Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Attack mot Netflix

Antalet attacker kopplat till vårt nya beteende med mycket tid hemma framför tv:n eskalerar. Hackare har inriktat sig mot Netflix, som drabbas av fejkade domäner som får användare att registrera sina betalningsuppgifter.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 15 april 2020 säkerhet

netflix-titt.jpg

I snitt sker nu över 2 600 attacker kopplade till viruset varje dag varav 84 procent av dem har med webbplatser för nätfiske att göra.

Check Point ser att Netflix fått motta ett fördubblat antal phishingattacker från webbplatser som påstår sig vara storbolaget. Dessa webbplatser har i de flesta fallen registrerats under de senaste månaderna och här finns bland annat domäner som använder virusets officiella namn, exempelvis netflixcovid19s.com. Vissa av sajterna erbjuder betalningsalternativ, ser identiska ut med originalet och kan på så sätt samla in användarinformation och betalningsuppgifter. 

Check Points tips för att inte bli lurad är att googla din önskade återförsäljare samt vara försiktig med mejl och filer från okända avsändare, klicka inte på länkar och öppna inte bilagor.

 Den stora ökningen av cyberattacker relaterade till coronaviruset skedde i samband med de tragiska nyheterna om situationen i USA och Europa. I takt med att fler drabbas av viruset, ökar också antalet cyberattacker relaterade till pandemin. Vi kan förvänta oss att denna trend kommer att fortsätta på kort sikt. Det är uppenbart att hackare förflyttar sina resurser från att attackera oss på företagen till att nu försöka komma åt oss i våra hem, via till exempel Zoom och Netflix, eftersom de flesta av oss nu arbetar hemifrån. Det är viktigt att alla är extra försiktiga när vi får dokument eller länkar skickade till oss, säger Omer Dembinsky, Data Manager för Threat Intelligence på Check Point.

Fler företag varnar

Säkerhetsföretaget Proofpoint varnar också för Netflix-hack och menar att efter din information har kapats kan kontot säljas vidare på marknadsplatser för stulna uppgifter, vilket det finns många av. Om du använder samma inloggningsuppgifter på flera tjänster riskerar även dessa att kapas. I andra fall kan cyberkriminella installera spionprogram på din dator som scannar efter inloggningsuppgifter. 

– Vår rekommendation är att man följer några enkla steg för att dels säkra upp sitt konto, dels identifiera och ta bort användare man inte känner igen, säger Sherrod DeGrippo, Senior Director Threat Research på Proofpoint.

Proofpoint rekommenderar att du klickar in dig på Ditt Konto/Inställningar/Den senaste streamingaktiviteten. Ser du en enhet du inte känner igen så byt lösenord, logga in igen och gå till Ditt Konto/Inställningar/Logga ut på alla enheter. En funktion som även finns på tjänster som liknar Netflix.

Källa: Check Point, Proofpoint

Senaste nytt

Sveriges bästa kommuner

1 juni 2020

SKR har utsett tio modellkommuner som ska stärka äldreomsorgens digitalisering 2020-2022. Tillsammans med SKR ska de utvalda kommunerna sedan hjälpa andra med digitala tjänster och välfärdsteknik.

Google sponsrar hemarbete

1 juni 2020

Googles anställda får vardera 1 000 dollar för att köpa kontorsutrustning och möbler, för att på bästa sätt kunna jobba hemifrån under pandemin.

Hej transparent transport

29 maj 2020

Apoteket Hjärtat lanserar ett miljövänligt transportalternativ för sin e-handel. Lösningen är utvecklad tillsammans med forskare vid Linköpings och Stockholms universitet.

Hackare nyttjar WHO

29 maj 2020

Hackare kopierar WHO:s sida till en bluffsajt och säljer tjänsten till bedragare som vill lura folk på pengar. Det visar en undersökning från it-säkerhetsföretaget Proofpoint.

Bygg hållbart nu

28 maj 2020

Med befintlig teknik och kända lösningar kan byggsektorn drastiskt minska sina utsläpp av koldioxid. Det visar forskning från Chalmers som utgår från Skanskas klimatkalkyl för riksväg 44.

Underkänd omsorg

28 maj 2020

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet.