Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Myten om klimatet

Idag står världens datacenter för 1 procent av elförbrukningen och flygets klimatavtryck är tre gånger större än it-sektorns. Trots det lever flera seglivade myter om it:s klimatavtryck vidare, byggda på tio år gamla siffror. Det menar klimatexperten Jens Malmodin på Ericsson.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 19 maj 2020 digit

Mobile Devices 960640

Många personer har räknat fel på de koldioxidutsläpp som it genererar. Om utvecklingen fortsätter i samma takt behöver vi inte vara oroliga och någon snabb ökning i utsläpp är osannolik, säger Jens Malmodin, Senior Specialist Environmental Impacts på Ericsson, som forskat inom området.

Enligt ett flertal undersökningar ligger koldioxidutsläppen från världens datacenter i nivå med flygindustrin. Om utvecklingen skulle fortsätta i samma takt skulle datahallar stå för 20 procent av elförbrukningen och 5,5 procent av koldioxidutsläppen om fem till tio år.

Men enligt Jens Malmodin är siffrorna inte korrekta. Datahallar står för cirka 200 TWh per år, vilket är mindre än 1 procent av världens el, en siffra som varit i stort sett densamma sedan 2010.

Facebook, Apple, Microsoft, Google och Amazon, det vill säga FAMGA, förbrukade tillsammans med Netflix 33 TWh 2018. Av dessa är 26 TWh från grön el. Totalt släpper FAMGA bara ut 7 miljoner ton CO2e (koldioxidekvivalenter) per år och då går ändå över 50 procent av världens datatrafik till de här fem plus Netflix. Det går absolut att ha en del synpunkter på bolagen, men deras klimatavtryck är inte stort.

Varför finns alla dessa missuppfattningar?

Det finns nog inte en generell förklaring till det. Ibland kan det säkert vara så att någon räknar fel och en siffra får ett eget långvarigt liv. Det här ämnet kan vara svårt att räkna på och vi har kämpat många år för att lära oss räkna rätt. Sedan kan det även vara så att oron, som fanns fram till 2010, lever kvar och den uppfattningen kan vara svår att ändra på.

Vilka är de största anledningarna till att kurvan stannade av runt 2010?

Vid den tiden kom ett antal trevliga trendbrott. Teknikutvecklingen ledde till mer energisnåla skärmar genom bland annat LCD- och LED-teknik. Vi började också använda oss mer av laptops och smartphones, vilket skapar incitament till bättre batteridrift och högre energieffektivitet. Om du sitter vid en stationär dator finns inga incitament att minska energiförbrukningen men det gör det med mindre, mobila enheter som du tar med dig.

En hel del prylar, exempelvis digitalkameror, GPS:er och videobandspelare behöver vi inte längre då allt nu finns inbakat i våra telefoner. Det kräver mycket energi att tillverka mobilerna men nettoeffekten blir ändå positiv av att vi kan använda en produkt till allt. Även på nätsidan har teknikutvecklingen gått framåt och de fasta uppkopplingarna drar allt mindre.

Flygets klimatavtryck är cirka tre gånger så stort som hela ICT-sektorn. Jämfört med bara datacenter är flygets avtryck minst 15 gånger större.

Flyget större än all it

Enligt Jens Malmodin drar fast och mobilt nät sammanlagt en aning mer energi än alla datacenter, men mest av allt drar våra PC-datorer och hemroutrar. Ifall man översätter all den elförbrukningen till koldioxidekvivalenter, samt räknar in tillverkningen av alla enheter, släpper hela ICT-sektorn ut cirka 700 miljoner ton CO2e per år globalt.

Det går att jämföra med flygindustrin som släpper ut 900 miljoner ton CO2e, bara direkt från flygplanen. Räknar man in även bränsletillverkning, flygplatser, höghöjdseffekter med mera så blir klimatavtrycket från flyget cirka 2 000 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Flygets klimatavtryck är alltså cirka tre gånger så stort som hela ICT-sektorn. Jämfört med bara datacenter är flygets avtryck minst 15 gånger större. För att förtydliga så syftar jag här på innan covid-19, siffrorna i år lär se annorlunda ut.

