Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Electrolux gröna väg

För Electrolux går it och hållbarhet hand i hand. Bolaget satsar på virtuella servrar, mätning av hållbarhetsdata i fabriker, ramavtal på all hårdvara och videomöten. Nu önskas en ökad transparens inom molnsektorn. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Electrolux 27 maj 2020 digit

Kylskåp960640

På många sätt går it och hållbarhet ihop för oss. För att kunna presentera en hållbarhetsrapportering måste vi ju kunna mäta, vilket kräver data. Vi använder därför ett globalt system för att samla hållbarhetsdata i alla våra fabriker, lager och kontor, så att vi lättare kan mäta och följa upp mål för energi, vatten och avfallsminskningar. En liknande lösning räknar även av koldioxidavtrycket för alla våra transporter i Europa, Nordamerika, Brasilien och snart Asien, säger Helena Babelon, Head of IT Sustainability på Electrolux.

1993 dumpade Greenpeace ett hundratal kylskåp utanför Electrolux huvudkontor. Det var en protest mot att företaget fortfarande använde sig av miljöfarliga freoner. Aktionen kan klassas som lyckad då det blev ett av startskotten för ett omfattande hållbarhetsarbete hos Electrolux, vilket nu genomsyrar hela företaget.

Fyra fronter

Utöver de automatiserade systemen i fabriker och transporter har Electrolux fyra fokusområden för hållbarhet och it, och de är datacenter & cloud, hårdvara, samarbetsverktyg och inköpskrav. Mest energi drar företagets datacenter.

Vi arbetar bland annat med virtuella servrar för att dra ned på vår energiförbrukning, och sedan 2018 använder vi oss av 100 procent förnybar el till våra två globala datacenter. 75 procent av all el som koncernen använder inom fabriker, lager och kontor kommer idag från förnybar energi och målet att vara klimatneutrala till 2030.

Vad gäller inköp av hårdvara som exempelvis datorer, monitorer, skrivare och nätverksutrustning har Electrolux it ett ramavtal där man begär att få veta energiförbrukningen per år på produkterna och man efterfrågar även TCO-certifiering, där det finns.

Det är inte alltid så lätt att få fram bra siffror på hur mycket energi som exempelvis datorer förbrukar. Här skulle jag gärna se en utveckling där energianvändning per modell blir mer tydlig och efterlikna energimärkning på exempelvis kylskåp.

Helena Babelon

Helena Babelon, Head of IT Sustainability på Electrolux.

När det gäller samarbetsverktyg menar vi att om it-organisationen tillhandahåller bra verktyg för virtuella möten och kommunikation kan vi minska vårt resande. Här ser vi att coronakrisen lett till att anställda blivit mer vana att nyttja virtuella möten och lärt sig att använda samarbetsplattformar. När rådande situation är över tror jag att vi helt naturligt kommer att resa mindre på grund av dessa nya vanor och lärdomar.

Ett hållbart moln

Det finns även vissa hållbarhetsutmaningar vad gäller användandet av molntjänster. Där har Electrolux som ambition att veta vilka koldioxidutsläpp och vilken energiförbrukning de genererar, sådan information är inte alltid speciellt lätt att få tillgång till. Här hoppas Helena Babelon på en förändring de kommande åren.

 Ser jag framåt tror jag att vi kommer ställa högre krav på våra molnleverantörer. Nu efterfrågar vi information om vårt utsläpp och om förnybar el, vi har ännu inte bestämt vilken gräns vi ska sätta och vad vi skall ha för krav. Vi jobbar för att få mer kontroll och förstå vårt avtryck för att sedan gå vidare med kravställning.

Avslutningsvis tycker Helena Babelon att det är viktigt att it:s klimatavtryck uppmärksammas mer runt om i världen.

 Om de flesta användare av molntjänster kräver vetskap och transparens tror jag att det går att få till en förändring. Det kommer förhoppningsvis att leda till viktiga effektiviseringsåtgärder och påskynda övergången till förnybar el som är extremt viktig för att nå de globala hållbarhetsmålen, avslutar Helena Babelon.

Rekommenderad läsning

foto från publiken på en stor konsert utomhus på dagen.jpg

Så rockar Electra

16 mar 2020 digit

Framgång föds genom att förstå och omsätta trender till sin egen bransch men det krävs att man äger sin egen it. Electras mål är att kunderna ska ha samma känsla som längst fram vid scenen på en bra rockkonsert. Det säger it-chef Ola Schwarz.

lastmaskin som kör på mark brytningsmark nedsvärtad av kol.jpg

DNB ratar koljättar

9 jan 2018 ledarskap

Norges största finanskoncern DNB ser vikten av att integrera hållbarhetsarbete i sina affärsplaner. Förhoppningen är att det ska ge ringar på vattnet hos de företag och kunder man samarbetar med.

tre öringar hoppar i vatten.jpg

Så jobbar Vattenfall hållbart

25 apr 2019 digit

3D som visar hur fiskar beter sig i strömmande vatten är ett av Vattenfalls hjälpmedel för att ta ansvar för en hållbar miljö. Men även drönare och sensorer bidrar till bolagets hållbarhetsarbete.

hospital.jpg

Karolinskas videovård

23 maj 2019 it i vården

Specialisterna på Karolinska Universitetssjukhuset finns tillgängliga i hela Sverige med hjälp av telemedicin. Det har drastiskt kortat väntetiden för personer med Parkinsons sjukdom. Samtidigt mår miljön mycket bättre av 45 000 videokonferenser varje år.

hm-tjejer med blommiga kläder2.jpg

H&M:s väg till molnet

13 maj 2019 digit

Digitala ambassadörer har en central roll i H&M:s molnflytt till Office 365. Under en så omfattande intern digital transformation är det viktigt att inte glömma bort syftet och att ständigt kommunicera. Det menar Robert Lingemark, it-serviceansvarig på H&M.

en flod i amazonas djungler.jpg

Mot hållbara datacenter

6 sep 2019 digit

Om tio år kan datahallar stå för 13 procent av den globala energiförbrukningen. För att vända på trenden inför nu TCO Certified en hållbarhetscertifiering för datacenter.

AdobeStock_171767199.jpeg
video

Smarta möten på myndigheter

18 nov 2019 digit

Idag är mer än 60 myndigheter anslutna till den gemensamma satsningen Resfria möten. Nu vill en av initiativtagarna i Sverige införa liknande klimatsmarta möten inom EU.

kina-fabrik-hållbarhet.jpg

Transparens viktigast för hållbarhet

19 jan 2018 ledarskap

När bolag som Ikea, H&M och Alfa Laval drar upp riktlinjer för framtidens hållbarhet så är transparens den absolut viktigaste. Under torsdagen tog Bob Mitchell, vice president RBA, emot ASF Advisory Boards rapport.

kvinna-shoppar-pa-ikeas-koksavdelning.jpg

Ikeas hållbara paket

13 mar 2018 digit

Ungefär 900 miljoner människor besöker Ikeas varuhus varje år. De platta paketen som kommer med hem innehåller inte bara omtyckt design och inredning utan också ett långtgående engagemang i hållbarhet.