och containerlösningar blir allt vanligare kommer traditionella bolag hinna ikapp sina snabbfotade utmanare. Framöver kommer banker att börja kalla sig för it-bolag med bankverksamhet. Det spår Ed Walsh, General Manager, Storage and Software Defined Infrastructure på IBM.

Text Fredrik Adolfsson Foto Voister 27 februari 2020 digit

– Jag tycker att IBM:s köp av Red Hat för ungefär ett år sedan var ett fantastiskt förvärv. Vi såg hur våra kunder började titta på hur de skulle ta sig till det hybrida molnet och samtidigt modernisera sina applikationer on prem, för att sedan kunna lägga dem var som helst. Nyckeln för det är att ha rätt Linux, rätt container och rätt kubernetes, säger Ed Walsh, General Manager, Storage and Software Defined Infrastructure på IBM.

– Det IBM tillför är all hjälp så företag och organisationer ska kunna ta steget att modernisera. Vi lägger all vår mjukvara i containrar, så att vi får det vi kallar för molnpaket. Vi kan lägga på maskininlärning på ett molnpaket för data för att hjälpa kunder att själva samla data och bygga sin egen AI och göra egna analyser. 

Hur hjälper det era kunder?

– På ett generellt plan vill kunder modernisera för att få ut ett så stort värde som möjligt ur sin hybrida molnmiljö, men det är inte alltid så lätt. Går man till de publika molnen som till exempel Azure eller AWS får man bara en variant på en molnmiljö, men de flesta tror på en lösning med containrar och kubernetes. Med IBM och Red Hat Openshift får man en öppen molnmiljö med flera möjligheter. Du kan modernisera din miljö en gång för att sedan köra dina applikationer var du vill i din miljö.

– Vi vill hjälpa våra kunder att modernisera sin verksamhet i det vi kallar för kapitel två. Kapitel ett handlade om att skapa nya flöden, kapitel två handlar om att modernisera de flöden man har och där är AI en stor och viktig del. Det hjälper organisationer på två sätt, dels med att få bättre koll på sina kunder och partners och dels genom att hitta sätt för att öka produktiviteten för sina medarbetare. Och vi på IBM finns med både på idéstadiet och i verkställandet.

Hur kommer IBM ha förändrats framöver?

– Jag tror att kapitel två precis har startat och att vi kommer se fler och fler som ansluter sig till en strategi med en hybrid molnmiljö med containrar och kubernetes. Jag tror att vi kommer att ha en situation där de nuvarande större bolagen anpassar sig och bygger nya plattformar med disruptiv teknik, snarare än att de disruptiva bolagen vinner. På så sätt tror jag att vi till exempel kommer att se fler och fler banker som kallar sig för it-bolag snarare än banker. Och vi kommer att hjälpa dem med det arbetet så att de kan ta de steg de vill i framtiden.

Rekommenderad läsning

Flygplan Flyger Mot Kameran

Smart teknik på Swedavia

15 feb 2021 digit

Trots pandemi fortsätter Swedavia att utveckla smart teknik på flygplatserna. Bland annat har det statliga bolaget tagit hjälp av digitala mätpunkter och öppna API:er för att underlätta säkerhetskontroller och göra det enklare för nya flygbolag att ansluta sig.

Beingunthinkable Redigerad

AI-konst på IBM

9 feb 2021 digit

Den 11 februari invigs konstverket Being Unthinkable… vilket är en interaktiv bläckfiskliknande AI-skulptur. Den ska sväva fyra meter över marken på IBM:s huvudkontor i Kista och visa hur högavancerad teknik kan användas som verktyg för konst.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Intel Lagring
video
ett samarbete med intel

Lagring når nya höjder

22 dec 2020 digit

Intel har lanserat två nya versioner till sin serie av Intel Optane SSD-minnen. Med de nya enheterna vill bolaget fortsätta öka datorprestandan genom att minska avståndet mellan minne och processor, vilket ska förenkla vid bland annat distansarbete.

Brandbil

Hypereffektivt i Uppsala

7 dec 2020 digit

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Arbetsformedlingen Arbetssokande

Så förändras Af

16 nov 2020 digit

Arbetsförmedlingen ska genom digitalisering och automatisering bli mer objektivt och både öka rättssäkerheten och transparensen för de arbetssökande. Med förändringarna går it från att vara stödverksamhet till kärnverksamhet och för att öka förståelsen av arbetsmarknaden använder myndigheten AI och ML.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.