Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Surface ökar hållbarheten

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Det påverkar hela bolagets arbete, inte minst på hårdvarusidan där allt fler produkter har en inbyggd smarthet, håller länge och kan återuppstå på flera sätt.

 Det finns en stor möjlighet för oss att påverka vår omvärld genom den hårdvara vi väljer. Både användare och inköpare har koll på många delar rörande olika sorters datorer, som processorer eller grafikkort, men sällan alla skillnader i miljöpåverkan, säger Helena Kappen, affärsområdeschef Surface på Microsoft.

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Dessutom har bolaget som mål att till 2050 minska sina utsläpp med lika mycket som man har genererat sedan grundandet 1975.

För att ha koll på hur mycket koldioxidutsläpp Microsoft genererar har varje Surface-enhet en egen ekorapport som räknar ut hur mycket växthusgaser som genererats från datorn, hur den tillverkats, transporterats och paketerats. Den här ekoprofilen ligger offentlig på nätet, vilket gör det lätt för inköpare att ta del av informationen.

 När datorn har gjort sitt hos sin första användare kan den byggas om och ge ett nytt andra liv på till exempel skolor. När den är helt slut garanterar Microsoft att 95 till 99 procent av alla delar kan återvinnas.

95 till 99 procent av alla delar kan återvinnas.

Smart batteriladdning

En annan del handlar om själva användningen där alla Surface-enheter är designade för att spara energi. Oavsett om enheten är av, i viloläge eller påslagen har den optimerats för att dra så lite energi som möjligt. Det finns även en form av smarthet i Microsofts batteriladdning, som gör att det håller längre. 

– Först blev många förvånade när de stoppade i laddsladden och märkte att laptopen inte alltid laddas direkt, men nu tycker alla jag pratat med att det är superbra. Man kan säga att datorn tränar batteriet för sina användare. Om du alltid laddar vid till exempel 40 procent, så tömmer datorn batteriet på en viss mängd först, för att sedan fylla på och därmed optimeras batteriets livslängd.

helena-kappen-microsoft.jpg

Helena Kappen, affärsområdeschef Surface på Microsoft.

Billig kemikalieskatt

I Sverige har vi en kemikalieskatt som baseras på hur farligt material din dator innehåller, det vill säga ju mindre farligt material i datorn, desto mindre skatt betalar du. Även här vill Microsoft vara ett föredöme i branschen. Vid köp av till exempel en Surface Go betalar du sju kronor i kemikalieskatt och för en Surface Pro 7 är skatten 14 kronor.

– De här siffrorna är jämförelsevis väldigt låga, men syns aldrig i produktbeskrivningar och vi vill gärna öka kunskapen hos allmänheten. Våra kunder blir alltmer miljömedvetna och vi ser en ökad efterfrågan på hållbarhet, dock handlar det sällan om valet av datorer. Men det är faktiskt så att ditt val av enhet har potential att göra en stor skillnad för miljön, säger Helena Kappen.

3 april 2020 Uppdaterad 21 april 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Motorsåg960640

Husqvarna delar verktyg

25 mar 2021 digit

Inför påsk rullas Grannboxen ut, en delningstjänst där grannar erbjuds att abonnera på ett fullt verktygsskåp. Nu söks villaägare i Stockholm, som kan tänka sig att testa det nya cirkulära konceptet.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

Lila Rum Med Fåtölj, Skrivbord Och Dator (1)
video
ett samarbete med dell

Enklare hemmajobb med Dell

12 mar 2021 digit

Med en ny, unik videokonferensskärm och mikrofon skapar Dell en bra arbetsplats i hemmet. I takt med att pandemin lägger sig kommer arbetsgivare att behöva förbereda sig inför utmaningen att hantera det nya hybridkontoret. Det menar Mats Jentzen, Dell.

Axfood Matsvinn

Mindre svinn på Axfood

11 mar 2021 digit

Automatiserade varubeställningar och handdatorer som identifierar varor med kort datum har minskat matsvinnet från Axfoods butikskedjor till rekordsiffran 1,26 procent.

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.