Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Surface ökar hållbarheten

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Det påverkar hela bolagets arbete, inte minst på hårdvarusidan där allt fler produkter har en inbyggd smarthet, håller länge och kan återuppstå på flera sätt.

 Det finns en stor möjlighet för oss att påverka vår omvärld genom den hårdvara vi väljer. Både användare och inköpare har koll på många delar rörande olika sorters datorer, som processorer eller grafikkort, men sällan alla skillnader i miljöpåverkan, säger Helena Kappen, affärsområdeschef Surface på Microsoft.

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Dessutom har bolaget som mål att till 2050 minska sina utsläpp med lika mycket som man har genererat sedan grundandet 1975.

För att ha koll på hur mycket koldioxidutsläpp Microsoft genererar har varje Surface-enhet en egen ekorapport som räknar ut hur mycket växthusgaser som genererats från datorn, hur den tillverkats, transporterats och paketerats. Den här ekoprofilen ligger offentlig på nätet, vilket gör det lätt för inköpare att ta del av informationen.

 När datorn har gjort sitt hos sin första användare kan den byggas om och ge ett nytt andra liv på till exempel skolor. När den är helt slut garanterar Microsoft att 95 till 99 procent av alla delar kan återvinnas.

95 till 99 procent av alla delar kan återvinnas.

Smart batteriladdning

En annan del handlar om själva användningen där alla Surface-enheter är designade för att spara energi. Oavsett om enheten är av, i viloläge eller påslagen har den optimerats för att dra så lite energi som möjligt. Det finns även en form av smarthet i Microsofts batteriladdning, som gör att det håller längre. 

– Först blev många förvånade när de stoppade i laddsladden och märkte att laptopen inte alltid laddas direkt, men nu tycker alla jag pratat med att det är superbra. Man kan säga att datorn tränar batteriet för sina användare. Om du alltid laddar vid till exempel 40 procent, så tömmer datorn batteriet på en viss mängd först, för att sedan fylla på och därmed optimeras batteriets livslängd.

helena-kappen-microsoft.jpg

Helena Kappen, affärsområdeschef Surface på Microsoft.

Billig kemikalieskatt

I Sverige har vi en kemikalieskatt som baseras på hur farligt material din dator innehåller, det vill säga ju mindre farligt material i datorn, desto mindre skatt betalar du. Även här vill Microsoft vara ett föredöme i branschen. Vid köp av till exempel en Surface Go betalar du sju kronor i kemikalieskatt och för en Surface Pro 7 är skatten 14 kronor.

– De här siffrorna är jämförelsevis väldigt låga, men syns aldrig i produktbeskrivningar och vi vill gärna öka kunskapen hos allmänheten. Våra kunder blir alltmer miljömedvetna och vi ser en ökad efterfrågan på hållbarhet, dock handlar det sällan om valet av datorer. Men det är faktiskt så att ditt val av enhet har potential att göra en stor skillnad för miljön, säger Helena Kappen.

3 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng