Corona ger ras

mobiltelefon-ras-marknad.jpg

Mobilmarknaden gick ned med 13 procent under årets första kvartal, jämfört med samma period 2019. Alla de stora leverantörerna, förutom Xiaomi, minskade sin försäljning.

Under Q1 2020 såldes 272 miljoner smartphones, att jämföra med 313 miljoner första kvartalet 2019, enligt analysföretaget Canalys. Både Huawei och Samsung har minskat sin försäljning med över 10 miljoner enheter, medan Apples minskning bara landar på cirka 3 miljoner. En anledning till att Apples minskning inte är riktigt lika stor spås vara Iphone 11. Samsung och Huawei är dock fortsatt störst på marknaden med 59 respektive 49 miljoner sålda enheter.

Raset kommer efter att mobilmarknaden för första gången på länge uppmätt två positiva kvartal på rad under andra halvan av 2019.

– Men nu har efterfrågan på nya enheter krossats. I februari, när coronaviruset fortfarande var centrerat till Kina, var leverantörerna mest bekymrade över hur man skulle kunna bygga tillräckligt med smartphones för att möta den globala efterfrågan. Men i mars förändrades situationen. Tillverkningen av telefoner har nu återhämtat sig, men när så många länder gick in i lockdown sjönk försäljningen, säger Ben Stanton, analytiker på Canalys.

Problemen inte slut än

Bäst av de ledande leverantörerna gick kinesiska Xiaomi som sålde 30 miljoner smartphones, en ökning med 9 procent.

 Dåliga affärsresultat och uppsägningar orsakar mycket osäkerhet. Smarta telefoner är fortfarande en nödvändighet för de flesta, och produkternas tillgänglighet i onlinekanaler har gjort det möjligt för dem som behöver byta ut en trasig eller förlorad telefon att göra det. Men många kunder som skulle ha köpt en ny smartphone som lyx har skjutit på sina inköp.

Ben Stanton menar också att problemen på marknaden inte på långa vägar är över.

– De flesta smartphoneföretag förväntar sig att kulmen på coronakrisens påverkan kommer under Q2.

Källa: Canalys

4 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng