Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Attack mot Netflix

Antalet attacker kopplat till vårt nya beteende med mycket tid hemma framför tv:n eskalerar. Hackare har inriktat sig mot Netflix, som drabbas av fejkade domäner som får användare att registrera sina betalningsuppgifter.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 15 april 2020 säkerhet

netflix-titt.jpg

I snitt sker nu över 2 600 attacker kopplade till viruset varje dag varav 84 procent av dem har med webbplatser för nätfiske att göra.

Check Point ser att Netflix fått motta ett fördubblat antal phishingattacker från webbplatser som påstår sig vara storbolaget. Dessa webbplatser har i de flesta fallen registrerats under de senaste månaderna och här finns bland annat domäner som använder virusets officiella namn, exempelvis netflixcovid19s.com. Vissa av sajterna erbjuder betalningsalternativ, ser identiska ut med originalet och kan på så sätt samla in användarinformation och betalningsuppgifter. 

Check Points tips för att inte bli lurad är att googla din önskade återförsäljare samt vara försiktig med mejl och filer från okända avsändare, klicka inte på länkar och öppna inte bilagor.

 Den stora ökningen av cyberattacker relaterade till coronaviruset skedde i samband med de tragiska nyheterna om situationen i USA och Europa. I takt med att fler drabbas av viruset, ökar också antalet cyberattacker relaterade till pandemin. Vi kan förvänta oss att denna trend kommer att fortsätta på kort sikt. Det är uppenbart att hackare förflyttar sina resurser från att attackera oss på företagen till att nu försöka komma åt oss i våra hem, via till exempel Zoom och Netflix, eftersom de flesta av oss nu arbetar hemifrån. Det är viktigt att alla är extra försiktiga när vi får dokument eller länkar skickade till oss, säger Omer Dembinsky, Data Manager för Threat Intelligence på Check Point.

Fler företag varnar

Säkerhetsföretaget Proofpoint varnar också för Netflix-hack och menar att efter din information har kapats kan kontot säljas vidare på marknadsplatser för stulna uppgifter, vilket det finns många av. Om du använder samma inloggningsuppgifter på flera tjänster riskerar även dessa att kapas. I andra fall kan cyberkriminella installera spionprogram på din dator som scannar efter inloggningsuppgifter. 

– Vår rekommendation är att man följer några enkla steg för att dels säkra upp sitt konto, dels identifiera och ta bort användare man inte känner igen, säger Sherrod DeGrippo, Senior Director Threat Research på Proofpoint.

Proofpoint rekommenderar att du klickar in dig på Ditt Konto/Inställningar/Den senaste streamingaktiviteten. Ser du en enhet du inte känner igen så byt lösenord, logga in igen och gå till Ditt Konto/Inställningar/Logga ut på alla enheter. En funktion som även finns på tjänster som liknar Netflix.

Källa: Check Point, Proofpoint

Senaste nytt

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.

Bronsåldern i 3D

19 januari 2021

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Svenskt e-leg inom EU

19 januari 2021

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.