Hållbart för Byggpartner

åtta gula byggbaracker.jpg

För Byggpartner är hållbarhet en viktig faktor i verksamhetens alla delar. Fokus ligger på en effektiv hantering av datorer och mobiler men också hur byggandet kan bli mer klimatneutralt.

 – Vi strävar efter att mötas utan att träffas och tar just nu fram en strategi över hur vi ska jobba med möten via Microsoft Teams, vilket kommer att minska vårt koldioxidavtryck, säger Christer Käll, chef verksamhetsstöd på Byggpartner.

I dagsläget hyr Byggpartner datorer till medarbetarna, men köper mobiler. Bolaget gör återkommande analyser på livscykel för att säkerställa att beslut som fattas är optimalt för miljön.

– Vi har också pratat om en återtagskampanj så att anställda kan lämna tillbaka sina mobiler. De ska inte ligga och skräpa i skåp, utan om möjligt återanvändas och alternativt återvinnas. Vi arbetar alltså för en cirkulär livscykel i så stor utsträckning som möjligt.

– Det är viktigt att göra ett bra grundarbete och analysera hela flödet, inte bara delar av det. Det är lättare att vara vass de första 30 metrarna av ett 100-meterslopp, men att slutföra är hållbarhet i alla dess delar.

Christer Käll proffe.jpg

Christer Käll, chef verksamhetsstöd på Byggpartner.

I flera av byggprojekten använder Byggpartner plattor för dokumenthantering, istället för att skriva ut dokumenten. Det minskar både pappersåtgången och risken att bygga efter fel ritning. Företaget har även börjat titta på miljöklassade bodar där det går att se en helt annan energiförbrukning, jämfört med äldre modeller.

– De miljöklassade bodarna har en bättre isolering och använder luftvärmepumpar istället för el-element.

En stor miljöbov är i dagsläget betong. När det finns möjlighet projekterar gärna Byggpartner för att bygga i massivträ, vilket ger en positiv klimatpåverkan. Företaget har bland annat byggt ett äldreboende, en skola och en datorhall med stommar i massivträ. 

– Även efter avslutat projekt tar trästommarna åt sig koldioxid, vilket gör att hållbarhetsprocessen hela tiden fortgår. Men vi är fortfarande bara i början av vårt hållbarhetsarbete, säger Christer Käll.

29 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng