Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Icas nya nät

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, Adobestock 11 mars 2020 digit

– Vi är fyra medarbetare från Ica-gruppen som är här på Cisco Live i Barcelona och vi tittar främst på en kommande proof of concept för ACI, Application Centric Infrastructure. Det ska vi testa för att se om det är nästa datahallslösning för oss, säger Walter Stern, Group Manager Core and Network Services, Ica-gruppen.

Vad ska den lösa för er?

– Vi ser främst att vi vill adressera den kapaciteten som finns i vårt nät och vi vill titta på nästa generations sätt att bygga nätverk. Under våren kör vi vår testmiljö och fattar ett beslut efter det. Om det blir ett positivt resultat kommer vi nog börja bygga det i år.

Hur förhåller ni er till SDA?

– Det är en lösning som vi har implementerat på vårt huvudkontor i Solna och vi fortsätter med utrullning på våra lager och kontor runt om i Sverige.

Vad är den stora nyttan där?

– Att vi får en mycket enklare förvaltning och ett lättare underhåll. Det blir också att få in nya kontor och lager i den nya leveransen som vi har.

Hur kommer medarbetarna uppleva det?

– Vi hoppas att de får en smidigare lösning som integrerar både det trådade och det trådlösa nätet. Vi styr nu också vår access med policys istället för med traditionella accesslistor.

Var är ni om ett par år?

– Förhoppningsvis har vi kommit fram till en infrastruktur som har möjlighet att gå i samma takt som affärens krav. Vi vill kunna leverera våra tjänster snabbare och med mer säkerhet. I dagsläget har vi olika typer av andra molntjänster där man kan få sina tjänster mycket snabbare. Vi inom it-organisationen vill kunna matcha och kunna leverera liknande tjänster på samma tid.

Vad tar du med dig från Cisco Live?

– Det är väldigt spännande dagar här och trevligt att träffa kollegor och få chansen att prata med Cisco också. Jag har spenderat en del tid i Devnet och tittat på automatisering. Vi tror att framtiden handlar om att automatisera till exempel vår drift.

Ica-gruppen

Ica-gruppen är ett av Nordens ledande detaljhandelsföretag med cirka 2 075 egna och handlarägda butiker och apotek i Sverige och Baltikum. I Ica-gruppen ingår Ica Sverige och Rimi Baltic, Apotek hjärtat, Ica fastigheter samt Ica banken som erbjuder finansiella tjänster till svenska kunder.

Källa: Ica

Rekommenderad läsning

david goeckeler.png

Cisco Live: Datacenter utan center

30 jan 2019 digit

Cisco ska finnas där datan finns. Det är huvudbudskapet när chefen för nätverk och säkerhet, David Goeckeler, inleder Cisco Live i Barcelona. För att det ska bli möjligt presenterar bolaget en ny ACI och en ny Hyperflex.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

två personer går och tittar i sina mobiler och möts på vägen.jpg
video
ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

17 maj 2019 digit

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.

blått mötesbord ovanifrån.jpg
video

Smarta möten med AI

28 aug 2019 digit

Ciscos videotjänster blir alltmer molnbaserade. Med AI på plats, för att känna igen dig när du går in i mötesrummet, och goda möjligheter till integrering, finns det stora vinster att göra. Det menar kollaborationschefen för EMEAR, Vaughan Klein.

panoramic-aerial-view-of-malmo-sweden.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Ciscos nya nätsatsning

5 apr 2019 digit

Med ett mjukvarubaserat nätverk kan du lättare hantera och anpassa trafiken och samtidigt minska dina kostnader. Lösningen SD-WAN är Ciscos senaste nätverkssatsning och speciellt anpassat för verksamheter med kontor och filialer på flera platser.

riddarholmen-fran-luften.jpg
video

Ciscos smarta lokala lösningar

31 jan 2019 digit

Cisco finns där datan är. Det behövs för att snabbare kunna analysera all data som samlas in av IoT, så att it-avdelningen lättare kan stödja verksamheten. Det menar Ylva Fonselius, systemingenjör på Cisco.

närbild på spindelnät med små vattendroppar2.jpg
video

Håll koll på ditt nätverk

6 maj 2019 digit

Live Action är programvaran som ger dig överblick över samtliga routrar och switchar i ditt bolag, och som dessutom erbjuder dig möjlighet att reparera dem om något går fel. Som handen i handsken för alla som tittar på SD-WAN-teknologin.