Här finns också en viktig skillnad då det bara är cirka 10 procent av världens befolkning som i genomsnitt flyger några gånger per år. Ytterligare 10 procent har flugit, men gör det väldigt sällan. Å andra sidan används ICT och internet dagligen av 4,5 miljarder människor och det finns fler mobilabonnemang än personer i världen.

Myten om Despacito

Jens Malmodin

Jens Malmodin, Senior Specialist Environmental Impacts på Ericsson.

Ett annat, enligt Jens Malmodin, felaktigt exempel kommer från forskningsprojektet Eureca. Det visar att streaming av hiten Despacito enkom har förbrukat lika mycket elektricitet som fem mindre afrikanska länder ihop.

För det första är det ju olyckligt att man valt fem länder i Afrika som inte har så mycket elnät att prata om, men siffran är fel ändå. De måste ha räknat att alla tittar på hela videon men den siffra man får då, cirka 2500 watt, är mer än 100 gånger fel. Bara om du streamar på en stor tv kommer du upp i storleksordningen 100 watt, men många tittar på en smartphone som drar endast cirka 1-2 watt utan eller med laddning.

Själva nätuppkopplingen och en användares del av en mediaserver drar bara i storleksordningen cirka tio watt. Så du behöver inte känna dig som en miljöbov om du exempelvis tittar lite extra på Netflix i dessa coronatider.

Hur tror du att vi kommer leva efter corona?

Att vi inte reser till och från jobbet eller långt bort för att gå på konferenser är självklart positivt ur ett klimatperspektiv. Det här förändrade beteendet kan nog i viss mån fortsätta även efter pandemin, om många märker att distansarbete funkar bra. Det leder ju till att energiförbrukningen ökar i hemmen men samtidigt minskar på våra arbeten, vilket gör att nettoeffekten ändå borde bli positiv. Att personer i och med covid-19 streamar mer video har en relativt liten roll i sammanhanget.

Vi vet att vi behöver använda mindre material och bränsle i framtiden, så om pandemin kan föra något gott med sig är det väl möjligtvis att vi vänjer oss vid ett nytt, mer hållbart sätt att leva.

Siffrorna som Jens Malmodin hänvisar till kommer från Ericssons studie The Energy and Carbon Footprint of the Global ICT and E&M Sectors 2010–2015. Bolaget arbetar nu med en uppdatering av rapporten. Telia är samarbetspartner i forskningen. 

Rekommenderad läsning

mobilladdare.jpg

En enda laddare

4 feb 2020 digit

Europaparlamentet vill införa gemensamma laddare för mobiler. Tanken är att det ska minska mängden elektroniskt avfall och förenkla för konsumenter att göra hållbara val. 

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

Pant Elektronik

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

Gron Moln960640

Hållbar i molnet

27 nov 2020 digit

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

5G Ericsson

5G värt 260 biljoner

19 nov 2020 digit

5G kan dra in 31 000 miljarder dollar, ungefär 260 000 miljarder kronor, till it- och telekomindustrin fram till 2030. Det visar en ny studie från Ericsson.

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Solros Hållbarhet

Gröna regioner

6 nov 2020 digit

Sveriges regioner fortsätter att minska sin klimatpåverkan, bland annat är gemensamma krav i upphandling ett framgångsrecept i miljöarbetet. Det visar en ny rapport. 

 

Ikea Hållbarhet

Black Friday Back

13 okt 2020 digit

Under Black Friday i år kommer Ikea köpa tillbaka begagnade möbler på 28 olika marknader. Utöver det lanserar Ikea Sverige ett verktyg som gör att kunder kan värdera sina möbler digitalt.