Säpo om coronahot

svensk flagga i vinden2.jpg

I en tid när många jobbar hemma ökar risken att känslig information sprids och delas på ett felaktigt sätt. Nu varnar Säkerhetspolisen för cyberspionage och andra hot mot samhällsviktig verksamhet.

– Att verksamheter anpassar sig för att fungera under den pågående coronapandemin är bra och nödvändigt. Samtidigt kan nya åtgärder, nya arbetssätt och uppdrag under tidspress skapa nya sårbarheter. Därför är det viktigt att de delar av krisarbetet som berörs av ett säkerhetsskydd också får ett säkerhetsskydd, säger Linda Escar, biträdande enhetschef för Säkerhetspolisens säkerhetsskydd.

Den pågående coronapandemin gör att Sverige befinner sig i en situation där samhället utsätts för prövningar. Situationen skapar nya sårbarheter i säkerhetskänsliga verksamheter och förstärker de sårbarheter som redan finns. Det kan utnyttjas av främmande makt.

Farlig utveckling

Under ett krisarbete finns risk att verksamhetens säkerhetsorganisation inte deltar i arbetet när nya arbetsstrukturer skapas. Att säkerhetskänsliga uppgifter mejlas eller diskuteras via öppna system när många arbetar hemma. Att säkerhetsprövningar inte hinns med när ordinarie medarbetare är sjuka och temporära personallösningar behövs. Eller att säkerhetsincidenter inte anmäls.

– Under en kris är det naturligt att fokusera på vad som är viktigt för stunden, men det medför en risk att man tappar fokus på strategiska frågor som säkerhetsskydd. Digitalisering, globalisering och teknikutveckling har under de senaste åren gjort samhället mer sårbart och därför är det extra viktigt att tänka på säkerhetsskydd i varje anpassning som nu görs.

Ny sårbarhet

Enligt Säkerhetspolisen förstärker den nuvarande situationen både de sårbarheter som redan finns i samhället, och den skapar nya. Det här kan utnyttjas av främmande makt och få konsekvenser för Sveriges säkerhet för lång tid framåt.

Enligt Säkerhetspolisen kan det handla om cyberspionage, desinformation, påverkansoperationer, och strategiska uppköp.

Källa: Säkerhetspolisen

29 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng