Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ciscos nya ögon

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 17 mars 2020 digit

– Intentbased Networking Strategy är något som vi har arbetat med de senaste åren. Det är en lösning för att hjälpa kunder att drifta och skala upp sina nätverk i en värld av multi-cloud och IoT. Allt blir allt mer uppkopplat och extremt komplext, säger Prashanth Shenoy, VP of marketing, enterprise networks, IoT and developer platform, Cisco.

– Vi har en del nyheter som handlar om att knyta it och operationa technology, OT, närmare varandra när det handlar om säkerhet. Vi har bland annat lanserat Cyber Vision som fokuserar på IoT-säkerhet inom både it- och OT. I och med våra samarbeten med Amazon AWS och Microsoft Azure kan vi säkra SD-Wan-miljöer till det publika molnet. På så sätt kan deras applikationer köras bättre, oavsett om kunderna använder Office 365 eller andra plattformar.

– Ytterligare en nyhet är Datacenter Network Insight, som är ett sätt att hjälpa it-avdelningen att arbeta mer proaktivt.

Finns det här tillgängligt för era kunder?

– Ja, allt finns tillgängligt. Vi har många kunder som har testat betaversioner i olika piloter. Med tiden kommer vi få in återkoppling ju mer de färdiga lösningarna används.

Med ett gemensamt verktyg kan vi få dessa grupper att närma sig varandra.

Hur hjälper ni it och OT att samarbeta?

– Utmaningarna för it och OT blir allt mer lika varandra. Synlighet och möjligheten att se vad som händer i miljön är prio. Både it och OT ser nya typer av enheter som kopplar upp sig i nätverken och att ha kontroll är en stor utmaning för båda. Ytterligare en utmaning handlar om säkerhet och kontroll över att rätt användare har tillgång till rätt enhet. Utöver det handlar det förstås också om applikationsupplevelse.

– Genom att skapa ett verktyg för båda dessa grupper kan vi få dem att närma sig varandra och hjälpa dem att ha en liknande applikationsupplevelse och liknande riktlinjer för att få en gemensam hantering. De här lösningarna blir vanligare inom till exempel tillverkning, transport och hos bolag med stora it- och OT-team.

Hur ser Ciscos plan ut framöver?

– Vi är väldigt spända på var världen är på väg inom maskininlärning och AI och hur det leder till smartare, mer produktiv och proaktiva verksamheter, eftersom det bidrar till bättre affärsmöjligheter och ökar säkerheten. När traditionella nätverk och multicloud förs samman är SD-Wan är ett hett område och som Cisco investerar mycket i.

– Sedan vill vi se till att alla dessa möjligheter kan exponeras till devops- och applikationsvärlden. Vår devnet-strategi, med ett community med infrastrukturutvecklare och applikationsutvecklare för att bygga nya appar och lösningar är något som vi ser fram emot mycket.

Rekommenderad läsning

satya-nadella.jpg

Azure knappar in

1 nov 2019 digit

Den globala molnmarknaden ökade med 37 procent under årets tredje kvartal, jämfört med samma period 2018. Amazon leder fortsatt racet men Microsoft knappar in en aning, enligt analysföretaget Canalys. 

riddarholmen-fran-luften.jpg
video

Ciscos smarta lokala lösningar

31 jan 2019 digit

Cisco finns där datan är. Det behövs för att snabbare kunna analysera all data som samlas in av IoT, så att it-avdelningen lättare kan stödja verksamheten. Det menar Ylva Fonselius, systemingenjör på Cisco.

en fälj på en himmelsblå vw.jpg

Volkswagen väljer Azure

19 nov 2018 digit

Volkswagen Automotive Cloud är en av bilbranschens största molnlösningar som ska rymma alla koncernens digitala tjänster. Det avgörande steget för biltillverkarens omställning till mobilitetsleverantör är resultatet av samarbete med Microsoft.

wendy mars på scen på cisco live.jpg

OT-satsning på Cisco Live

28 jan 2020 digit

Cisco Live i Barcelona kretsar i år mycket kring hur alla lösningar knyts ihop i smidiga gränssnitt för optimal verksamhetskontroll. Inte minst ska samarbetet mellan it och OT underlättas.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

Lyftkran Mot Gul Molnbakgrund
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Full koll på arbetsmängden

4 jun 2020 säkerhet

Trend Micros Cloud Conformity ger dig full överblick och säker kontroll över koden i dina arbetsmängder. Oavsett i vilket moln de befinner sig och är oberonde av molnleverantör.

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.

snip steidel löweberg.JPG
video

Nordiskt perspektiv på VMworld

13 sep 2017 digit

Anna-Maria Löweberg, partnerchef Norden VMware, och Kristine Dahl Steidel, Nordenchef VMware, pratar om årets VMworld, vilka områden som är hetast och vad som kommer vara viktigast i framtiden.