Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Surface ökar hållbarheten

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Det påverkar hela bolagets arbete, inte minst på hårdvarusidan där allt fler produkter har en inbyggd smarthet, håller länge och kan återuppstå på flera sätt.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 3 april 2020 digit

 Det finns en stor möjlighet för oss att påverka vår omvärld genom den hårdvara vi väljer. Både användare och inköpare har koll på många delar rörande olika sorters datorer, som processorer eller grafikkort, men sällan alla skillnader i miljöpåverkan, säger Helena Kappen, affärsområdeschef Surface på Microsoft.

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Dessutom har bolaget som mål att till 2050 minska sina utsläpp med lika mycket som man har genererat sedan grundandet 1975.

För att ha koll på hur mycket koldioxidutsläpp Microsoft genererar har varje Surface-enhet en egen ekorapport som räknar ut hur mycket växthusgaser som genererats från datorn, hur den tillverkats, transporterats och paketerats. Den här ekoprofilen ligger offentlig på nätet, vilket gör det lätt för inköpare att ta del av informationen.

 När datorn har gjort sitt hos sin första användare kan den byggas om och ge ett nytt andra liv på till exempel skolor. När den är helt slut garanterar Microsoft att 95 till 99 procent av alla delar kan återvinnas.

95 till 99 procent av alla delar kan återvinnas.

Smart batteriladdning

En annan del handlar om själva användningen där alla Surface-enheter är designade för att spara energi. Oavsett om enheten är av, i viloläge eller påslagen har den optimerats för att dra så lite energi som möjligt. Det finns även en form av smarthet i Microsofts batteriladdning, som gör att det håller längre. 

– Först blev många förvånade när de stoppade i laddsladden och märkte att laptopen inte alltid laddas direkt, men nu tycker alla jag pratat med att det är superbra. Man kan säga att datorn tränar batteriet för sina användare. Om du alltid laddar vid till exempel 40 procent, så tömmer datorn batteriet på en viss mängd först, för att sedan fylla på och därmed optimeras batteriets livslängd.

helena-kappen-microsoft.jpg

Helena Kappen, affärsområdeschef Surface på Microsoft.

Billig kemikalieskatt

I Sverige har vi en kemikalieskatt som baseras på hur farligt material din dator innehåller, det vill säga ju mindre farligt material i datorn, desto mindre skatt betalar du. Även här vill Microsoft vara ett föredöme i branschen. Vid köp av till exempel en Surface Go betalar du sju kronor i kemikalieskatt och för en Surface Pro 7 är skatten 14 kronor.

– De här siffrorna är jämförelsevis väldigt låga, men syns aldrig i produktbeskrivningar och vi vill gärna öka kunskapen hos allmänheten. Våra kunder blir alltmer miljömedvetna och vi ser en ökad efterfrågan på hållbarhet, dock handlar det sällan om valet av datorer. Men det är faktiskt så att ditt val av enhet har potential att göra en stor skillnad för miljön, säger Helena Kappen.

Rekommenderad läsning

Kretskort Mm Som Skräp

3 500 hållbara produkter

17 dec 2020 digit

TCO Development har utvecklat en tjänst där användare kan gå in och jämföra it-produkter och deras klimatavtryck. I dagsläget är mer än 3 500 produkter certifierade.

Bulldoser På Soptipp

Rent avfall i Västerås

16 dec 2020 digit

VafabMiljö i Västerås utbildar skolor och företag i avfallshantering. När pandemin slog till fick kommunalförbundet ställa om och spelade istället in allt utbildningsmaterial i en studio, vilket både har uppskattats och gett mersmak.

Teams Breakouts

Breakouts i Teams

14 dec 2020 digit

Teams släpper nu funktionen Breakout rooms helt öppet, vilket låter mötesorganisatörer dela upp möten i mindre grupper och på så sätt underlätta diskussioner och brainstorming-sessioner.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Gron Moln960640

Hållbar i molnet

27 nov 2020 digit

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Vitt Snus
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.