Ett grönare internet

massor av täta björkar med grönt gräs på marken.jpg

Det uppkopplade livet ökar utsläppen av växthusgaser. Nu har forskare vid Chalmers utvecklat ett datachips som kan minska energiförbrukningen i fiberoptiska kommunikationssystem med 70 procent utan att försämra prestandan.

– Våra mätningar visar att energiåtgången vid användning av det här datachipset blir tio gånger mindre än för konventionella felrättande datakretsar, säger Per Larsson-Edefors, professor i datorteknik vid institutionen för data- och informationsteknik på Chalmers.

Dagens digitala livsstil förutsätter att stora mängder data transporteras genom fiberoptiska kablar. Samtidigt ökar datamängden i svindlande tempo, vilket också medför en enorm förbrukning av elektricitet.

CO2 ökar

Om ökningen fortsätter i samma takt kommer enbart internet inom tio år att konsumera mer än hela världens nuvarande elproduktion. Produktionen av el kan inte öka utan en mycket stor ökning av fossila bränslen, och därmed ökade koldioxidutsläpp.

– Utmaningen är att tillgodose den stora efterfrågan på datakapacitet och prestanda, samtidigt som kostnaderna hålls på en rimlig nivå och miljöpåverkan minimeras, säger Peter Andrekson, professor i fotonik på Chalmers, som leder det femåriga forskningsprojektet Energieffektiv optisk fiberkommunikation.

Ökänd energitjuv

Forskarna på Chalmers har identifierat energitjuvarna i dagens fiberoptiska system. Sedan har de konstruerat och byggt en modell av ett system för dataöverföring som förbrukar så lite energi som möjligt.

En stor energitjuv är datachips för felrättning, alltså integrerade kretsar som används i de optiska systemen för att kompensera för störningar och brus. Nu har forskarna lyckats designa sådana chips där kretsarna i sig själva optimeras.

Energibesparingar kan också göras i styrningen av fiberoptiska kommunikationsnätverk. Genom att matematiskt modellera energiförbrukningen i olika nätverksresurser kan datatrafiken styras så att resurserna utnyttjas på ett optimalt sätt. Detta är speciellt värdefullt om trafiken varierar över tid, som den gör i de flesta nätverk.

Grönare prestanda

Den nya optimeringsalgoritmen kan minska energiförbrukningen med upp till 70 procent, utan försämrad prestanda i systemet. Chalmers resultat betyder att det finns stora möjligheter att göra framtidens internet betydligt mer energieffektivt.

Källa: Chalmers tekniska högskola

21 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng