Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Attack mot Netflix

Antalet attacker kopplat till vårt nya beteende med mycket tid hemma framför tv:n eskalerar. Hackare har inriktat sig mot Netflix, som drabbas av fejkade domäner som får användare att registrera sina betalningsuppgifter.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 15 april 2020 säkerhet

netflix-titt.jpg

I snitt sker nu över 2 600 attacker kopplade till viruset varje dag varav 84 procent av dem har med webbplatser för nätfiske att göra.

Check Point ser att Netflix fått motta ett fördubblat antal phishingattacker från webbplatser som påstår sig vara storbolaget. Dessa webbplatser har i de flesta fallen registrerats under de senaste månaderna och här finns bland annat domäner som använder virusets officiella namn, exempelvis netflixcovid19s.com. Vissa av sajterna erbjuder betalningsalternativ, ser identiska ut med originalet och kan på så sätt samla in användarinformation och betalningsuppgifter. 

Check Points tips för att inte bli lurad är att googla din önskade återförsäljare samt vara försiktig med mejl och filer från okända avsändare, klicka inte på länkar och öppna inte bilagor.

 Den stora ökningen av cyberattacker relaterade till coronaviruset skedde i samband med de tragiska nyheterna om situationen i USA och Europa. I takt med att fler drabbas av viruset, ökar också antalet cyberattacker relaterade till pandemin. Vi kan förvänta oss att denna trend kommer att fortsätta på kort sikt. Det är uppenbart att hackare förflyttar sina resurser från att attackera oss på företagen till att nu försöka komma åt oss i våra hem, via till exempel Zoom och Netflix, eftersom de flesta av oss nu arbetar hemifrån. Det är viktigt att alla är extra försiktiga när vi får dokument eller länkar skickade till oss, säger Omer Dembinsky, Data Manager för Threat Intelligence på Check Point.

Fler företag varnar

Säkerhetsföretaget Proofpoint varnar också för Netflix-hack och menar att efter din information har kapats kan kontot säljas vidare på marknadsplatser för stulna uppgifter, vilket det finns många av. Om du använder samma inloggningsuppgifter på flera tjänster riskerar även dessa att kapas. I andra fall kan cyberkriminella installera spionprogram på din dator som scannar efter inloggningsuppgifter. 

– Vår rekommendation är att man följer några enkla steg för att dels säkra upp sitt konto, dels identifiera och ta bort användare man inte känner igen, säger Sherrod DeGrippo, Senior Director Threat Research på Proofpoint.

Proofpoint rekommenderar att du klickar in dig på Ditt Konto/Inställningar/Den senaste streamingaktiviteten. Ser du en enhet du inte känner igen så byt lösenord, logga in igen och gå till Ditt Konto/Inställningar/Logga ut på alla enheter. En funktion som även finns på tjänster som liknar Netflix.

Källa: Check Point, Proofpoint

Senaste nytt

Google mot jordbävningar

12 augusti 2020

Google använder Androidtelefoners förmåga att detektera vibrationer för att förutse jordbävningar. Det är det senaste tillskottet när Android uppgraderar sina funktioner.

FOI om covid-attacker

12 augusti 2020

FOI:s studie om coronapandemin visar att cyberangreppen har blivit fler och alltmer nischade. Stress och oro gör oss mer sårbara för attacker och det finns stora utmaningar inom vården. 

Fortsätter hemma

11 augusti 2020

Facebooks medarbetare har möjlighet att arbeta hemifrån till minst juli 2021. Arbetsgivaren ger de anställda 1 000 dollar för att handla kontorsprylar till hemmet.

Varning för mejl

11 augusti 2020

Säkerhetsexperter på Proofpoint har detekterat två stora bluffutskick där hackare kapat mejladresser från Polisen och SEB. På så sätt försöker man lura personer att installera en trojan kallad NanoCore.

Ny dataplan

11 augusti 2020

Regeringen ger nu flera myndigheter i uppdrag att ta fram lösningar så privatpersoner får en ökad insyn och kontroll på sin persondata inom offentlig förvaltningen. Tanken är att lösningarna även ska kunna integreras för privat sektor. 

Kampen om TikTok

10 augusti 2020

Twitter har kontaktat TikToks kinesiska ägare ByteDance angående ett förvärv av företagets amerikanska verksamhet. Sedan tidigare har bland annat Microsoft och Apple nämnts som potentiella uppköpare.