Sverigebäst på miljö

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

– Vi behöver ha långsiktiga mål som inkluderar ambitiösa åtgärder. De ska vara i linje med de minskningar som enligt vetenskapen är nödvändiga. Uppsala bedriver sitt klimatarbete just på det sättet och stadens modell för samverkan är en förebild för andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Det är andra gången i följd och den tredje gången totalt som Uppsala vinner den nationella deltävlingen i stadsutmaningen One Planet City Challenge. 2018 vann även Uppsala den internationella utmärkelsen.

Uppsala har som mål att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva senast 2050. För att uppnå detta har kommunen samlat lokala aktörer till något de kallar “ett eget Parisavtal”, som går under namnet Klimatprotokollet. De deltagande aktörerna ska stötta Uppsalas mål och hittills har de minskat utsläppen med runt 5 procent per år.

Utöver det satsar Uppsala även på solceller, biogas till kollektivtrafiken och cykeltrafik, vilket lett till att man utsetts till Årets cykelstad två år i rad av Cykelfrämjandet. I år tog man hem WWF:s pris i tuff konkurrens med de andra två finalisterna Helsingborg och Växjö.

– Att vi prisas igen är ett kvitto på att det vi gör i Uppsala fungerar, och det vill jag tacka medborgare, medarbetare och politiker för. Men om vi som resursstark välfärdskommun ska göra vår del av det planeten kräver av oss behöver vi kavla upp ärmarna och öka takten från dagens 1-2 procent i utsläppsminskningar till 10-14 procent, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala kommun.

Källa: Uppsala, WWF

15 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson, Fredrik KrondigitFoto Adobestock, Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng