Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så säkrar Cisco

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 7 april 2020 digit

– Vi lanserade Application-First Security Initiative för ett år sedan, men vi har arbetat med det ganska länge. Vi har intervjuat det vi kallar för CXO:er, för att se trender och förstå de utmaningar de har när det kommer till säkerhet för applikationer, säger Chung-Wai Lee, säkerhetsspecialist, Cisco Sverige.

– Ett av de vanligaste scenariona vi hör om är att utvecklare vill arbeta snabbt och agilt och tycker att säkerhetsavdelningen drar ner deras tempo, medan säkerhetspersonalen vill ha disciplin för att allt ska hållas säkert. I slutändan blir det ett problem för CIO:n, eftersom de vill ha både snabbhet och säkerhet, säger Yogesh Kaushik, Senior Director, Cisco Tetration.

Varför är inte säkerheten idag tillräcklig?

– Det fundamentala problemet är att applikationerna själva förändras. De är inte enhetliga på samma sätt som förr, utan de kan ligga i molnet, on prem, eller i olika containrar, och verkligheten för dagens applikationer är därför en helt annan mot vad den brukade vara. Därför måste man börja titta på hur applikationen byggs, hur den drivs och hur den och dess användare beter sig. Det är skydd för dessa miljöer som vi utvecklar nu, säger Yogesh Kaushik.

Bygg säkra appar från dag ett.

– Detta är oftare en organisatorisk utmaning än en teknisk. Men vi kan förstås erbjuda tekniken som kan underlätta att förena olika verksamheter inom en och samma organisation. De som arbetar med att utveckla appar är inte alltid intresserade av säkerhet och har inte alltid förståelse för hur de arbetar, och vice versa. Därför har vi försökt skapa ett ramverk med ett gemensamt språk så att de kan börja förstå varandra bättre och förstå det värde de kan leverera tillsammans, säger Chung-Wai Lee.

– Exakt. Bygg inte applikationer för att sedan försöka göra dem säkra, utan bygg säkra appar från dag ett, säger Yogesh Kaushik.

Hur ser det ut för svenska kunder?

– Detta är fortfarande ganska nytt och det är därför vi vill skapa en större medvetenhet kring det. Jag har också hört från mina kollegor på Cisco att CIO:er och andra beslutsfattare brukar förstå hur detta kan hjälpa deras utvecklare och säkerhetsmedarbetare. Med det sagt är den svenska marknaden fortfarande ganska omogen, säger Chung-Wai Lee.

Vilka riktar sig initiativet till?

– Ju större organisationen desto mer komplex blir förstås utmaningen, men så länge du bygger applikationer kan du dra nytta av den här lösningen, säger Yogesh Kaushik.

Vad är förhoppningen för de kommande månaderna?

– Vi vill som sagt skapa en medvetenhet och vi kommer ha mycket demos för att visa olika scenarion om hur detta kan appliceras och skapa bättre synlighet och närma oss de säkerhetsutmaningar som vi ser idag, säger Chung-Wai Lee.

Rekommenderad läsning

två personer går och tittar i sina mobiler och möts på vägen.jpg
video
ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

17 maj 2019 digit

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.

blått mötesbord ovanifrån.jpg
video

Smarta möten med AI

28 aug 2019 digit

Ciscos videotjänster blir alltmer molnbaserade. Med AI på plats, för att känna igen dig när du går in i mötesrummet, och goda möjligheter till integrering, finns det stora vinster att göra. Det menar kollaborationschefen för EMEAR, Vaughan Klein.

panoramic-aerial-view-of-malmo-sweden.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Ciscos nya nätsatsning

5 apr 2019 digit

Med ett mjukvarubaserat nätverk kan du lättare hantera och anpassa trafiken och samtidigt minska dina kostnader. Lösningen SD-WAN är Ciscos senaste nätverkssatsning och speciellt anpassat för verksamheter med kontor och filialer på flera platser.

närbild på spindelnät med små vattendroppar2.jpg
video

Håll koll på ditt nätverk

6 maj 2019 digit

Live Action är programvaran som ger dig överblick över samtliga routrar och switchar i ditt bolag, och som dessutom erbjuder dig möjlighet att reparera dem om något går fel. Som handen i handsken för alla som tittar på SD-WAN-teknologin. 

riddarholmen-fran-luften.jpg
video

Ciscos smarta lokala lösningar

31 jan 2019 digit

Cisco finns där datan är. Det behövs för att snabbare kunna analysera all data som samlas in av IoT, så att it-avdelningen lättare kan stödja verksamheten. Det menar Ylva Fonselius, systemingenjör på Cisco.

AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg

Red Hat: Optimera utvecklingen med devops

15 dec 2016 digit

Devops, mikrotjänster och containrar är tre av de hetaste begreppen inom utveckling just nu. Ted Schönbeck, teknisk chef på Red Hat förklarar fördelarna och berättar hur du kan komma igång.

jerhamre nytt.jpg
video

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

devops 960640.jpg
Voister förklarar

Devops

27 apr 2017 Voister förklarar

Devops, mikrotjänster, containrar… Ord som blir allt vanligare i utvecklingssammanhang. Den som inte kan svara direkt på kasten i sin marknad och hänga med i sin digitala miljö löper stor risk att duka under. Voister förklarar hur devops gör din utveckling agilare än någonsin.

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.